Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (219)

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Průměrný český komentátor opět zazářil. "Pigment melanin se evolučně vyvinul jako obrana proti slunečnímu záření, kde by k němu mořská víla přišla?" Aha, takže kosatky, některé druhy žraloků či krabů, mořských ježků nebo úhořů, a další rybky a mořští živočichové se můžou jít klouzat, protože popírají logiku některých uživatelů ČSFD (ve volném čase přírodovědců a bojovníků za práva bílých podmořských lidí). Zatímco snímek se může chlubit hodnocením 7,2* na IMDB a 94% na Rotten Tomatoes, na České filmové databázi má 41%. A jestli to Vám něco nepoví o zaujatosti českého diváka, tak už zřejmě nic... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hraná předělávka klasického animáku z roku 1989 je hodně doslovná, ikonické scény zůstaly zachovány a celé to povýšilo do vysloveně něžné dívčí romantické pohádky, jakých se dnes už mnoho nevidí. Žádná ladovská aktualizace, žádná emancipace, žádná princezna Máňa, která by sama přemohla draka a přijela by autem. U Disneye tentokrát vsadili na starosvětský počin. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nová kontroverzná verzia The Little Mermaid so sebou priniesla kopu rozruchu, ale tým pádom aj zvedavosti divákov. Vizuálne je to rozhodne na vysokej úrovni, a celý ten podmorský, ale aj nadmorský svet pôsobia skvelým dojmom. Je to natočené veľmi pekne a aj dejovo to je vyvážené, dômyselné vo všetkých ohľadoch. Ale súhlasím, že Halle Bailey sa do role Ariel skutočne nehodila. Jej celková vizáž a vzhľad (a nemyslím tým len jej kreolský look) mi na Ariel proste nepasoval. Každopádne, spracovanie tejto klasiky bolo kvalitné a rozhodne stojí za pozretie. Silné 3* (nechýbalo veľa k štyrom) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Vyrůstala jsem na všech dostupných animovaných pohádkách a příběh Ariely jsem měla nakoukaný z filmu, seriálu, doma jsme poctivě sbírali hvězdičky z Aquily, abych měla batůžek, penál, lahev na kolo a další vymoženosti. S červenovlasou mořskou princeznou jsem měla loni narozeninový dort (jojo, i ve svém věku). Takže jsem pochopitelně nemohla zkousnout obsazení afroamerické herečky Halle Bailey, které bůhvíproč v této ikonické roli nechali dredovitý spletenec s hnědým odstínem trochu do zrzava. Každý plakát, každá upoutávka mě rozčilovala. Jenže pak přišel manžel domů z novinářské projekce, začal mi vyprávět, jak se mu líbila dokonce i verze s českým dabingem, a bylo rozhodnuto. Hned jak jsem uslyšela první tóny původních melodií legendárního Alana Menkena, měla mě nová verze v hrsti. U každé známé písničky jsem si podupávala nohama, a když jsem se po skončení projekce míjela s prozpěvující holčičkou, měla jsem chuť zpívat taky. S titulní představitelkou a jejím vzhledem mám nadále problém, ale mile mě překvapil sympatický princ Erik, výborná Uršula v podání Melissy McCarthy a majestátní Javier Bardem jako král Triton. Pochválit opravdu musím i vynikající český dabing v čele s Janem Dolanským jako hlasem kraba Sebastiana. Takže jsem se na dvě hodiny stala zase malou holčičkou a bylo to moc hezké. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Jinak velmi krásná herečka Halle Bailey představuje Ariel s přesvědčivou autentičností, zatímco Jonah Hauer-King jako Erik představuje něco jiného než typického macho prince. Odchod od tradičních představ o postavách vyzývá k zamyšlení nad stereotypy​​. Zkrácení o několik minut by tempu filmu určitě neuškodilo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (27)

  • Během natáčení v Pinewood Studios došlo k nehodě, kdy si výtvarnice Christine Overs ošklivě poranila ruku při pádu z kulisy na betonovou zem. Umělkyně specializující se na tvorbu „plážových a sněhových“ scén musela podstoupit operaci – kvůli přetrvávajícím potížím (snížená citlivost) následně výtvarnice studio zažalovala o 190 tisíc amerických dolarů. Produkční společnost spadající pod Disneyho poté přiznala, že natáčecí plac sice nebyl dostatečně zabezpečený, výše odškodného, jež Overs požaduje, však studiu připadala přemrštěná. Jak spor dopadl není známo. (fiLLthe3DD)
  • Halle Bailey sa tešila, že sa podarilo zmeniť pôvodnú predlohu do modernejšej podoby: „Som naozaj nadšená z mojej verzie filmu, pretože sme perspektívu mojej postavy určite zmenili ... Je to oveľa väčšie. Ide o Ariel samotnú, jej účel, slobodu, život a to, čo chce. Ako ženy sme úžasné, sme nezávislé, moderné, sme všetko a a ešte viac a som rada, že Disney niektoré z týchto tém aktualizuje.“ (Arsenal83)

Související novinky

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno