Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Čínský režisér John Woo (nar. 1946) se prosadil v osmdesátých letech sérií akčních filmů (Lepší zítřek, Killer, Hard-Boiled aj.), jež mu vynesly hollywoodské angažmá. Svou zálibu v pečlivě choreograficky připravené akci a ve zpomalených scénách brutálního násilí zdařile přenesl s výrazně vyššími rozpočty do západního prostředí. Ve svém třetím americkém snímku Tváří v tvář (1997) proti sobě postavil člena protiteroristické jednotky FBI Seana Archera (John Travolta) a psychopatického zločince Castora Troye (Nicolas Cage). Jejich vzájemný souboj, jenž je živený letitou nenávistí, ozvláštňuje speciální lékařský zákrok, při němž si oba protagonisté v podstatě vymění své totožnosti. Režisér se spoléhal především na vlastní vyzkoušené postupy (např. působivá akční scéna s holuby v kostele) a také na herectví obou hlavních představitelů, kteří přesvědčivě zvládají obě polohy svých rolí. Nicolas Cage tímto titulem uzavřel volnou trilogii, v níž ztělesnil neohroženého akčního hrdinu (předtím Skála a Con Air). Není bez zajímavosti, že motiv transplantace nové tváře zločinci byl využit už před lety v českém fantastickém filmu Ztracená tvář (1965), natočeném režisérem Pavlem Hoblem podle námětu Josefa Nesvadby. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (842)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek Johna Woo, originální scénář dává vyniknout dvěma hlavním protagonistům, jednotlivé scény jsou vršeny skvěle na sebe, film má spád, atmosféru a je prostoupen typickými režisérovými zpomalovačkami. Jeden z nejlepších akčních snímků roku 1997, kde každá minuta je zcela využita ve prospěch diváckého zážitku. 80 miliónů dolarů(rozpočet)/245,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Od dvojice Travolta - Cage jsem nějak nečekal nic kvalitního. Překvapení se dostavilo. Originální a povedený námět ale nepůsobí příliš důvěryhodně a sám se divím, proč autoři téměř všech filmů/seriálů si nedají pozor na logické podivnosti. Například jak upravili odlišné nosy nebo úplně jiné vzdálenosti očních jamek? Vím vím, že se to nedá brát úplně vážně, ale prostě něco takového mě vždycky trochu zamrzí. No nic - jinak vskutku zábavný akčňák, od kterého jsem se nemohl odlepit. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

John Woo, John Travolta a Nicolas Cage sa na nič nehrajú a od začiatku až do konca vás držia v napätí. Akcie, ako sa na Johna Woo patrí sú prvotriedne, štýlové, napínavé, ale hlavne efektne spomalené. Travolta a Cage hrajú výborných klaďasou a aj záporakou a výborne v im sekunduje aj hudba Johna Powella. Obľúbený soundtrack : Ready For The Big Ride, Bubba. 90% - 5* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz ma ospravedlni, musím ísť pretiahnuť tvoju ženu. Prepáč. Pomilovať.“ Zrejme najlepší americký film ázijského pekelníka Johna Woo. Kým jeho predchádzajúce americké práce boli brzdené slabými rozpočtami, nedostatočnými scenármi, poslabšími hercami alebo hlúpymi producentmi, v TVÁRI TOHO DRUHÉHO je všetko takmer dokonalé (100% nedávam asi len preto, že je to trocha dlhé a obsahuje to scény, bez ktorých by som sa pokojne zaobišiel). Od obrovského rozpočtu, ktorý rozhodne JE vidieť, cez vynikajúci scenár (tradičná komediálna zápletka o „výmene tiel“ dostáva v ostrom akčnom trileri úplne nový, osviežujúci rozmer) plný drastických hlášok, ktoré fungujú napriek tomu, že sú cez čiaru („Ako sa má tvoj mŕtvy syn?“) až po výborné herecké výkony (nielen Cage a Travolta, ale tiež Nivola, Swain, Thomas Jane, či Joan Allen, u Cagea je každopádne pozoruhodné, že bol typicky wtf-cageovský dávno predtým, než sa z toho stal terminus technicus). Inteligentný dej, strhujúce akčné scény a špičková produkcia ostrieľaného Michaela Douglasa. Za mínus by som označil čudnú pasáž z futuristickej väznice (pôvodný scenár žánrovo spadal do sci-fi, ale Wooa to nebavilo, tak zmluvu podpísal až keď scenárista príbeh premiestnil do súčasnosti). S odstupom času je trochu zvláštne vnímať to ako trhák, celosvetová tržba 128 miliónov znie síce na 90. roky relatívne krásne, ale pri rozpočte 80 by som až taký romantik nebol. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka čistokrvného žánrového zaradenia (bez zmesi fantasy alebo sci-fi), ide o najlepší akčný film 90tych rokov a zároveň môj najobľúbenejší akčný film vôbec. Skala je vykrištalizovanou ne-emocionálnou akčnou zábavou a jej hlavného záporáka ani nemôžeme nazývať záporákom, pretože Ed Harris čoby vodcovský silný generál len napráva nezaslúžené krivdy, zatiaľ čo Nicholas Cage je vo Face off dokonalým stelesnením (perfektný herecký výkon) bezcharakterného úlisného psychopata, ktorý si svoje šialenstvo vychutnáva všetkými desiatimi. Face off je znamenitým príkladom toho, že akčný film nemusí byť nutne zaškatuľkovaný ako žáner bez hutného scenára a aj akčný film je schopný - pod vedením skutočných filmových majstrov, ovládajúcich rovnocennú schému "obsah-forma" - obsahovať príbeh a dramatické vyústenie a zároveň si v ňom divák nájde postavy, ktoré za tú dvojhodinovú chvíľu stihne milovať alebo nenávidieť. Film disponuje parádnou akčnou jazdou, skvelými "wooovskými" vychytávkami (holuby, spomalené zábery), prekrásnou dynamickou hudbou Johna Powella, ktorá svojou emocionalitou (zvončeky v pozadí:-) tromfla samotného hudobného kráľa akčných filmov, Hansa Zimmera a koniec koncov, v rámci žánru priam geniálne zvládnutý obsahový potenciál - pri strielacích scénach vám na tých postavách fakt záleží. Po dlhom čase som oprášila starú nostalgiu a definitívne som sa utvrdila v tom, že Skala padá na druhú priečku. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (34)

