Reklama

Reklama

Aglaia Morávková

Aglaia Morávková

nar. 10.06.1936 (87 let)
Chrudim, Československo

Biografie

Aglaia Morávková se narodila do rodiny chrudimského živnostníka, úspěšného zlatníka, jako první ze čtyř dětí. Její jméno koresponduje s jejich rodinnou tradicí neobvyklých jmen, jak napovídají i jména jejích sourozenců – Adriena, Ferdinand a Consuella, která se stala rovněž herečkou.

I přes to, že výrazným faktorem proti byl její buržoazní původ, se Aglaia dostala na DAMU. Během jejího studia, koncem padesátých let, však její otec odmítl předat svou živnost do rukou komunistů. Následně byl uvězněn a rodina se ocitla na černé listině. Consuella se poté rovněž hlásila na DAMU, bohužel kvůli zápornému posudku jí bylo studium upřeno.

Aglaia po škole hrála v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a Východočeském divadle v Pardubicích. V roce 1961 se stala herečkou Městských divadel pražských. Svou největší filmovou roli si zahrála v pohádce O medvědu Ondřejovi, kde hrála princeznu Blanku.

V šedesátých letech se provdala za scénografa Jindřicha Duška, který se přátelil, už kvůli své práci, s režisérem židovského původu Alfrédem Radokem. Právě za ním se roku 1968 manželé vydali na pracovní návštěvu do Švédska. Zpátky do vlasti se již nevrátili.

Pro komunistický režim se hereččina emigrace stala poslední kapkou. Mnohé filmy, ve kterých hrála, se staly nevhodnými a televizní obrazovky je znovu objevily až po revoluci.

Klára "Komfidia" F.

Herečka

Filmy
1966

Matka (TV film)

1963

Děti slunce (TV film)

 

Marianna Pinedová (TV film)

 

Na laně

1962

Každý svého špiona (TV film)

1959

Medvěd a strašidla

 

O medvědu Ondřejovi

Krátkometrážní
1960

Ve světě kolejí

Reklama

Reklama