Reklama

Reklama

Milan Novák

Milan Novák

nar. 12.08.1927
Trakovice, Československo

zem. 18.05.2021 (93 let)
Poprad, Poprad, Prešovský, Slovensko

Biografie

Muzika – to je to, čo ma drží pri živote. Moje perpetuum mobile. Keby som nerobil muziku, asi ťažko sa dožijem 90-tky pri mojom štýle života.“ (Milan Novák v rozhovoru pro Podtatranské noviny)

Milan Novák je slovenský skladatel a dirigent. Na konzervatoři v Bratislavě studoval hru na klavír u Frica Kafendu, dirigování u Kornela Schimpla a skladbu u Alexandra Moyzesa. Po škole působil dva roky jako dirigent SĽUKu (Slovenský ľudový umělecký kolektív) a potom Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu. Od roku 1952 až do roku 1988 byl uměleckým vedoucím a dirigentem Vojenského uměleckého souboru kpt. Nálepku v Bratislavě.

Ani mi nenapadlo, že pôjdem do súboru. Šiel som do VÚS-u pozrieť brata – hobojistu. Ja som mal už vtedy hodnosť desiatnika a chcel som postaviť brata do pozoru. Tam stál generál aj s nejakým majorom a hovorí – súdruh generál, toto je ten Novák, o ktorom som vám hovoril. Generál ma potľapkal po pleci a povedal – Nováku, ostaneš tady. Tak som sa stal dirigentom a neskôr aj umeleckým vedúcim súboru, Bol orchester, zbor, ale nemali materiál. Ešte som nemal ani dopísanú prvú partitúru a už to šmihlali, boli radi, že majú čo hrať,“ vzpomíná své začátky v tomto souboru Novák.

Milan Novák je autorem skladeb pro vojenské umělecké soubory – hudebně dramatická pásma a tance, písní (cyklus Hory a srdce), sborů, kantát (např. Dumka o Nálepkovi pre mužský zbor a orchester, Aby bol život na zemi... Kantáta pre soprán, organ, sláčiky a bicie nástroje), instrumentálních koncertů (např. Suita v starom slohu pre sláčikový orchester a klavír ad libitum), jevištních děl („Plná polná lásky“, „Balada o strome“), tvorby pro děti, scénické, estrádní a jiné hudby.

V oblasti filmové hudby má na svém kontě okolo desítky filmů, z nichž mezi ty nejznámější patří Kapitán Dabač nebo Štyridsaťštyri. V roce 2016 vydalo hudební nakladatelství Hudobný fond originální soubor Novákových skladeb pro flétnu „Milan Novák – Works for Harp“, které skladatel věnoval své dceři Kristýně.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatel

Herec

Filmy
1989

Koeficient užitečného muže (TV film)

Dokumentární
2020

Milan Novák (TV film)

Reklama

Reklama