Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má své mouchy. Scénář místy působí dost nedotaženě, některé dialogy mají zcestnou konstrukci. Casting se také zrovna nevyvedl, protože takový Stephen Boyd coby Messala je tragický a postava Ester…škoda slov. Když k tomu přidám úmornou stopáž a to že jsem zarytý ateista, bylo by toho dost, proč film shodit. Jenomže to neudělám, protože i přes všechny výtky musím uznat, že film nese auru mistrovského filmařského díla starých časů. Ty pasáže, které dělají Ben Hura tím čím je jsou zvládnuty tak, že nechají zapomenout na všechny ty slabá místa. Už jen skvěle sestříhaná námořní bitva, nebo scény s Ježíšem patří mezi velké filmové momenty, ale vysoko nad nimi se tyčí monumentální scéna závodů v cirku. To co při technických limitech té doby tvůrci dokázali vytvořit si zaslouží obrvoský respekt, protože tahle scéna nepůsobí staře ani dnes a ve vysokém rozlišení se jedná opravdu o jedinečný zážitek. Takže zkrátka nemohu než dát plné hodnocení, protože film který má v sobě tyto úchvatné pasáže si nižší nezaslouží. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Nelze napsat než úžasné. Nechápu kdo má co proti stopáži tohoto monumentu (co by dělali kdyby musely shlédnout i 7 min. předehrou, 15 přestávkou a 3 zakončení). Každý herec odvádí absolutní maximum, i když je zajímavé, že na oskara za vedlejší roli nebyli nominováni ani Stephen Boyd či Jack Hawkins. Rozsova hudba je dokonalá (jak jinak u krále velkofilmů). Škoda, že takle nevypadal Gladiátor. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Král sandálového eposu. I se všemi neduhy svého stáří (afektovaní herci, triky poplatné době vzniku) zůstane Ben Hur pro mou osobu v nejednom ohledu nejlepším filmem všech dob. Nákladné dekorace, měsíce natáčená scéna závodu čtyřspřeží, ultrarozmáchlost děje a pozoruhodným způsobem zakomponovaná biblická linie jsou jen zdokonalujícími bonusy skutečného lidství a mistrovského vypravěčství, jimiž Ben Hur disponuje. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, kterému nechybí absolutně nic. Původně jsem měl nemalé obavy z obrovské stopáže a náboženského základu. Po skončení mohu s klidným srdcem říci, že mé obavy se nenaplnily a jsem za to nespočetně rád. Celý příběh není nijak složitý a je celkem jasné kam směřuje, ale je podán a hlavně zrežírován naprosto perfektně. William Wyler dokázal ukočírovat tenhle velkofilm s ledovým klidem a ani jedna scéna, která se ve snímku objeví, není zbytečná. Snad nikdy jsem nebyl přesvědčený více, že Oscar za režii je v těch správných rukou. Charlton Heston, ve své životní roli knížete Juda Ben Hura, je prostě famozní, o čemž svěčí i ocenění Oscarem za hlavní herecký výkon. Zkrátka nevím co vytknout, vše mi přijde megalonské, tak jak se u správného velkofilmu sluší a patří. O žádném z 11 Oscarů nemám pochyb a další faktem je, že na vyrovnání onoho počtu se čekalo až do roku 1997 na Cameronův Titanic. Nebudu psát, že tohle dílo doporučuji, tohle je povinnost pro všechny........ ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Netvrďte mi, že se vám tento více než tří a půl hodinový film, ve kterém se kromě dvou scének totálně nic neděje, líbil. Nezpochybnitelnou pravdou zůstává, že tehdy, tedy v době vzniku, asi ano. Ale lidi proberte se. Už je tomu nějakej pátek, co se nepohybujeme v roce 1959. I když na svoji dobu film vypadá tak, že by bylo potřeba dát před ním klobouk dolů, tak dnes už jeho technické nedostatky rozesmějou nejednoho diváka. Na jeden zátah bych film určitě zhlédnout nezvládl, protože vydržíte cca hodinu a poté se začnete silně nudit a oči vám budou padat tak rychle, že do 10 minut padnete vy ve tvrdý spánek. Dělám to nerad, ale filmu který má asi 3h 30min a z toho mě asi 3h 10min totálně ubíjí a nudí prostě nemohu dát nic jiného než odpad a vám bych si dovolil doporučit totéž. Dobrá scénka ještě nedělá dobrý film. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (76)

  • William Wyler dostal za režii 1 milion amerických dolarů. To byla v té době rekordní částka. (Kulmon)
  • Během natáčení si William Wyler všiml, že jednomu z komparzistů chybí ruka. Využil toho a natočil scénu, kdy muž bez ruky vylézá z podpalubí galeje. (HellFire)
  • Snímek v roce 2008 zařadila Americká filmová instituce v kategorii epických filmů na 2. příčku. (TheDude)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama