Reklama

Reklama

James Herriot

James Herriot

nar. 03.10.1916
Sunderland, Durham, England, Velká Británie

zem. 23.02.1995 (78 let)
Thirlby, Severní Yorkshire, England, Velká Británie

Biografie

James Alfred „Alf" Wight, známější pod svým pseudonymem James Herriot, byl anglický zvěrolékař a spisovatel. Po 25 letech praxe začal své zážitky zaznamenávat v krátkých, humorných povídkách, stejně jako čas strávený u Royal Air Force. V letech 1970 až 1992 mu nakladatelé vydali osm knih, podle kterých vznikly dva celovečerní filmy, TV seriál ALL CREATURES GREAT AND SMALL a nespočet dalších televizních adaptací, kde hlavním hrdinou je zvíře a komický, či tragický zvrat, jaký by jste nečekali. Wight je považován za autora tohoto „formátu".

Narodil se 3. října 1916 v severoanglickém Sunderlandu, jako syn Jamese Henryho Wighta a jeho ženy Hannah Bell Wightové. Jeho otec byl lodní zámečník a přivydělával si jako pianista v kině. Maminka byla profesionální zpěvačka a od poloviny dvacátých let vedla úspěšné krejčovství. Ačkoliv se narodil v Sunderlandu, pocházela celá rodina z Glasgowa. V Glasgowě se jeho rodiče po svatbě roku 1915 usadili. Byl zde rozvinutý lodní průmysl a větší možnost hudebního uplatnění. V Glasgowě Wight v letech 1921 až 1928 vychodil Yoker Primary School a v letech 1928 až 1933 navštěvoval Hillhead High School. Pro veterinu se rozhodl po přečtení článku v časopise Meccano Magazine. Promoval v říjnu 1939. Po studiích pracoval jako asistent veterináře J. J. McDowalla v Sunderlandu. Obvod by však dva veterináře neuživil a tak v červnu 1940 odešel do Thirska. Zdejší veterinář nastupoval vojenskou službu a Wight měl převzít jeho praxi. Po týdnu byl však doktor Sinclair z armády propuštěn a vrátil se. Nutno podotknout, že tentokráte byli na obvod tři. Wightovi totiž vypomáhal jeho studující bratr. V této sestavě a v tomto prostředí vznikaly smutné a veselé příběhy, kterými se později proslavil.

V létě 1941 se Wight na taneční zábavě seznámil ze sekretářkou Joan Danburyovou. 5. listopadu byl pár v Thirsku oddán. V únoru 1943 se jim narodil syn James Alexander, zkráceně Jim. Ten později převzal otcovu praxi a především je autorem biografie ( Jim Wight: The Real James Herriot: The Authorized Biography. Nakladatelství Penguin Books v roce 2000 ) , z které čerpá i tato. V květnu 1947 se rodina rozšířila o dalšího člena - Rosemary, ta na rozdíl od bratra a otce vystudovala později klasickou medicínu. V březnu 1941 bombardovala Luftwaffe Glasgow a těžce poškodila dům Wightových rodičů. Wight jim nabídl ubytování u sebe a sám se přihlásil do královského letectva, přičemž jako veterinář rukovat nemusel. V listopadu 1942 ukončil pilotní výcvik, ale v dubnu 1943 byl ze zdravotních důvodů z armády propuštěn. Později vše shrnul v povídce o zbytečné, z lékařského hlediska nesmyslné extrakci zubu.

V květnu 1949 Wight převzal část Sinclairovy praxe. Vzhledem k tomu, že měl zajištěn pravidelný příjem si v zimě 1953 mohla celá rodina dovolit nový dům, který pokřtili jménem "Rowardennan". Wight hrál aktivně fotbal a tenis. Organizoval dálkové pochody a rád cestoval. Roku 1961 doprovázel jako ošetřující lékař lodní transport ovcí do Klaipėda. O dva roky později to byl skot - pro změnu letecky do Turecka. Soukromě jezdil velmi rád na Malorku. Učil se rusky a španělsky. V roce 1965 se rozhodl napsat o svých zážitcích s praxe knihu. Po mnoha pokusech vyšla až roku 1970. První vydání zaznamenalo u absolutně neznámého autora obrovský úspěch. Wight doplnil druhé vydání dalšími čtyřmi povídkami, ale i to bylo málo. Nakonec se s nakladatelem dohodl na nové knize.

