Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|80%| Za mě spokojenost. Nechápu tolik kritiky. Ale co, jsem na CSFD už opravdu dlouho na to, aby mě to nějak extra šokovalo. Co se týče akčních scén – jsou přímo perfektní. Přehledné, nápadité, intenzivní. Přemýšlel jsem, kde je nějaká chyba. Jedině možná v tom, že to asi čistokrevný válečný film není. Jasně, jsou tu typické aspekty zranění apod. Ale vše je to takové moc urychlené, tempo se ubírá příliš vysoko. A asi tak za půlkou filmu je pasáž cca 20minutových nudných konverzacích, ale to je asi tak vše co bych vytknul. Hudba je solidní, k tématu optimální. Emocionálně to není tak zle natočeno, jak tu někteří píší. Chemie mezi hlavními dvěma postavy se projeví až za půlkou snímku a rozhodně funguje. I se mi ve finále líbil konec, jak to celé dopadlo. Úplná pecka to tedy není, je tam cítit spíše akční nasazení než to válečné pojetí, které tu sice je, ale furt tam není nic zásadního a zapamatovatelného. Přesto si tento film můžu pustit kdykoliv znova a budu spokojen. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jsem si během sledování akčních sekvencí říkal, kolik by asi Američané ušetřili munice, kdyby do každého Japonce vystřílel Cage a spol. o pět nábojů méně..? Nicolas prožívá morální dilema, rozhoduje se mezi vojenským rozkazem a loajalitou k příteli, indiánské zelené mozky vysílají nerozluštitelné kódy a John Woo si odmakává další šichtu, do které ale tentokrát vkládá hlavně řemeslnou jistotu. Bohužel ale docela neosobní. Vypráví o kódovacím jazyku, který může výrazně ovlivnit válku v Tichomoří. Samozřejmě se odkloníme od naplnění vojenské přísahy (jsme přece v Hollywoodu) k tomu správnému, než se k tomu dopracujeme, nabídnou nám tvůrci několik solidních momentů i bezduché sekvence, u kterých se lehce ukazuje, že Woo je tu na akci a nikoliv na realitu (a tahle kapitola druhé světové války reálná je). Chybí myšlenka, chybí opravdové emoce, přebývají patetické scény. Herecký arzenál ucházející, ale na zadek jsem z něj nesedl. Bohužel Woo je holt mužem, který ve svých filmech musel přistoupit na několik kompromisů (dle mého na to nejvíc doplatila druhá Mission: Impossible), takže výsledné podoby mnohdy postrádaly jistou osobitost, atmosféru i jakousi naléhavost. A vlastně i supernásilnou akci. I možná proto, v jaké pozici se ocitl, dnes točí doma v Asii a vymazlených akčních kousků á la Tváří v tvář se už zřejmě nikdy nedočkáme. ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Prvé stretnutie majstra z Číny Johna Wooa s vojnovým filmom dopadlo výborne. Film nemá až takú smrtiacu dĺžku ako ostatné vojnové snímky a hrá tu môj obľúbený herec Nicolas Cage takže ja som sa vôbec nenudil. Svoje dlhoročné skúsenosti s akciou využil v scénach z bojiska a do filmu vložil aj istú psychologickú stránku, ktorá by pri vojnových filmoch nemala chýbať. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Ještě možná surovější a krvavější svět války než v Ryanovi, nebo Jestřábovi. Naprosto úžasné efekty a přestřelky. Film je přesně rozložen na porce akční a "kecávací". Nebudete se nudit v žádné půlce, ani hodině, ani na začátku, ani na konci. Trochu bylo ale do očí bijící efekty děl z lodí-velmi nedodělané. A také Cage, který snad zabil 1000 lidí, než to konečně jednou koupil ... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Smrk – smrk pojďme děcka zase brečet nad další zbytečnou válkou…Tentokrát Američané ve své „vychcanosti“ vsadili na indiány a jejich jazyk. Jak se ovšem ukázalo zas až tak moc jim to proti ještě vychcanějším žluťákům nepomohlo. Tedy alespoň co se lidskosti týče. Každopádně tento válečný kousek není vůbec špatný. Má to několik silných momentů, nechybí tu ani slušná dávka emocí, akčních pasáží – navíc solidně natočených a dobrých hereckých výkonů. Lepší průměr – čili 60% ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Podporná loď na Saipane nesie meno U.S.S. Colorado. U.S.S. je však chybne napísané, keďže ide o akronym a nie skratku, nemajú byť medzi písmenami bodky. Správne má byť USS Colorado. (beso74)
  • Spolu s filmem Pearl Harbor (2001) se k roku 2013 jednalo o nejnákladnější válečný snímek všech dob. (Edgerton)
  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)

Reklama

Reklama