Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Bena Hura si sice nebudu pouštěť několikrát do roka, ale jsem rád, že jsem tenhle velkofilm mohl vidět! Určitě je to jeden z nejmonumentálnějších filmů vůbec, a přitom je celý dělán skoro na kolení, to klobouk dolů a nebýt té poslední fanaticko náboženské půl hodinky, dal bych jistě plný počet! Heston nehrál, ten se s Judou ztotožnil a bylo to fantastické, ale ani on nedokázal ten konec nějak oživit. Takhle je to jen za tři hvězdy, ale opravdu smekám a kdyby to bylo kratší, rozhodně bych Bena Hura vychvaloval, kde jen mohl. Škoda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“MŮŽEŠ STÁT BUĎ PŘI MNĚ, NEBO PROTI MNĚ!...“ /// Nedalo mně to! I když jsem byl s remakem vcelku spokojenej, chtěl jsem zjistit, proč vostatní ne. Takže: 7mi minutová hudební předehra (dneska se to nenosí, ale budiž (velkofilm kurva! A přijde i přestávka…). Jeruzálem v časech čekání na Mesiáše…, a tesařův syn už vobčas vymlaskne nějakej ten zázrak… (je důležitý to brát jako biblickej film!). Hlavní jsou ovšem dva kámoši, co by si z fleku mohli votevřít hospodu u Dvou přátel… teda kdyby se nejednalo o Bena Hura a Messalu, kteří se nemůžou shodnout, kdo je to vlastenec a kdo zločinec. Tak mě napadá, jestli to nebylo za „komára“ zakázaný – těch kacířskejch myšlenek: „Jste poražený národ!“… „Můžete dobýt zemi, pobít lidi, ale národ nezanikne!“… Hodně dramatickejch scén a dostatek prostoru (kurva, ta stopáž!) k vybudování nenávisti. Pak závody čtyřspřeží – FANTASIE! Nakonec chápu, proč Bekmambetova verze má jen 2hoďky. A myslím, že je to dobře. Ty hrátky s Ježíšem mi přišli zbytečný… Jinak příběh (ani filmařina) nemá chybu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Žid, ale knihu „Ben Hur: Příběh Kristův“, kterou v roce 1880 napsal Lew Wallace, číst nebudu. 2.) Věřím. (Třeba tomu, že klasika je nejlepší!) 3.) Thx za titule „fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, moc jsem tomu nevěřil, hlavně kvůli té stopáži. Jak já se šeredně mýlil!!!!! Tento snímek jako jediný mohu s klidným svědomím nazvat "historickým velkofilmem"! Žádný jiný od této chvíle. Opravdu nezapomenutelný zážitek, (hlavně ty koňské závody prostě neměli chybu a žasl jsem, v jakém že roce to natočili). Poté se mi líbil nápad s Ježíšem a tím, že mu vlastně nikdy pořádně nevidíme do obličeje. Pak ta pasáž ukřižování na mě zapůsobila více, než celý film Umučení Krista. Prostě hodně dlouho mě takhle film nedostal! A teď mě omluvte, musím ubrat hvězdičku Gladiátorovi! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nad tímto filmem slunce právem nezapadá, a i když jsem alergický na přílišné přeceňování, tady těch jedenáct oscarů svoje opodstatnění mělo. Knižní předloha je umělecky bída. Film je jedním z vrcholů americké kinematografie, navíc bez monumentalistické samoúčelnosti. Nejen závěrečná půlhodinka v sobě nese silný spirituální obsah, který ve mně zanechává stopy i dnes. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Zlaté hollywoodské období sandálových velkofilmů. Ben Hur budiž navěky jeho výstavním kouskem. Symbol doby, symbol síly a hranice tehdejších možností a techniky. Okázalá pompézní show se vším, co k tomu patří. 50 tisíc komparzistů, kostýmy, kamera, zvláštní efekty, 3,5 hodinová stopáž. Pomstou zapšklý Ch. Heston (Už vím, odkud Schwarzenegger okoukal některé své osvědčené grimasy. Jen toho Oscara mu nikdy nedali.) Nešetřilo se na ničem. Takovéto filmy se už netočí a točit nebudou. Nikdo by je nezaplatil. Velká námořní bitva a legendární závod koňských spřežení. Nabubřelá velkolepost spojená s dokonalostí filmového řemesla. Ano, tento film měl mít všechno, ukázal hranice možného. Ve své době naprostá bomba. V dnešní produkci už Ben Hur nemá účinek jako kdysi. Vyplouvají na povrch jeho slabiny. Jediné, co film tradičně drží, a co přetrvává, je příběh. Ten je sice silný, opřen motivem románu Lewa Wallaceho, ale nemohu se zbavit pocitu, že mu nebylo věnováno tolik péče a pozornosti, jakou by si zasloužil. Příběh se nikdy nestal hlavním stavebním kamenem, stala se jím pompézní velkolepost a ta se časem vytratila. Sice i dnes je Ben Hur úctyhodnou podívanou, ale určitě není tím dokonalým nejlepším filmem, kam ho ve své době postavila americká akademie. 80% ()

Galerie (169)

Zajímavosti (76)

  • Americký filmový inštitút (AFI) umiestnil v roku 2007 snímku na 100. priečku medzi najväčšími filmami všetkých čias. (curunir)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama