Reklama

Reklama

Rachida Brakni

Rachida Brakni

nar. 15.02.1977 (47 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Rachida Brakni je francouzská herečka s alžírskými kořeny, jež se narodila 15. února 1977 v Paříži. Byla vynikající studentkou i sportovkyní, měla ambice stát se advokátkou či vrcholnou atletkou. V běhu na 400 metrů přes překážky se dokonce dostala mezi nejlepší francouzské běžkyně. Studijní a sportovní ambice berou za své v roce 1996, kdy vstupuje do divadelního studia Asnières a o dva roky později nastupuje na Národní konzervatoř dramatických umění v Paříži.

Její filmový debut na sebe nenechá dlouho čekat a již v roce 1997 se objevuje ve snímku COULEUR CAFÉ. První úspěch přichází v roce 2001 s filmem CHAOS, v němž se před kamerou setkává s tehdy již známými herci Vincentem Lindonem a Catherine Frot. Za roli prostitutky Noémi si vysloužila Césara za největší ženský herecký talent. Vedle filmové kariéry se Rachida Brakni vrhla i do divadelních aktivit, v letech 2001-2004 je členkou souboru proslulé Comédie-Française, objevuje se v slavném dramatu Victora Huga Ruy Blas a získává rovněž divadelní cenu Molière pro ženský divadelní objev.

Po odchodu zComédie-Française se opět naplno pouští do natáčení filmů. Rok 2003 se pro Rachidu nesl především ve znamení snímku L´OUTREMANGEUR, při jehož natáčení se seznámila s Ericem Cantonou. V roce 2004 se divákům představila v ambiciozním dramatu SPÍCÍ DÍTĚ a hvězdně obsazené komedii NE QUITTEZ PAS! V letech 2008-2009 jde doslova z role do role, přičemž nelze v jejím případě hovořit o žánrové jednotvárnosti: dojemné drama MUŽ A JEHO PES v titulní roli s legendou francouzského filmu J. P. Belmondem, špionážní thriller OCHRANA STÁTU po boku Gérarda Lanvina a Simona Abkariana, akční JÍZDA SMRTI, politický thriller UNE AFFAIRE D´ÉTAT či třeskutá komedie ze školních lavic NEUILLY SA MERE. V roce 2011 mohla s filmem spojit svoji dřívější vášeň – atletiku ve snímku LIGNE DROITE.

Rachida Brakni potvrdila pověst všestranné umělkyně na jaře 2012, kdy vydala své první hudební album. Texty k písním napsala francouzská fotbalová ikona Eric Cantona, za nějž se Rachida provdala v roce 2007. V roce 2009 se jim narodil syn Émir.

Michal "claudel" Fridrich

Herečka

Režisérka

Filmy
2016

De sas en sas

Scenáristka

Filmy
2016

De sas en sas

Host

Reklama

Reklama