Reklama

Reklama

Lik Cheung

Lik Cheung

Biografie

Mistr bojových umění, koordinátor kaskadérů a akční choreograf Lik Cheung začínal u filmového průmyslu začátkem 70. let jako kaskadér. Do smrti nejznámější kung fu star Bruce Leeho (1973) stihl od roku 1970 natočit více než desítku bojových filmů pochybné kvality. V té době točil nejčastěji s vysokým Paulem Changem a za zmínku stojí i spolupráce se jmény jako Wilson Tong, Yasuaki Kurata, Bolo Yeung, Bruce Liang, Sing Chen, Mars, Hark On Fung i legendární členové Yuen klanu z Pekingské Opery. Z té doby se z nízkorozpočtových snímků nejvíce povedly: Revenge Of Dragon (1972), Super Kung Fu Kid (1973), The Prodigal Boxer (1973) a nunčakový Kung Fu´s Hero (1973).

Od roku 1974, kdy byl o kung fu filmy ještě větší zájem, začínal mít díky svým přednostem v taekwondo a v umění s nunčaky první hlavní role. Mezi ty lepší počiny patří: Golden Triangle (1975) a Tiger Force (1975). V té době si odskočil ke kontroverznímu Jesúsi Francovi, který točil převážně erotické horrory, do Une cage doreé (1976).

Do konce 80. let se pohyboval nejvíce v žánru brucexploitation a spolupracoval ve filmech s Jang Lee Hwangem, John Cheungem, Siu Tien Yuen, Brucem Le, Brucem Li, Dragonem Lee, Ching Jing Lamem, Wai Man Chanem, Yin Chieh Hanem, ale před kamerou se nejvíce setkával s kulturistou Bolo Yeungem. Kariéru zakončil úspěchem Return Of The Bastard Swordman (1984).

Epistemolog

Reklama

Reklama