Reklama

Reklama

Don Wong

Don Wong

nar. 1945
Andong, Korea

Biografie

Korejský herec, bojový umělec a akční režisér Don Wong vl.jm. Tao Wang, se narodil v do herecké rodiny 4.října 1945 v Andongu, v Jížní Koreji. Díky bojovému umění Taekwondo si ho všímá slavný režisér Lo Wei a obsazuje ho do hlavní role v Back Alley Princess in Chinatown (1974) po boku oblíbené Lingfeng Shangguan. Zde se poprvé setkává s dvojicí slavných akčních choreografů Lam Ching Yingem a Chin Yuet-Sangem, ale také s herečkou Sylvií Chang. Režisér Lo Wei mu stejnou roli Yellow Tigera nabízí i v trháku s Chuckem Norrisem v Yellow Faced Tiger (1974), kde se znovu setkává s výše jmenovanou trojicí.

V dalších letech následují hlavní role v taekwondo snímku The Secret Rivals (1976) s Johnem Liu a Hwangem Jang Lee, nebo v Struggle with Death (1976) a The Hot, the Cool and the Vicious (1976) obojí s Phillipem Ko. Zde se také setkává se svým učitelem taekwondo a šampiónem tohoto stylu, hercem Don Tan Tao Liangem, ale také se svým otcem, hercem Georgem Wang Juenem. Úspěchy těchto kung fu snímků mu na další tři roky zajistily hlavní role např. v Moonlight Sword and Jade Lion (1977), Duel in the Desert (1977), Revenge of Kung Fu Mao (1977) a The Damned (1977), vše s Angelou Mao, 18 Swirling Riders (1977) s Judy Lee, Eagle's Claw (1977) s Yan Kar Yeungem, nebo Challenge of Death (1978) znova s Tan Tao Liangem.

V první polovině 80.let je ještě často vidět v nezávislých bojovým snímcích a v některých dělá i akční choreografii, ale po úpadku zájmu o kung fu natáčí již méně. Za zmínku stojí ještě určitě role v komerčně velmi úspěšném dramatu The Story of Dr. Sun Yat Sen (1986), poté přichází herecký útlum. S přestávkami natáčí Don Tao Wong dodnes a na svém kontě má kolem 80 snímků.

Epistemolog

Reklama

Reklama