Reklama

Reklama

Ming-Choi Ng

Ming-Choi Ng

Biografie

Čínský herec, bojový umělec, akční choreograf, producent a moderátor Ming-Tsai Wu je také znám pod jménem Ng Ming-Choi. V kruzích kung fu fandů je dobře znám jako Yuen Ting, jelikož byl členem legendárních akrobatů ''Seven Little Fortunes''. Šlo o nejschopnější akrobaty z Pekingské čínské opery mezi kterými byli herci Jackie Chan, Sammo Hung, Wah Yuen, Biao Yuen, Tak Yuen a Mo Yuen. Již útlém věku byli využívání jako komparz v kung fu filmech, kde se všichni velmi brzy uchytili.

¨Yuen Ting? To je ten chlápek, co pečoval o své mladší bratry v operní škole, a ten co v noci utíkal ze školy¨ - píše se v knize "Já jsem Jackie Chan". Svou první větší roli získal už jako dítě se Sammo Hungem v dramatu Education of Love (1961). S Wah Yuenem, Jackie Chanem a Sammo Hungem ze Seven Little Fortunes se Yuen Ting sešel v mlátičce Seven Little Valiant Fighters (1962), kde akční chorografii vytvořil jejich samotný učitel Yi Yim Yuen. Následují vedlejší role v drámě Moonlight (1965) s akrobatem Hak On Fungem a v úspěšné šermířině The Jade Raksha (1968) s Pei Pei Chengovou. Tady se znovu schází se Sammo Hungem a Corey Yuenem v menších rolích thugů. Se Sammo Hungem jsou v extra rolích obsazováni do zbojnického Black Butterfly (1968), dále do The Bells of Death (1968) a do megahitů Dragon Swamp (1969) a Vengeance Is a Golden Blade (1969).

V dalších letech je stále vidět ve známých i neznámých filmech se Sammo Hungem, Han Ying-Chiehem a Pei Pei Chengovou, i když jen v menších rolích thugů, banditů či stráží. První větší roli má s krásnou Shih Szu v úspěšné peckovačce The Young Avenger (1972) a může se pochlubit účastí v kultech s Brucem Lee v Fist of Fury (1972) a v Enter the Dragon (1973). O hlavních rolích Yuen Tinga v 70.letech se dá mluvit ve filmech Kung Fu King (1973) s Likem Cheungem, The Sharp Fists in Kung Fu (1974) koordinovaném Lam Ying Chingem, nebo Little Superman (1975) s Brucem Leungem.

V té době je hojně obsazován režiséry Lo Weiem a Kingem Hu, také se začíná uplatňovat i na poli akční choreografie flicky The Lady Killer (1977) se Sylvií Changovou a Robertem Leem (bratr Bruce Lee), pak v akčním Showdown at the Equator (1978), kde i v hlavní rolí utkví s Bruce Leungem a v Raining in the Mountain (1979) a Legend of the Mountain (1979) koordinuje souboje a hraje společně se Sylvií Chang a Hsu Fengovou. Za zmínku stojí i velká role v opovážlivém Sensual Pleasures (1978) a do hlavní role si Yuen Tinga vyžádal choreograf Tommy Lee v Butcher Wing (1979). Hlavní role v průměrném Little Mad Guy (1980) nijak nevyčnívá, ale zachránil se větší rolí v úspěšném akčňáku Green Killer (1982).

Během 80.let se jako herec postupně vytrácel, ale uplatnil se jako komentátor a během 90.let i jako producent. Jeho poslední role byla v drsném ratingu III., šlo o erotický thrill Tender Killer (1994). Yuen Ting ztvárnil přes 70 filmových rolí.

Epistemolog

Reklama

Reklama