Reklama

Reklama

Joe Cross

Joe Cross

nar. 30.05.1966 (57 let)
Austrálie

Biografie

Joe Cross je australský podnikatel, autor, filmař a obhájce rostlinné stravy, který propaguje odšťavňování. Nejvíce se proslavil svým dokumentem Fat, Sick & Nearly Dead (2010), ve kterém vypráví příběh svého 60denního džusového půstu. Je zakladatelem a CEO společnosti Reboot with Joe, značky pro zdraví a životní styl.

V roce 2005 Cross vážil 140 kilogramů a trpěl autoimunitním onemocněním, chronickou kopřivkou, na kterou léta bral léky, jako je kortikosteroid Prednison. Ve svých 30 letech zkoušel svou nemoc vyřešit tradiční i netradiční medicínou. V roce 2005, když mu bylo 39 let, mu lékaři řekli, že s jeho zdravím zemře brzy a rozhodl se konzumovat 60 dní pouze šťávu. Pod dohledem svého lékaře a týmu, který pravidelně monitoroval jeho krevní obraz, zahájil v květnu 2005 šťávový půst. Kvůli šťávovému půstu se rozhodl cestovat napříč Amerikou a mluvit s lidmi o jejich postoji k jídlu. Cestoval v náklaďáku s kameramanem, zvukařem, odšťavňovačem a generátorem.

Použil pravidlo 80/20, podle kterého použil 80 procent zeleniny a 20 procent ovoce v džusu, který vyrobil, aby se do svého systému nedostal příliš mnoho cukru. Cross používal speciální šťávu, kterou připravoval s názvem Mean Green Juice – směs kapusty, jablek, citronu, okurky, celeru a zázvoru. Ale stále měnil ovoce a zeleninu použité ve šťávě, aby zajistil, že bude konzumovat různé rostliny a zeleninu.

Cross se cítil prvních tři až pět dní ochromený a nestabilní. Po pěti dnech konzumace pouze šťávy se však začal cítit dobře jak fyzicky, tak psychicky. Po 49 dnech zhubl 30 kg, jeho celkový cholesterol klesl z 204 na 135 a jeho LDL cholesterol se snížill ze 132 na 86. Do 61. dne Cross zhubl 37 kg a snížil dávku léků poté, co hlásil úplnou ztrátu příznaků kopřivky. Po 60denním půstu s džusem konzumoval po dobu 90 dnů pouze potraviny získané z rostlin a žádné živočišné nebo zpracované potraviny.

Cross dietu nedoporučuje jako dlouhodobé řešení a doporučuje ji pouze jako restart pro tělo. Dietu podle svých slov nasadil proto, že chtěl, aby jistič zastavil to, co dělal, a nepřijal to jako trvalý životní styl. Jednou z mylných představ, kterou se Cross snaží napravit, je, že si lidé myslí, že nekonzumuje nic jiného než šťávu. „To není správný, zdravý způsob života,“ uvedl Cross.

Cross vydal svou první knihu s názvem „Fat, Sick & Nearly Dead“ v roce 2011, po níž následovala druhá kniha s názvem „Reboot with Joe Recipe Book (Plant-Based Recipes to Supercharge Your Life)“ v roce 2012. V roce 2013 vydal třetí knihu s názvem „101 Juice Recipes“.

V únoru 2014 vydal svou knihu s názvem „The Reboot with Joe Juice Diet: Lose Weight, Get Health and Feel Amazing“. V této knize se podělil o plán, který použil pro svůj džusový půst a následnou dietu, stejně jako o příběhy některých dalších lidí, kteří díky džusovému půstu zhubli. Zahrnuje také třídenní, pětidenní, 10denní, 15denní a 30denní programy, plány zdravého stravování a tipy na cvičení. Podle Crosse, když někdo nejí, dává svému tělu pauzu a dodává mu mikro a makro živiny. V roce 2016 vydal knihu „Juice It to Lose It: Lose Weight and Feel Great in Just 5 days“.

sator

Herec

Scenárista

Režisér

Host

Pořady
2010

Access Hollywood Live

Reklama

Reklama