Reklama

Reklama

Sohail Khan

Sohail Khan

nar. 20.12.1970 (53 let)
Bombaj, Indie

Biografie

Jen několik málo dní před koncem roku 1970 se Sohail v městě Bombaji narodil do početného rodinného kruhu islamistů, jemuž kralovala hlava rodiny, otec, ikonický filmový herec a scenárista Salim (Kranti (1981), Zamana (1985), Mr. India (1987)), jehož kořeny sahají až do Afghánistánu, z něhož pochází zase jeho otec. Biologickou matkou mu je Sushila Charak, zatímco matkou nevlastní mu je populární hindská herečka a tanečnice Helen Jairag Richardson, která během své herecké kariéra natočila nad 500 filmových snímků. Sourozenci mu jsou Salman Khan (Dabangg (2010), Veer (2010)), starší z dvojice bratří a jeden z nejpopulárnějších hindských herců současné kinematografie a Arbaaz Khan (The Stoneman Murders (2009)), filmový herec a nejstarší z celé trojice. Mladší sestra Alvira Khan je ženou filmového režiséra a producenta Atula Agnihotri (Hello (2008), O Teri (2014)). Švagrovou mu je Malaika Arora Khan, krásná žena, úspěšná modelka, herečka, tanečnice a choť bratra Arbaaze. A nakonec ženou vlastní mu je dlouhovlasá Seema Sachdev, s níž má dvojici uličnických synů, Nirvaana a Yohana, který se mu narodil teprve nedávno, v roce 2011.

Přes všechny tyto atributy bylo již v jeho raných letech zřejmé, jakým směrem že se to Sohail vydá. Svůj režijní debut oslavil v roce 1997 kriminálním snímkem Auzaar, v němž se hlavních úloh zhostil jeho bratr Salman a populární hindský herec a příležitostný producent Sanjay Kapoor (Luck By Chance (2009), Kirkit (2009)). V následujícím roce se podepsal pod režii dvojice komerčně úspěšných snímků, Pyaar Kiya To Darna Kya (1998) a komediální snímek Hello Brother (1999), v nichž figurují oba jeho bratři, Arbaaz i Salman. V roce 2002 předkládá svůj vlastní, komplexně zrealizovaný romantický snímek Maine Dil Tujhko Diya (2002), v němž figuruje nejenom jako režisér, producent a scenárista, ale také jako jedna z hlavních postav. Snímek se ovšem netěší velkému komerčnímu úspěchu. Diváci jej i přes pozitivní recenze filmových kritiků nenavštěvují tak, jak by si Sohail přál. Tím ale odstartoval svoji hereckou kariéru, která patří mezi ty těžce vybojované. Komerčně úspěšné snímky se mu vyhýbají až do roku 2005, kdy po bratrově boku, Salmana Khana, sehrává další hlavní roli v komediálně laděném snímku Maine Pyaar Kyun Kiya? (2005). Své štěstí jako scenárista, producent a nakonec i jako herec v hlavní úloze, zkouší při tvorbě akčního snímku Fight Club - Members Only v roce 2006. Komerční úspěch se ovšem ani tentokrát nedostavuje v potřebné míře. Jeho renomé spolehlivého filmového tvůrce klesá a nemění to ani jeho produkční účast na snímku Partner z roku 2007, v němž sehrává hlavní úlohu bratr Salman.

Po této době společně s bratrem Salmanem buduje produkční a hereckou-managerskou společnost Sohail Khan Production, s níž úspěšně produkuje dokonce i za hranicemi státu divadelní inscenace. Společnost zastupující celou řadu populárních hindských filmových herců se těší velké oblibě. Stojí za realizací hudebních videoklipů hindských hudebních souborů i jednotlivců. V té době se hereckému životu věnuje Sohail jen sporadicky, ve vedlejších rolích se objevuje v dvojici snímků Hello (2008) a Heroes (2008). Až v roce 2009 se po boku svého bratra Arbaaze objevuje ve snímcích Kisaan (2009), k němuž sepisuje i scénář, Main Aur Mrs Khanna (2009) a Do Knot Disturb (2009). V roce 2010 se objevuje opět po bratrově boku v historickém velkofilmu a zároveň bratrově vysněném projektu Veer: An Epic Love Story Of A Warrior (2010). A možná právě to bylo jedním z důvodů, proč se Sohail v roce 2013 rozhodl režírovat snímek Jai Ho (2014), filmovou předělávku komerčně úspěšného akčního snímku z roku 2008, Stalin, v němž hlavní roli ztvárnil bratr Salman.

Ian "Conspi" Maitner

Producent

Herec

Režisér

Scenárista

Host

Pořady
2016

The Kapil Sharma Show

Reklama

Reklama