Velkým štěstím bylo, že Wight, ačkoliv byl finančně zajištěn do konce života, nepřerušil praxi. Psaní bral jako hobby a jeho syn v biografii cituje otcova slova: „Spisovatelem jsem z 1 %, zbývajících 99 % je veterinář." Psával i když měl za sebou těžký den a rodina trávila večer u televize. Po vydání své sedmé knihy THE LORD GOD MADE THEM ALL v roce 1981, si dal sedmiletou pauzu. Jako tvůrce se cítil vyčerpán. V roce 1987 se autorsky podílel na televizním zpracování svých příběhů. Jeho poslední kniha EWERY LIVING THING vyšla roku 1992 a stala se na několik měsíců bestsellerem. Wight v tu dobu bojoval s rakovinou prostaty, s prognózou tři roky života. Léčil se v Lambert Memorial Hospital a měsíc před smrtí navštívil fotbalový zápas svého oblíbeného klubu - AFC Sunderland. Zemřel 23. února 1995 ve svém domě v Thirlby. Popel byl rozptýlen na pahorku Whitestone Cliff, východně od Thirlby, protože podle Wightse, to byla nejhezčí vyhlídka v Anglii.

Vrstevníky byl charakterizován jako velmi přátelský člověk s pozitivním pohledem na svět, který se kromě psaní a veteriny věnoval též ekonomii. Je to nadnesené, ale v roce 1976, kdy činily jeho příjmy před zdaněním 165 000 £, mu byla vyměřena daň ve výši 83 %. Tehdejší labouristé slibovali další zvyšování daní a Wightovi nezbylo nic jiného, než následovat ostatní spisovatele bestsellerů a přesunout své příjmy do daňového ráje. Zajímavý byl jeho vztah ke zvířatům. Nejoblíbenějším zvířetem nebyl kupodivu tygr, nebo slon. Jeden z jeho přátel uvedl: „Wight má u sebe vždy a za všech okolností psa." Na své psí kamarády, kteří s ním strávili posledních 30 let nezapoměl nikdy. Byli to Dan (labrador), Hector (teriér) a Bodie (borderteriér). Nechybělo ale mnoho a žádný James Herriot by nebyl. Wightova první verze románu z roku 1967 se jmenovala THE ART AND THE SCIENCE. Vystupuje v něm fiktivní veterinář James Walsh. Do češtiny se dá kniha přeložit jako VĚDA A UMĚNÍ. Ve skutečnosti se jedná o Wightova prvního zaměstnavatele - doktora J. J. McDowalla, který měl jako mladý veterinář nastudované operační postupy, platil si nejlepší laboratoře a odebíral prestižní odborné časopisy. Jak Wight v nadsázce říkával, zapomněl ale na umění jednat ze svými pacienty. Pochopit je, probrat s nimi jejich partnerské a finanční problémy a podrbat je za ušima.

Prvním nakladatelem byl odmítnut, ale jedna z nadšených lektorek Wightovi navrhla, aby příběhy převyprávěl do první osoby. Wight poslechl a během jednoho roku knihu přepracoval. Název IF ONLY THEY COULD TALK je narážka na literárně sečtělého farmáře. Tento manuskript byl taktéž odmítnut, což Wight velmi těžce nesl. Na jaře 1969 podnikl na naléhání své ženy další pokus a oslovil londýnské nakladatelství Michael Joseph Ltd. Zde mu knihu vydali, jako neznámému autorovi, v nákladu pouhých 3 000 výtisků. Pro velký úspěch se muselo ten samý rok dotisknout dalších 1 000 kusů. Wightův první honorář činil 200 £. Pro srovnání - když knihu později uveřejnil londýnský Evening Standard, vyplatil autorovi 36 710 £. Druhá kniha IT SHOULDN'T HAPPEN TO A VET vyšla v lednu 1972 v nákladu 8 000 výtisků. Název knihy je inspirován kriminální komedií IT SHOULDN'T HAPPEN TO A DOG. Třetí LET SLEEPING VETS LIE následovala v dubnu 1973 v nákladu 15 000 a byla brzy rozebrána. Název knihy je inspirován anglickým příslovím „let sleeping dogs lie", něco jako naše „šlápnout do vosího hnízda", v překladu „spící psi se nebudí". Jen ve Spojených Státech se prodalo více než 200 000 vázaných výtisků, počet kapesních šel do miliónů. Následovala další vydání v zemích Commonwealthu. První kniha IF ONLY THEY COULD TALK byla zfilmovaná roku 1974. Roli Herriota si zahrál Simon Ward, Sir Anthony Hopkins hrál Farnona. Roku 1978 následoval televizní seriál BBC ALL CREATURES GREAT AND SMALL.

