Reklama

Reklama

Sabine Sesselmann

Sabine Sesselmann

nar. 13.08.1936
Mnichov, Německá říše

zem. 03.03.1998 (61 let)
Tutzing, Německo

Biografie

Herečka Sabine Sesselmann nemá na svém kontě nijak bohatou filmografii, ale i když hrála především v rodném Německu, nejvíce ji proslavila role krásné Aurory de Nevers ve francouzském HRBÁČOVI (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem. Narodila se v Mnichově do rodiny obchodníka a původně studovala v Berlíně dějiny umění, mezitím se ale rozhodla pro divadlo a dva roky soukromě studovala herectví. V roce 1957 získala divadelní angažmá v Lübecku, vzápětí se ale začala uplatňovat hlavně před kamerou.

Poprvé se objevila jako víla v pohádce VZPOURA V RÁJI (Aufrurh im Schlaraffenland, 1957), dodnes trvající popularitu jí přinesla hlavní role dívky z dobré rodiny, která se dostane na scestí ve víru velkoměsta LÁSKA JE JAKO JED (Liebe kann wie gift sein, 1958). Velkou příležitost v podobě úlohy manželky titulního hrdiny dostala v témže roce ve válečném filmu PONORKA U47 - KAPITÁN PRIEN (U47 - Kapitanläutnant Prien, 1958). Kromě role v dalším válečném filmu se poprvé setkala i s kriminálním žánrem (POKLAD Z JEZERA TOPLITZ - Der Schatz vom Toplitzsee, 1959), dosud úspěšný režisér Franz Antel tímto projektem ale narazil na překvapivý nezájem a do kriminálek se již nikdy nepustil.

Vedle velkých rolí se její krásná tvář začala objevovat i na titulních stranách časopisů a její věhlas přesáhl hranice Německa. Odtud také pramenilo oslovení ze strany francouzské filmové produkce a dostala nabídku na roli již zmíněné Aurory de Nevers ve filmu HRBÁČ (Le bossu, 1959). Počátkem šedesátých let ji v povědomí diváků udržovaly velké role v úspěšných adptacích kriminálních románů Edgara Wallace TAJEMSTVÍ ŽLUTÝCH NARCISŮ (Das Geheimnis der gelben Narzissen, 1961) a DVEŘE NA SEDM ZÁMKŮ (Die Tür mit der sieben Schlössern, 1962).

V roce 1964 se Sabine Sesselmann provdala za Ernsta Henne jr., syna slavného automobilového závodníka Ernsta Henne sr. Po sňatku ukončila svou hereckou kariéru a věnovala se rodině, jen výjimečně vystoupila v několika televizních seriálech. Zemřela následkem nádorového nemocnění 13. března 1998 ve věku 61 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama