Reklama

Reklama

VOD (1)

Měla to být jednoduchá mise. Jenže skončila v pekle čínské občanské války... Čína roku 1926 je zemí rozdrobenou na malé celky, trpící pod nadvládou okolních velmocí. Spojené státy americké zde mají několik vojenských jednotek, jejichž úkolem je v případě potřeby zajistit bezpečí americkým občanům. Tento jednoduchý úkol plní také posádka parního dělového člunu San Pablo. Staré zadýchané lodi ovšem nikdo neřekne jinak než Sand Pebbles (Plážový oblázek). Zde nastoupí do služby šikovný mladý strojník Jake Holman (Steve McQueen). Od začátku tu však naráží na menší či větší potíže. O provoz lodi včetně „Jakeova“ motoru se neoficiálně starají čínští civilisté, kterým Američané z pohodlnosti přenechali většinu vlastních povinností. Zapadnout do tohoto kolektivu není pro svérázného individualistu Jakea vůbec jednoduché. A bude to čím dál těžší, neboť Čínou začíná zmítat občanská válka. Na jedné straně všeho schopní komunisté, na druhé příznivci bezohledného nacionalisty Čankajška. Ani jedni si Američany na svém území nepřejí… (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenápadný, ale ako tak čítam finančne i časovo veľmi náročný film. Neprávom zabudnutý, pretože má zaujímavý námet a menej známe historické zasadenie. K tomu sa odohráva na atraktívnom prostredí bojovej riečnej lodi. Nejedná sa síce celkom o vojnový film, vojnová akcia sa odohrá až v závere, ale vojnové scény sú veľmi slušne natočené. Charizmatický McQueen je správnym hereckým ťahúňom, aj keď sa nestratia ani Crenna s mladou Murphy Brownovou. Dopláca trochu na obriu stopáž a v závere na nelogické chovanie postáv, ktoré chcú byť hrdinami za každú cenu. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Jako alternativní způsob léčení nespavosti výborné, jako film neskutečně špatné. Umístění příběhu do samo o sobě atraktivního období čínských dějin je zcela nevyužito a autorům se hodí pouze pro ilustraci nadřazenosti západní civilizace nad místními barbary. Čínští obyvatelé jsou zde vylíčeni buď jako krvelační nacionalisti, co s klidem zabijí ženu těhotnou s nenáviděným cizincem, jen aby toho využili jako munici do nové zbraně proti okupantům, propagandě, a zrádce brutálně veřejně mučí či jako trochu chytřejší pověrčivé opice, které se díky péči trpělivého cizince dokáží za doprovodu dětského šišlání a znakové řeči naučit zacházet s parním motorem a tak se alespoň lehce civilizovat. Hnus. Snímek se navíc nedokáže rozhodnout, zda chce být protiválečný a pacifisticky laděný či naopak by rád oslavoval válečnou odvahu tváří tvář smrti a tak obě polohy průběžně střídá. Chvíli se tedy hrdinně bojuje proti přesile nepřátel, aby se poté ovšem hrdina na chvíli zastavil a smutně se podíval na marast okolo sebe, aby se vyjádřilo jeho znechucení (nijak nevadí, že do té doby se okolo zabíjelo jako na běžícím pásu, on nyní přece uvažuje o nechutnosti vraždění a tak v tu chvíli nikdo přece nestřílí). Vrcholem je pak scéna s misionářem a jeho idealistickým výlevem na téma "za všechno zlo mohou státy a jejich vlajky", což ovšem nebrání tvůrcům v záběrech, kdy postavy získávají z vlající vlajky odvahu. Hnus na druhou. A to všechno se po celou dobu neskutečně vleče, zaplněno spoustou klišé a postav psaných podle šablony. V zájmu vlastního psychického zdraví doufám, že už nikdy nic podobného neuvidím... ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající film z čínské občanské války, ve kterém hraje hlavní roli americký dělový strážní člun Sand Pebbles, ale především nezapomenutelný šéfstrojník v podání Steva Mc Queena, kterému věříte naprosto všecko od vyučování strojařině přes koučování boxu až po "hašení" válečného konflktu. Působivá postava kapitána pro Richarda Crennu, neméně zajímavá postava pro Richarda Attenborougha i krásná Candice Bergen tentokrát netradičně v roli misionářky, skvělá kamera i scénář podle knižní předlohy jen umocňují parádní zážitek. Přesto, že film se odehrává povětšinou na lodi, při vycházkách ve městě a v klášteře, divák se ani na chvli nenudí a i prostřednictvím výstižné filmové hudby si může naplno vychutnávat vyjímečný filmový zážitek a hlavně opravdu nezapomenutelného Steve McQueena. Je jen ohromná škoda, že jeho filmová i životní pouť skončila hodně předčasně a podobných majstrštyků jako tento jsme nemohli vidět daleko více. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - cena (1) - *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Richard Attenborough + nominace (7) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - Steve McQueen, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Mako, Nejlepší režie - Robert Wise, Nejlepší scénář - Robert Anderson, Nejlepší hudba - Jerry Goldsmith, Objev roku (herečka) - Candice Bergen ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Konečně zas jednou starý film, který mě naprosto strhnul. Perfektní, pomalu plynoucí příběh jedné po zuby ozbrojené americké lodi uprostřed turbulentních časů v Číně 20. let. Je to skvěle zahraný ne příliš slavnými herci - Crenna jako komisní kapitán, Attenborough jako stárnoucí námořník zasažený láskou. Mako, kterého znám ze spousty rolí v béčkách 80-90. let jako mladý nadšený "sluha". A McQueen jako strojník, milující stroje, držící si odstup, odmítající lásku která nemá smysl, jako muž co si nezíská moc přátel. K tomu na režisérské židli Wise, který nikam nespěchá, představuje jednotlivé lidské příběhy a s akcí přijde až ke konci, ale brutální říční boj na barikádách či závěrečné nádvoří stojí za to. Dvě výtky - o situaci v Číně se moc nedovíme, jen že jsou tu různé bojůvky co tu nechtějí cizince. A je to příšerně, ale PŘÍŠERNĚ smutný. Režisér zaháčkuje člověka nějakým zajímavým osudem (přítelství McQueena a Maka, Attenboroughova vyvzdorovaná láska) a pak ho zdrtí tím nejbrutálnějším způsobem... SPOILER a ještě ke všemu hrdina na konci umírá ve zbytečném boji. Nebýt toho, dal bych i 5*, takle 4*, ale i tak válečný film roku 1966. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (18)

  • Díky tomuto snímku obdržel McQueen svou jedinou nominaci na Oskara. (DaViD´82)
  • Ve skutečnosti byla loď San Pablo mnohem menší a méně vyzbrojená, než jak je vyobrazena ve filmu. Skutečná San Pablo měla jediné palubové dělo, pouze dva kulomety Lewis a jednu automatickou pušky značky Browning. Rovněž posádka byla mnohem hůře vybavena co se zbrojního arzenálu týče. (DaViD´82)
  • Studio 20th Century Fox zorganizovalo McQueenovi před slavnostní premiérou propagační kolečko po mnoha oblíbených televizních pořadech. Jednalo se o jeden z prvních velkých filmů, který v tak masivním měřítku využil to co je dnes běžné. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel Richard Attenborough

Zemřel Richard Attenborough

25.08.2014

Devadesátka je požehnaný věk a právě v tolika letech nás opustil významný herec a režisér Richard Attenborough. Rodák z britského hrabství Cambridge se mohl chlubit titulem lord, mnohem víc respektu… (více)

Reklama

Reklama