Reklama

Reklama

Tina Chin-Fei

Tina Chin-Fei

nar. 26.04.1942 (82 let)
Šanghaj, Čína

Biografie

Čínská herečka a bojová umělkyně Tina Chin-Fei se narodila v Šanghaji, ale vyrůstala na Tajwanu, kde vystudovala vysokou školu. V roce 1963 se připojila k filmové společnosti Shaw Brothers a prošla jejich výcvikovým studiem. V roce 1964 podepisuje smlouvu a takřka okamžitě cestuje do Thajska na natáčení. Nejdříve dostávala vedlejší role v komediích a limonádách. Poté se vrací do Hong Kongu a má první velkou roli, v thrilleru Operation Lipstick (1967) s Pei Pei Chengovou, renomovaného japonského režiséra a scénaristy Inoue Umetsuga. V tom samém roce je obsazena do dalších thrillerů Angel with the Iron Fists (1967) režiséra Lo Weie a v Inter-pol (1967) s Lyli Ho a Pei Pei Chengovou, se kterýma v 60.letech natáčela velmi často, stejně tak, ale i s Ku Fengem a Yuehem Hua.

Po dalších thrillerech a muzikálech přichází zlom s jejím nejznámějších filmem Temptress of a Thousand Faces (1969) ve stylu Charlieho Andílků. Okamžitě si jí všímá legendární režisér Cheh Chang a obsazuje jí k Davidu Chiangovi do úspěšného krimi The Singing Killer (1970) a do hvězdami napěchovaném akčňáku Four Riders (1972). V dalších letech hraje nejčastěji ve filmech s krásnou Jenny Hu. I po roce 1972, kdy odešla od společnosti Shaw Brothers hostovat do TV show, byla hojně obsazována do rolí sexy dam, jak v komediích a muzikálech, tak v kung fu mlátičkách i erotických filmech.

V roce 1977 se vdala a odchází z filmového průmyslu. V 80.letech se na chvíli vrací s komerčně úspěšným My Sentimental Little Friend (1984) s Ericem Tsangem a akční režisér John Woo jí naposledy nabídl roli manželky Dannyho Lee v drsném akčňáku Just Heroes (1989).

Epistemolog

Reklama

Reklama