Reklama

Reklama

Jean Bastia

Jean Bastia

nar. 15.02.1925 (99 let)
Bastia, Korsika, Francie

Biografie

Jean Bastia nepatří k nijak významným tvůrcům francouzské kinematografie, koncem padesátých let 20. století ale natočil několik úspěšných komedií a mimo jiné se podílel na směřování Louise de Funèse k hlavním rolím. Bastia se narodil jako Jean Simon na Korsice, umělecký pseudonym přijal později podle svého rodiště, korsického přístavu Bastia. Se zájmem o film zamířil po druhé světové válce do Paříže a brzy se prosadil jako asistent režie, nejčastěji spolupracoval s komerčně úspěšným režisérem Jeanem Boyerem, s nímž v letech 1946-1956 natočil dvanáct filmů.

V padesátých letech začal Bastia pracovat i s jinými režiséry, například s Alfredem Rode nebo s významným italským tvůrcem Mariem Soldatim (ČTYŘI KROKY V OBLACÍCH – Era di venerdi 17, 1956). Krátce nato se pustil do vlastní samostatné režie a s autorskou a hereckou dvojicí Jeanem Richardem a Rogerem Pierrem natočil komedii MY OSTATNÍ ZE CHAMPIGNOLU (Nous autres à Champignol, 1957), která s více než dvěma milióny diváků zaznamenala značný komerční úspěch. Pokus o pokračování ČETNÍK ZE CHAMPIGNOLU (Le gendarme de Champignol, 1959) již tolik úspěšný nebyl.

Po nepříliš zdařilém odskoku k dobrodružnému žánru (DOBRODRUZI Z MEKONGU – Les aventuriers du Mékong, 1958) se Jean Bastia vrátil ke komediím a natočil film NĚKDO TO RÁD STUDENÉ (Certains l′aiment… froide, 1959) opět s Jeanem Richardem, ale také s Louisem de Funèsem. Tento film nepřesáhl dobový průměr, režisér se navíc podle mínění soudobé kritiky dopustil v názvu poměrně odvážného odkazu na slavný americký film, v kinech jej nicméně viděl více než jeden milión diváků. Bastia pak Louise de Funèse angažoval do hlavní role další komedie MRZÁCI (Les tortillards, 1960), kde znovu hrál i Jean Richard.

Již jako asistent režie se Bastia v padesátých letech několikrát setkal s populárním komikem Fernandelem, s nímž pak natočil komediální western DYNAMITOVÝ JACK (Dynamite Jack, 1961). Sázka na jistotu v podobě Fernandela se vyplatila a film dosáhl návštěvnosti bezmála dvou a půl miliónu diváků. Po osmi letech od svého debutu se Bastia vrátil k příhodám obyvatel Champignolu (ŠÉF ZE CHAMPIGNOLU – Le caid de Champignol, 1965) a svezl se také na dobové oblibě špionážních filmů (TAJNÁ SÍŤ – Réseau secret, 1967), v silné konkurenci ovšem v tomto žánru příliš neuspěl.

Svou vlastní režijní práci uzavřel Jean Bastia v polovině sedmdesátých let, od té doby se věnoval jen produkci, naposledy je jako producent podepsán pod filmem CLASH (1984).

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Filmy
1960

Les Tortillards

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno