Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 1941 a v Čechách vládnou neomezenou rukou němečtí nacisté. Inženýr Otakar Racek je nadmíru opatrný člověk, který se za každou cenu snaží vyhnout problémům. Zatímco některé jeho kolegy zatýká gestapo, on dostává nabídku na ředitele nového oddělení. Když odmítne pomoct manželce zatčeného odbojáře, jeho ženou Vlastou to otřese. Má ho však ráda, dokonce tak, že je smířena i s nenávistí Otakarovy zámožné matky. Jednoho dne Vlasta doma na pár dnů ubytuje svého starého známého Ondřeje Rýdla, jenž je na útěku před gestapem. Žena jej před manželem vydává za vzdáleného příbuzného. Otakar však podlehne žárlivosti a na radu své matky si na sledování Vlasty najme soukromého detektiva. Ten je ovšem zároveň konfidentem gestapa a za každého zatčeného odbojáře dostává tučnou odměnu...
Působivé psychologické drama z období okupace natočil režisér Jiří Weiss podle skutečné události, zpracované v románu K. J. Beneše Rodný hlas. Úvodní část filmu tvoří filmový týdeník, režisérem uměle sestavený z různých dobových reportáží. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

Takhle rozdílná interpretační stanoviska -( to moje: filmu je Högerova postava ukradená, akoráť zobrazuje, jak se všeho děsně bojí - včetně své maminky: odporného to typu buržoastní paničky-, vůbec nemyslí na národ a jeho osud- německá cigára a koňak, úvahy o německém vítězství, před ženou se kasá tím, jak jí vytáhl z nižšího sociálního postavení. Jednoduše člověk jako rozplizlý skrčenec, bez ideálů, ovlivnitelný, ubátý. To vše tu je vyřčeno dost atributicky a apriorně, takže je Höger hodnotově hotový takřka od začátku.) ukazují, že se nejspíš jedná o dost zajímavé dílo, i když pro mě je od začátku do konce tendenčí - co také (na dvě tři výjimky) v padesátých letech nebylo.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Pohrobek: Wow! musím říct, že na mě působila naprosto odlišným způsobem. Hóger se mi na tu roli výrazně hodil. Zahrál ho přesně tak jak jsem si to představoval. Nevím jak ty, ale já ho neměl jenom za zbabělce. přesto, že tam bylo hodně věcí nedořčeno, tak jsem je z nich cítil. Sice ani jednou tam nebylo vyřčeno, to že to všechno vlastně dělal pro svou rodinu, ale já to z té postavy přeci jenom cítil. A IMHO a to zásluhou pana Hogera. A ani na konci, kde by ta postava mělo publikum odsoudit, tak u mě se sešel jenom s pochopením. Zamýšlěně je to tendenční film a já to taky věděl, ale (možná právě díky Weissovi) na mě působil jako solidní lidské drama z okupačních let.

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

Vyjádřil bych to trochu jinak - ne že by mi přišla nevěrohodná, přišla mi neuvěřitelně prvoplánovitě zkreslená a neživotná. Má se jednat o prototyp zbabělce, ten také Höger vykresluje velmi dobře - úvodní scéna v tramvaji, při návštěvě gestapa i na konci snímku. Je to zahrané pěkně, ale jednak si myslím, že se na tuto roli Höger ani příliš nehodil, a pak tu antihrdina a jeho činy jsou podány strašně účelově, scénář neříká moc o tom, jak se cítil a proč konal, jak konal, nýbrž spíše vypráví příběh toho, jak jeho chování viděl čestný komunistický člověk-odbojář. Jednoduše je to děsně tendenční postava.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Pohrobek: Opravdu na tebe ta postava působila tolik nevěrohodně? Mě práve naopak. Nejlepší z celého filmu mě právě přišla ta jeho postava, kterou Hoger naprosto dokonale ztvárnil. Vůbec mě nenapadlo, že někdo to bude vnímat jinak, ale každý má jiný názor, že...

Reklama

Reklama