Reklama

Reklama

Polly Kuan

Polly Kuan

nar. 10.10.1949 (74 let)
Pingtung, Tchaj-wan

Biografie

Bojová umělkyně a herečka Lingfeng Shangguanová, známější pod jménem Polly Kuanová, se narodila 10.října 1949, na Tchajwanu. Polly Kuanová, v 60. a 70.letech patřila po boku Angely Mao, mezi ženské ikony kung fu žánru. Její roztomilá osobnost a úžasné pohybové schopnosti jí vytvořily legie fanoušků. Oproti Angele Mao, však přijímala i rozpustilé role domýšlivých naivek, což však nesnižuje její sportovní schopnosti.

V roce 1966 vstoupila do filmové korporace a začla se učit bojová umění. Polly Kuanová má černý pásek v karate, judu i taekwondo. Nutno dodat, že nebyla ani členkou Pekingské Čínské Opery, jako Angela Mao, nebo Judy Lee. Její debut jí připravil samotný klasik, režisér King Hu, ve snímku Dragon gate inn (1967) a pár jejích akčních scén patří k vrcholům filmu. Tímto si ušlapala cestu slávy na více než deset let.

V roce 1972 získala cenu za nejlepší herečku v Back Alley Princess (1973). Často hrála v převlečení za chlapce a jen v minimu filmů odehrávajících se v současnosti. I když natočila kolem 50 filmů, nikdy neměla ve filmu žádného dlouholetého partnera. Dokázala všechny své filmy utáhnout sama, nejvíce si s ní zahrál Jasuaki Kurata a více než jednou jí použil i režisér, Lo Wei. Polly Kuanová ukončila kariéru v roce 1981. Nyní žije na západním pobřeží USA a účastnila se i dokumentu Top Fighter 2 (1996).

Epistemolog

Reklama

Reklama