Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších zfilmovaných muzikálů je příběhem komediantky Fanny Brice (Barbra Streisand). Film sleduje její kariéru od začátků až po nástup do Follies, nejslavnější show, kterého se stává hvězdou. Zamiluje se do Nicky Arnsteina (Omar Sharif), krásného hazardního hráče. Jeho hráčské štěstí ho však opustí. Zatímco ona je stále populárnější, on se propadá a končí ve vězení. Po návratu zjišťuje, že s Fanny již nedokáže žít a rozvádějí se. Barbra Streisand za tuto roli dostala Oskara za nejlepší ženský herecký výkon. Lidé, kteří vidí Funny Girl, jsou ti nejšťastnější na světě. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (104)

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku vypadá tento muzikál neuvěřitelně staře. Kdybych nevěděl rok vzniku, typoval bych tak první polovinu 50. let. Působí to neuvěřitelně melodramaticky a vůbec se to nehodí do progresivních 60. let. Kor do jejich konce, kdy se kinematografie začala rychle měnit. Navíc mi postava, kterou ztvárnil Omar Sharif přišla neuvěřitelně nesympatická a ten konec nevěrohodný. William Wyler byl skvělý režisér, možná nejlepší nebo určitě jeden z nejlepších starého Hollywoodu, nicméně jeho věk ho zde už nejspíš dohnal. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Přestože mám respekt k umění Barbry Streisand jako zpěvačky i herečky, muzikál jako žánr vlastně nesnáším (mám rád hudbu). Na tomto si nejvíc cením toho, co na něm příznivcům muzikálu nejčastěji vadí. Totiž ono drama, které prožívá dřívě úspěšný muž vedle manželky, která jej svým úspěchem přerostla. To by mohlo být opravdu dobré, ovšem žánr muzikálu a nažehlený Omar Sharif vylučují jakoukoli hloubku. --- Je to připomínka časů, kdy v Hollywoodu ještě platila morální autocenzura. Lidová zábava? Prosím, ale slušná! O pár let později už bylo všechno jinak. ()

Reklama

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Fanny Briceová je pro mě jedna z nejsilnějších filmových postav. Holka, která nemá vzhled, ani původ, aby se stala divadelní hvězdou. Má však odhodlání, pěvecký talent a hlavně smysl pro humor - takže se hvězdou stane. Chce, aby se lidi smáli s ní a ne ji, proto možná geniální číslo s těhotnou nevěstou, nebo kolečkovými bruslemi. "Děvčata promiňte, že jsem Vám zkazila to číslo, ale nemohla jsem si pomoct." Kromě této postavy a hříček na divadelním jevišti, však film moc nenabízí, hudba už v muzikálech byla lepší, vztah s Nickym Arnsteinem je jaksi těžko uvěřitelný, jeho postava je jen povrchně vykreslena, takže v druhé polovině filmu vás už ani nezajímá, co se s nimi stane a chcete zase Fanny vidět na jevišti. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmi priemerný muzikál. Barbara sa snaží a jačí, Omar je hráč-elegán ale celé je to natiahnuté ako stará štrufandľa. Zápletka i jej vyústenie v podobe piesne ma nechala vcelku chladným. Niekoľko náznakov rozvíjajúcej sa drámy lásky tu je, len bohužiaľ dej opäť skĺzne k vznešenej nude. Ku kladom patrí niekoľko skvostných secesných obrazov, či profesionálne odvedená úloha Omara Sharifa. No na 2 a pol hodinový muzikál je to trochu málo. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Ano, je pravda, že je to klasika. Klasika s výbornou Barbrou Streisand. Ale dívat se dvě hodiny na perfektně fungující manželství a potom zjistit, že je všechno úplně jinak, je postě zklamání. Vážně. Ale stále trvám na pěti hvězdičkách. Sám příběh je trochu chudý, tedy můžete mi někdo říci, o čem to vlastně je? Jenže ono to funguje. Příběh o skvělé herečce a zpěvačce, kterou hraje skvělá herečka a zpěvačka a pardon ten výraz, debilovi, který je až ošklivě hubený (hledím na detaily, jsem hrozná, já to vím) a pár dalších ,,mihnoucích se'' postav je sice jednoduchý, ale jen toto stačí k úžasnému filmu. Vtipnému, chvílemi smutnému, tedy dojemnému, ke kapesníků sahat nemusíte (pokud nemáte rýmu, samozřejmě, to si, prosím vás, ten kapesník raději vezměte!), ale vtipy vás dostanou ze židle, slibuji! ,,Kdo sem snesl to vejce?'' ()

Galerie (33)

Zajímavosti (14)

  • Frank Sinatra byl vážně zvazován do role Nickyho Arnsteina, ale Barbra Streisand byla zásadně proti této volbě. Role nakonec připadla Omaru Sharifovi. (Karlos80)
  • Filmový debut Barbry Streisand. (Karlos80)
  • V roce 1969 získaly Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli dvě dámy. Překvapenou Ingrid Bergman byly vyhlášeny Katharine Hepburn (Lev v zimě, 1968) a Barbra Streisand (Funny girl). Pravidla Akademie totiž uvádějí, že pokud při součtu výsledků umělec nebo film získá o tři hlasy méně než vítěz, výsledek je považován za remízu a vyhrávají oba. Už roku 1932 získali Oscara za nejlepšího herce Fredric March (Dr. Jekyll a Mr. Hyde, 1931) a Wallace Beery (The Champ, 1931), kdy Beery získal o jeden hlas méně. K podobným remízám došlo v průběhu let několikrát, v kategoriích jako dokument, krátký hraný film či zvuk. V roce 1969 však byla situace kurióznější, protože obě herečky získaly shodně 3 030 hlasů. (kenny.h)

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama