Reklama

Reklama

Chia Tang

Chia Tang

nar. 07.01.1937 (87 let)
Macao, Čína

Biografie

Bojový umělec, herec, akční choreograf a režisér Tang Chia známější pod jménem Tong Gai se narodil v Hong Kongu v Macao 7.1.1937. Jeho otec měl dvě ženy, což bylo v té době legální a s každou měl deset dětí. K filmu se dostal v 50. letech menšími rolemi banditů a do roku 1971 se mihl ve více než 100 filmech, poté jako herec natáčel už jen výjimečně. V mládí byl kung-fu studentem akčního choreografa Siu Tien Yuena, který je otcem známého Yuen klanu, např:. slavného akčního režiséra Woo Ping Yuena. Tong Gai se posléze stává také instruktorem bojových umění a od roku 1960 do průběhu 90.let natočil jako akční režisér bezmála na 200 snímků.

Ke spolku Shaw Brothers přišel společně s neméně známým Gordonem Liu a stává se tak dlouhodobým partnerem kultovního režiséra wuxia snímků Cheh Changa, který ho hojně využíval ve svých bojových filmech. V 80.letech si Tong Gai zkusil i režisérské křeslo a získal poměrně úspěch s flicky jako Shaolin Prince (1983), Shaolin Intruders (1983) a Opium and the Kung Fu Master (1984).

Tong Gai byl poctěn uvedením do HKIFF, což je ocenění za přínos akčním choreografům. Od konce 80. let se převážně věnoval televizním dramatům se zaměřením na bojové umění.

Epistemolog

Reklama

Reklama