Reklama

Reklama

Vasilij Vasiljev

Vasilij Vasiljev

nar. 01.01.1950 (74 let)

Biografie

Narodil se v romském táboře. Jeho rodiče se spolu s mnoha potomky potulovali po ruském venkově. V roce 1953 vydal Stalin dekret, podle kterého museli všichni ruští Romové vést usedlý život. Vasilijovi rodiče se museli usadit v roce 1956. Se čtrnácti dětmi se zabydleli ve městě Vjazniki ve Vladimirské oblasti.

Od deváté třídy začal Vasilij kombinovat studium ve škole s prací v tkalcovském závodě. Už tehdy byl velmi talentovaný: vedl školní taneční a pěvecký kroužek. S hereckou kariérou však chlapec nepočítal. Po škole se chtěl stát traktoristou.

K filmu se Vasilij dostal díky svému vzdálenému příbuznému herci Juriji Curilovi, studentovi školy ve Ščukinu. Po natočení trilogie Tajný úkol (1968), Dávno, dávno tomu (1968) a Korona Rossijskoj imperii, ili Snova něulovimje (1971) se ve filmu více neobjevil, ačkoli nabídek dostal hodně. Přijal pozvání divadla Ромэн (Romain) a dva roky působil v jeho souboru. Současně absolvoval studium činoherního herectví (1971).

Po odchodu z divadla Romain se připojil k agentuře Ленконцерт (Lenkonzert), pod jejíž patronací procestoval celý Sovětský svaz. S kytarou hrál cikánské romance, bardské písně a songy vlastní tvorby. V 90. letech se usadil v Tveru, kde se stal vedoucím kulturního střediska.

sator

Herec

Reklama

Reklama