Reklama

Reklama

Robert Baker

Robert Baker

nar. 18.05.1940
California, USA

zem. 14.04.1993 (52 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Bojový umělec a herec Robert Baker se narodil roku 1939 v USA. V mládí studoval v Oaklandu karate u Mistra Al Dacascose, který je otcem herce a bojového umělce Marka Dacascose. Šlo o vyhlášenou školu s tvrdým drilem. V té době se poznává s Brucem Lee, kterému na pozvání samotného mistra karate Eda Parkera, dělal sparing partnera na demonstraci v Long Beach v Kalifornii roku 1964. Tam Bruce Lee předváděl kliky na dvou prstech a na Robertu Parkerovi předváděl ¨jednopalcový úder¨. Baker poté řekl Brucovi, aby na něm znovu neprováděl tuto techniku, poněvadž bolest v hrudi byla nesnesitelná a druhý den nemohl jít do práce. Stal se Brucovým student a také velkým přítelem. Ostatním Leeho studentům nebyl Robert Baker před svou rolí ve Fist of Fury (1972) znám, i když patřil mezi jeho dlouholeté studenty. Důvodem byli údajně dealerské počiny z Hong Kongu do USA, a že podporoval drogové návyky Bruce Lee. Pravdou však zůstává, že si Bruce občas na uklidnění zakouřil hašiš a také, že jeho otec byl závislý na opiátech. Bruce ho popsal napůl žertem jako svého tělesného strážce. V té době navíc Leemu dělal ochranku Mr.T, známý z filmu Rocky III., nebo ze seriálu A-Team.

Robert Baker díky své vysoké postavě a drsnému vzhledu získal jednu z hlavních rolí, Rusa Petrova v kultovním snímku ve Fist of Fury (1972). Měl také podružnou roličku kriminálníka v brůsově peckovačce Way The  Dragon (1972). Ve skutečnosti Baker neměl moc pozornosti, byl tichý a rezervovaný člověk. Když Bruce Lee zemřel byl zdrcen. Objevil se už jen v hlavní roli brutálního nacistického oficíra v bojovém snímku Kung Fu of Taekwondo (1974), dle předlohy slavného Ni Kuanga. Poté skončil s filmovým průmyslem a objevoval se jen v dokumentech o Bruce Lee.

Nikdy si neotevřel bojovou školu jako ostatní vyškolená hrstka lidí Brucem Lee a věřil jen tomu, co se naučil. Jeho dodržování zásad JKD bylo prvořadé a nesnášel rozmělněné variace umění, které viděl vznikat během 80. let. Různé zdroje uvádějí, že Baker zemřel v letech 1992 až 1994 kvůli éteru, mrtvici, rakoviny, srdečního infarktu, nebo cirhóze jater.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama