Reklama

Reklama

Faya Dayi

Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Spirituální cesta do oblasti Harar, ponořené do rituálu KHAT, jejíž lístky žvýkají už staletí (nejen) súfi muslimové k religiózním halucinogenním meditacím. Je to nejlukrativnější etiopská plodina....Pomalé černobílé temné záběry navozující surreálnou snovou realitu jsou jen občas přerušeny slovem. Název filmu v jazyce Oromo ironicky zní "Porodit ke zdraví" ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

„I heard that when people are high, they start watching films in their minds. Once you go in, you won’t find a way out.“ Poetický meta-dokument rozkročený mezi věčností a touhou po lepším životě. Atmosférické černobílé záběry, hlavně pak snové pasáže, ve spojení s emotivními ambienty (zazní i William Basinski) mě zavedly do světa, kde euforii lemuje hluboký smutek. Silný zážitek a po druhé projekci stěhování mezi oblíbené filmy. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Někde po Hararu se kdysi toulal i Arthur Rimbaud, ale ten tu nesbíral katu jedlou (Catha edulis), ale prodával zbraně. V poezii ho sice nikdo nepřekonal, ale v prodeji zbraní byl amatér. Jako sběrač katy by se lépe snoubil se svým původním zaměstnáním, kterého se v Habeši zcela vzdal. Řekněte mi ale, na kterých internetových stránkách verbují sběrače katy a na jakých se dá stáhnout zpěvníček písní, které se přitom zpívají. Smysl jednotlivých technologických kroků jsem sice nepochopil, ale vypadají velice prostě... Film ale není oslavou této země, ale loučením se s ní. Kdo by po hladomorech v letech 1984-1985 a 1998-2000 čekal na další, který je přede dveřmi nebo už za nimi? Kdo by váhal, když na tři základní komodity - pitná voda, energie na vaření a polotovary (a kata, protože tu kromě víry není nic, co by mělo chuť života) - nejsou peníze a bez peněz se získat nedají. Mobil či televizi, které tu mnozí vlastní, nejsou příznakem přežití v žádné části světa. Mluví se tu často o "věčné vodě života", přitom zdaleka nejde o zázračnou vodu z pramene Panny Marie Lurdské či jinou vodu věčného života či mládí, ale o "obyčejnou vodu" pro napojení lidí, zvířat a rostlin... Každý, kdo uvažuje o přílivu imigrantů do Evropy, by se na tento film měl přinejmenším podívat. -- Není třeba, že se jedná o autorský film Jessiky Beširové, tedy opět ženy, které v tomto tisíciletí vévodí světové kinematografii. Scénáristka, kameramanka a režisérka JF je současná americká filmařka etiopského (otec) a mexického původu. Mládí prožila v Hararu, kam se pravidelně vrací. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama