Reklama

Reklama

Gam Woo

Gam Woo

nar. 28.03.1947 (77 let)
Jiangxi, Čína

Biografie

Herečka Woo Gam se narodila 6. února 1947 a v 70. letech díky rozpustilé tváři se znaménkem na bradě a živému hereckému vkusu utkvěla v paměti mnoha fandům hongkongské filmové scény. Byla jednou z tajvanských sirén, tedy malé skupinky tajvanských krásek, které se vydaly prorazit do Hongkongu na počátku 70. let.

Byla nejstarší ze čtyř dětí vojáka a operní herečky. Byla sice vycvičena tradiční operou, kde se naučila zpívat, tančit a hrát, ale ne okázalou akrobacií, jako její současnice Angela Mao či Judy Lee Chia Ling udělal. Poprvé se mihla v seriálu a její první škrt byla hlavní role ve wuxia Escape to High Danger (1969). Podepsala smlouvu u Shaw Brothers a v následujících letech hrála v chlípných komediích, role kurtizánek, či koketní svůdnice. Díky svému sex appealu a krásným šatům si kradla scény pro sebe, jako třeba v The House of 72 Tenants (1973), či The Golden Lotus (1974).

V letech 1971 a 1974 se objevila ve 40 nezávislých produkcí různých žánrů. Nejdůležitější snímek byl The Fate of Lee Khan (1973) režiséra King Hu, kde byla z jednou z bojujících služek vedle Angely Mao a Heleny Ma Hoi Lun. Ačkoli byla obsazována ve velkém množství bojových filmů, téměř nikdy nebojovala, ale nedělalo jí problém se před kamerou svléknout. Plodné herečky si všimli i Cheh Chang, John Woo i režisérka Kao Pao Shu.

Po roce 1976 její filmová kariéra vklouzla do poklesu i proto, že jí skončila smlouva s Shaw Brothers. Točila proto převážně v domovském Tajvanu, kde občas pracovala i v tchajwanské televizi a během 90.let pomalu vymizela z filmového průmyslu. Roku 1975 se provdala za herce Paul Chang Chung v roce 1975, aby se roku 1979 rozvedli. Věnovala se charitě a roku 2002 jela na světové turné s kolegyní Ivy Ling Po se kterou se sešla po 40 letech. Souběžně v hlavní roli zpívala písničky z mnoha čínských oper, kdy lze plně docenit její pěvecký talent, který byl ve starších filmech nepoužívaný. V té době zjišťuje, že má rakovinu prsu a své utrpení překonala i díky podpoře Ivy Ling Po. Potom Woo Gam podporovala samotnou Ivy, když posléze také zjistila, že je postižená rakovinou. Komediálně nadaná Woo Gam, byla omezována i proto, že byla škatulkována do rolí sexyvampů, což nebyl charakter pro širokou veřejnost. Na svém kontě má však slušnou stovku filmů.

Epistemolog

Herečka

Producentka

Filmy
1996

The Hero of Swallow

Reklama

Reklama