  • Ve scéně, kdy se Castor (Nicolas Cage) probudí z komatu a sundá si obvaz, sáhne si pravou rukou na obličej, načež následuje záběr, v němž má prsty od krve. Poté se okamžitě otočí a jde se podívat na obličej, který je v nádobce s tekutinou a pravou rukou přejede přes žaluzie. Měla by se tam tím pádem objevit krev, ale žaluzie zůstane čistá. (sury)
  • Pri naháňačke na mori preletí Sean Archer (Nicolas Cage) svojím člnom cez policajnú loď, ktorá vybuchne, čo zapríčiní zapálenie jeho člnu v zadnej časti. Pri zábere, kedy jeho čln dopadá na more, však žiadne plamene ani ohorenie nevidno. V zábere, kedy je čln späť na vode, opäť horí. (Lukoh)
  • Nicolas Cage (Castor Troy) tímto filmem jako první herec v historii završil sérií tří snímků v řadě s ratingem přístupnosti R, z nichž každý v amerických kinech překonal v devadesátých letech ještě magickou hranici sta milionů amerických dolarů. (Edgerton)

Související novinky

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

05.05.2022

Čínský filmař John Woo známý pro své kultovní snímky jako Hard Boiled, Tváří v tvář či Killer se po letech konečně dostane k režii remaku svého dost možná nejzásadnějšího filmu. Je jím právě poslední… (více)

Další film ze světa monster na obzoru?

Další film ze světa monster na obzoru?

29.04.2021

Studio Legendary to s Godzillou vs. Kong překvapivě vyhrálo. Jak se ukázalo, hlad po nových blockbusterech v kinech je i navzdory stále trvající pandemii dost velký na to, aby si na sebe mohly filmy… (více)

Adam Wingard chystá vlastní verzi Tváří v tvář

Adam Wingard chystá vlastní verzi Tváří v tvář

12.02.2021

O rebootu či remaku populárního akčního snímku Tváří v tvář z roku 1997, v němž si John Travolta a Nicolas Cage vyměnili tváře a šli jeden druhému po krku, se mluví už několik let. Nyní se však zdá,… (více)

Vrcholný Nicolas Cage

Vrcholný Nicolas Cage

17.11.2019

Nicolas Cage ztvární Nicolase Cage v tom nejvíc nicolasocageovském filmu o Nicolasi Cageovi vůbec. Kultovní herec známý například z filmů Tváří v tvář, Con Air nebo 8 MM se čerstvě upsal snímku The… (více)

Reklama

Reklama