Reklama

Reklama

Lee "Scratch" Perry

Lee "Scratch" Perry

nar. 20.03.1936
Kendal, Jamajka

zem. 29.08.2021 (85 let)
Lucea, Jamajka

Biografie

Jamajský hudební producent a zpěvák Rainford Hugh Perry je znám pod jménem Lee "Scratch" Perry a svými inovativními technikami a stylem produkce. Perry byl průkopníkem ve vývoji dubové hudby v 70. letech. Spolupracoval a produkoval Boba Marleyho, Congos, Maxe Romea, ale i rap punkové Beastie Boys, Ari Up z reggae punkové kapely The Slits, či The Clash, nebo trip hopové The Orb a mnoho dalších.

Perry se narodil v jamajském Kendalu ve farnosti v Hannoveru jako třetí dítě Iny Davisové a Henryho Perryho. Jeho matka měla silné africké tradicionalistické zvyky pocházejíc z jejího jorubského původu, které předávala i svým dětem. Později se Perry přestěhoval do Kingstonu, kde se učil ve Studiu One. Perryho kariéra začala v 50. letech, kdy prodával a pouštěl LP desky pro Clement Clement Dodd. Nakonec plnil pro label řadu důležitých úkolů v Doddově hitparně Studio One a nahrával denně až třicet skladeb. Neshody s majitelem způsobené osobními a finančními konflikty ho vedly nakonec k odchodu. Brzy našel nový domov v Joe Gibbs Amalgamated Records.

Ve spolupráci s Gibbsem Perry pokračoval ve své nahrávací kariéře, ale finanční problémy způsobily opět konflikty. Perry si nakonec založil vlastní label Upsetter Records v roce 1968. Jeho první velký singl „People Funny Boy“, který byl urážkou namířenou proti Gibbsovi, se dobře prodával. 60 000 výlisků se prodalo pouze na Jamajce. Pozoruhodné bylo i jeho inovativní použití vzorků (plačící dítě), stejně jako rychlý chugging rytmus, který byl brzy identifikován jako reggae. Podobně si vedl i jeho prudší singl z roku 1967 „Run for Cover“, který byl zaměřen na sira Coxsoneho.

Od roku 1968 do roku 1972 pracoval se svou studiovou kapelou Upsetters. Během 70. let vydal řadu nahrávek v různých nahrávacích společnostech, které ovládal a mnoho z jeho písní se stalo populární na Jamajce i ve Velké Británii. Brzy se stal známým svými inovativními technikami i excentrickým charakterem. Ke konci 70. let však začal Perry i label kvůli stresu a nežádoucím vnějším vlivům chátrat. Přiznal se, že své vyhořelé studio v amoku sám zapálil. Počátek 80. let strávil Perry čas v Anglii a v USA, živě vystupoval a pořizoval nepravidelné záznamy s řadou spolupracovníků.

Jeho kariéra nabrala novou cestu v roce 1984, kdy se setkal s Marcusem Upbeatem, s nímž pracoval na několika albech. Koncem 80. let začal spolupracovat s britskými producenty (např. Mad Professor) a Perryho kariéra se začala znovu vracet na pevnou půdu. V té době přestal pít alkohol a kouřit konopí. V roce 1998 oslovil Perry širší publikum jako zpěvák v písni „Dr. Lee, PhD“ na albu Beastie Boys „Hello Nasty“. V roce 2003 získal Perry Grammy za nejlepší reggae album s albem „Jamaican ET“. V roce 2004 rovněž časopis Rolling Stone zařadil Perryho do seznamu 100 největších umělců všech dob. Poté se spojil se skupinou švýcarských hudebníků a pod jménem Lee Perry and the White Belly Rats vystupovali v následujících letech v USA.

V roce 2008 spolupracoval na albu, kde hostovali např. Moby či Ari Up, apod. V letech 2007 až 2010 nahrál Perry tři alba s producentem Stevem Marshallem. Alba překvapila vystoupením Keitha Richardse a George Clintona. Dvě z těchto alb: „End of an American Dream“ (2008) a „Revelation“ (2010) získala nominace na Grammy v kategorii Nejlepší album reggae. V roce 2009 spolupracoval s Dubblestandartem na dvojalbu „Návrat z Planety Dub“, kde se vrátil k materiálům ze 70. a 80. let a spolupracoval také na novém materiálu, kde hostovala zpěvačka Ari Up z The Slits. V roce 2010 Perry spolupracoval s Ari Up na limitované edici Subatomic Sound System 7, což je kořenové vydání dubstepu, které se ukázalo být jednou z posledních nahrávek předčasně zesnulé Ari Up, což byla mimochodem nevlastní dcera Johnnyho Rottena ze Sex Pistols.

V roce 2013 vystoupil Perry na prvním Dub Champions Festivalu ve Vídni, představení bylo vyprodané stejně jako další v následujících letech. Perry nahrál další album „Back on the Controls“ vydané v květnu 2014, které získalo nominaci na Grammy. V roce 2015 Perry spolupracoval s belgickou kapelou Pura Vida a vydal „The Super Ape Strikes Again“. V září 2015 zahájili Perry a Subatomic Sound System turné k 40. výročí alba Perryho z roku 1976 „Super Ape“. V říjnu 2018 zahájili Perry a Subatomic Sound System turné k 45. výročí alba „Blackboard Jungle Dub“ z roku 1973. V roce 2019 byl uveden film The Revelation of Lee "Scratch" Perry, který pojednával o natáčení alba „Revelation“ z roku 2010. Tento film obsahuje intimní záběry ze zákulisí Perryho při práci v jeho domácím studiu ve švýcarských Alpách. Perry natočil ve své dlouholeté kariéře víc než 70 alb.

Epistemolog

Herec

Skladatel

Reklama

Reklama