Reklama

Reklama

Anne Heywood

Anne Heywood

nar. 11.12.1931 (92 let)
Handsworth, Birmingham, England, Velká Británie

Biografie

Anne Heywood (vlastním jménem Violet Joan Pretty) je britská herečka, která se narodila 11. prosince 1932 v Birminghamu. Matka jí zemřela, když bylo Violet sotva 13 let, a tak byla nucena starat se o své mladší sourozence. V 17 letech získala titul Miss Velké Británie. Navštěvovala londýnskou Akademii múzických a dramatických umění. V r. 1951 debutovala ve filmu LADY GODIVA SE VRACÍ, v němž sehrála hlavní roli královny. V r. 1955 si Violet Pretty změnila jméno na Anne Heywood, své rodné jméno dle vlastních slov nenáviděla: “znělo tak neskutečně.”

V listopadu 1958 triumfovala Anne Heywood na světové premiéře britského thrilleru FLOODS OF FEAR (Přílivy strachu) v Gaumontově divadle v Londýně. Mezi pozvanými hosty byl lord Mancroft, sir Ronald Howe; herci Sidney James, John Richardson, Yvonne Buckingham a Barbara Steele; boxer Freddie Mills a zástupci britského a světového tisku. Herečka přicházela halou divadla oblečená v plášti do deště a rybářských kalhotách z filmu, zatímco muži jí ve žlutých voskovaných mundůrech, rybářských nepromokavých kloboucích a gumákách vzdávali poctu.

Po tomto světovém úspěchu začala Anne Heywood natáčet filmy také v Itálii (KARTÁGO V PLAMENECH/CARTAGINE IN FIAMME s režisérem Carmine Gallonem; SRDCE MUŽE/HEART OF A MAN). Při natáčení filmu THE NIGHT FIGHTERS (1959) se potkala se svým budoucím manželem – o šestnáct let starším producentem Raymondem Strossem. Sňatek uzavřeli 12. 11. 1960 na curyšské radnici ve Švýcarsku.

V r. 1961 se Heywood splnil dávný sen – představila se v titulní roli hry Petr Pan v londýnském divadle Scala. V lednu r. 1963 se Anně narodil syn Mark. V r. 1965 natočil československý režisér Jiří Weiss film TŘICET JEDNA VE STÍNU s Anne Heywood v hlavní roli (Alena); snímek získal na berlínském festivalu v témže roce Cenu mezinárodní filmové kritiky. Následující rok natáčela Heywood v Peru televizní film SELVA ALTA. Během tohoto natáčení se za dramatických událostí utopil v řece Huallaga Annin herecký kolega Eric Fleming.

Jedním z nejslavnějších filmů, v němž Heywood hrála, byla americká adaptace novely LIŠKA D. H. Lawrence z r. 1967. Film vzbudil pohoršení pro své otevřené líčení lesbické lásky, ovšem za roli v tomto snímku byla Anne Heywood oceněna Zlatým Glóbem v Benátkách. Poté se Anne Heywood představila v dalším velkolepém filmovém díle - ŘEHOLNICE Z MONZY (La Monaca di Monza) italského režiséra Eripranda Viscontiho; celý děj doprovází sugestivní hudba Ennia Morriconeho. Od r. 1969 žila Anne Heywood a Raymond Stross s malým Markem v Los Angeles. V r. 1973 obsadil Stross svou manželku do filmu natáčeného na motivy povídky D. H. Lawrence “Žena, která jezdila pryč;” pracovalo se v Mexiku, podmínky v terénu byly tak drsné, že Stross měl obavy, aby to Anne vydržela; obával se, že film bude muset přejmenovat na “Žena, která odjela.”

Heywood ovdověla v r. 1988, její manžel zemřel ve věku 72 let. Za dva roky poté se Anne vdala podruhé, a to za prvního asistenta generálního prokurátora státu New York George Danziga Drukea. Novým domovem se jí stalo Beverly Hills v Californii.

Šárka "Sipora" Bažantová

Reklama

Reklama