Přestože Wight psal své knihy v první osobě, nemohl je uveřejnit pod svým občanským jménem. Byl členem Královské veterinární společnosti a měl jejími stanovami podobná jednání (sebepropagaci, prosazování vlastních zájmů) zakázanou. Jméno vzniklo 11. února 1969, během televizního utkání mezi Birmingham City a Manchester United. Za domácí stál v bráně Jim Herriot. Wight strávil poté několik dní prohledáváním registru anglických veterinářů a začal psát pod jménem James Herriot. Otázka Wightova pseudonymu, trápila veřejnost do roku 1988, kdy odpověď uveřejnil glasgowský Sunday Mail. Oba pánové se po téměř 20 letech poprvé sešli a setkání bylo velmi srdečné. Dlužno dodat, že např. Wightův bratr Donald, vylíčen v knize jako řvoucí chlerik měl s Wightem rozepři, ve které tvrdil, že není žádný cholerik a později pohrozil právníky. A slovo na závěr. Wight psal, aby unikl depresím. Nám normálním smrtelníkům se zdá, že umění pochází od géniů. Není to tak zcela pravda. Za velkou většinou slavných uměleckých děl stojí obyčejný člověk, který hledá únik z tohoto světa.

ČSFD.cz

Spisovatel

Filmy
1983

Všechna velká a malá zvířata (TV film) - kniha

1975

To by se zvěrolékaři stát nemělo - kniha

 

Všechny velké a malé bytosti (TV film) - kniha

Seriály
2023

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

S trochou štěstí - kniha (S04E07)

 

Domácí linie - kniha (S04E06)

 

Papírování - kniha (S04E05)

  více epizod (4)
2022

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Šťastné a k***a veselé! - kniha (S03E07)

 

Komu zvoní hrana - kniha (S03E06)

 

Edward - kniha (S03E05)

  více epizod (4)
2021

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Dokonalé Vánoce - kniha (S02E07)

 

Hořká pravda - kniha (S02E06)

 

Poslední člověk - kniha (S02E05)

  více epizod (4)
2020

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Předvánoční noc - kniha (S01E07)

 

Lék na všechny nemoci - kniha (S01E06)

 

Veletrh - kniha (S01E05)

  více epizod (4)
2011

Young James Herriot - kniha

1990

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Brotherly Love - kniha (S07E13)

 

Promises to Keep - kniha (S07E12)

 

Hampered - kniha (S07E11)

  více epizod (10)
1989

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

The Best Time - kniha (S06E12)

 

The Rough and the Smooth - kniha (S06E11)

 

In Whom We Trust - kniha (S06E10)

  více epizod (9)
1988

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Two of a Kind - kniha (S05E12)

 

The Jackpot - kniha (S05E11)

 

For Richer, for Poorer - kniha (S04E10)

  více epizod (19)
1980

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Big Steps and Little 'Uns - kniha (S03E14)

 

Will to Live - kniha (S03E13)

 

Matters of Life and Death - kniha (S03E12)

  více epizod (10)

Reklama

Reklama

1979

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Plenty to Grouse About - kniha (S03E01)

1978

Všechny velké a malé bytosti - kniha

 

Merry Gentlemen - kniha (S02E14)

 

A Dog's Life - kniha (S02E13)

 

Breath of Life - kniha (S01E13)

  více epizod (24)

Scenárista

Host

Pořady
1975

Jim'll Fix It

Herec

Reklama

Reklama