Reklama

Reklama

Jana Kalášková

Jana Kalášková

nar. 11.01.1924 (100 let)

Biografie

Významná brněnská herečka Jana Kuršová (rozená Kalášková) pochází z Ostravy, kde také začala studovat na Obchodní akademii. Souběžně se ale již za války začala uplatňovat v ostravském rozhlasovém studiu, koketovala také s divadlem. V letech 1940-1945 působila v Beskydském divadle v Novém Jičíně, po válce se pak vrátila do Ostravy a na osm let se stala členkou tamního Městského divadla (1945-1953). Svůj půvab i herecké schopnosti uplatnila především v Shakespearovi (Večer tříkrálový, Zimní pohádka) a v ruské klasice (Tři sestry, Strýček Váňa). Tehdy se také poprvé objevila před kamerou a roli manželky jednoho z hlavních hrdinů hrála v dramatu POSLEDNÍ VÝSTŘEL (1950), které se odehrávalo v ostravských Vítkovických železárnách.

Nejvýznamnější kapitolu v herecké dráze Jany Kuršové tvoří tři desetiletí, která strávila na jevišti Státního divadla v Brně (1953-1985). Tady začínala s úlohami optimistických mladých žen (Čtyři hrubiáni, Večer tříkrálový, Paličova dcera), mimořádný výkon předvedla v Brechtově hře Kavkazský křídový kruh. Brechtova tvorba jí pak nabídla další výraznou příležitost v představení Život Galileiho, řadu velkých úloh odehrála také v českém repertoáru (Naši furianti, Jenůfa, Léto) i v díle francouzských autorů (Zvonokosy, Miláček).

Práce pro film i televizi se Janě Kuršové spíše vyhýbala, jako matka jednoho z dětských hrdinů se objevila ve filmu ZLÉ PONDĚLÍ (1960), později ji bylo možno vidět v inscenacích pořízených brněnským studiem Československé televize. Kromě divadla se věnovala i pedagogické činnosti a vyučovala na brněnské JAMU, spolupracovala také s rozhlasem. Po odchodu do důchodu se Jana Kuršová vrátila do rodné Ostravy.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Filmy
1963

Blátivé cesty (TV film)

1960

Zlé pondělí

1950

Poslední výstřel

Divadelní záznam
1963

Totální kuropění

Reklama

Reklama