Reklama

Reklama

Jerry Heller

Jerry Heller

nar. 06.10.1940
Cleveland, Ohio, USA

zem. 02.09.2016 (75 let)
Thousand Oaks, California, USA

Biografie

Americký hudební manažer Gerald Elliot Heller je nejlépe znám jako manažer hiphopové skupiny N.W.A.

Heller se narodil do židovské rodiny. Vystudoval vysokou školu na univerzitě v jižní Kaliforni a v mládí sloužil v armádě Spojených států. V agenturním podnikání začal pracovat od roku 1963. Jeho agentura Heller-Fischel v Beverly Hills během prvního roku vydělala 1,9 milionu dolarů, druhý rok 3,7 milionu dolarů, třetí rok 5,8 dolarů a čtvrtý rok více než 7 milionů dolarů. Vše díky promotérství koncertů rockových hvězd Who, Black Sabbath, Van Morrison a dalších. V následujících letech měl na starost rovněž vystoupení dalších superhvězd, jako Elton John, Pink Floyd, Journey, Marvin Gaye, Tina Turner, Creedence Clearwater Revival, Otis Redding, Styx a mnohé další.

V polovině 80. let Heller zastupoval i rapery, jelikož se žánr hip hop stával oblíbeným u americké veřejnosti, která nakupovala desky. Jeho spojení s Ruthless Records a raperem Eazy-E tvořily základ pro finanční úspěch. Ruthless Records prodala více než 110 milionů desek, nepočítaje singly. Heller měl v 80. letech pod palcem skupinu Ice Cubea i World Wreckin 'Cru, jehož členy byli Dr. Dre a DJ Yella. V době smrti Eazy-E a odchodu Hellera z Ruthless společnost generovala tržby přesahující 10 milionů dolarů měsíčně. NWA se rozpadli v roce 1991, když Ice Cube a Dr. Dre odešli a zaměřili svou kritiku na Hellera i Eazyho.

Heller 2. září 2016 utrpěl během řízení auta infarkt, havaroval a později zemřel v nemocnici. Bylo mu 75 let. Hellerův právník obviňoval jeho zobrazení ve filmu Straight Outta Compton jako faktor přispívající k jeho smrti a že ho film ho umístil do obrovského stresu.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama