Reklama

Reklama

Colette Castel

Colette Castel

nar. 29.06.1937 (86 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Colette Castel se před kamerou objevovala již od počátku padesátých let 20. století, naši diváci se s ní mohli seznámit ale až mnohem později díky dvěma filmům o velkém blondýnovi s Pierrem Richardem. Colette Castel pochází z Paříže a díky účasti v konkurzu si poprvé zahrála již v patnácti letech v zapomenutém dramatu ROZKAZ (Mandat d’amener, 1953). Jejích půvabů si ale povšimli producenti a brzy rozšířila svou filmografii o další významné tituly jako Clairovy VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955) nebo Clouzotovo drama PRAVDA (La vérite, 1960), kde hrála mladou advokátku.

Na přední místa filmových plakátů se dostala s rolí Stelly v komedii VŠECHNO ZLATO SVĚTA (Tout l’or du monde, 1961), opět v režii René Claira. Později vytvořila například manželskou dvojici s Claude Brausserem v komedii POJEDEME DO DEAUVILLE (Nous irons à Deauville, 1962). Koncem padesátých let se začala prosazovat i v divadle, poprvé hrála ve hře Don Juan v Théâtre de l’Athénée (1958), zvláště v následující dekádě se častěji objevovala v dalších divadlech, nejčastěji to ale bylo v Théâtre de la Gaîte-Montparnasse, kde vystupovala pod režijním vedením původem rumunského režiséra Michela Fagadau. Kromě filmu a divadla dostala Colette Castel první nabídky i z televize, hrála například ve dvou epizodách oblíbeného historického seriálu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS, 1959, 1960) nebo v detektivním seriálu INSPEKTOR LECLERC (L’inspecteur Leclerc enquête, 1962).

Za své dosavadní filmové role obdržela Colette Castel v roce 1964 prestižní cenu Prix Suzanne Bianchetti udělovanou mladým nadějným herečkám. Nutno ale dodat, že přes toto odborné uznání svých hereckých schopností se Colette Castel v následujících letech ve filmu objevovala jen výjimečně, znovu se mezinárodním měřítku připomněla až jako Paulette Lefebvre, milenka titulního hrdiny (Pierre Richard), v mimořádně úspěšné dvojici špionážních komedií VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU (Le grand blond avec une chaussure noire, 1972) a NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA (Le retour du grand blond, 1974).

V sedmdesátých letech ještě poměrně často hrála v televizních seriálech, v divadle vystupovala naposledy v roce 1980, poslední podružné postavy před filmovou kamerou ztvárnila v dramatu ŽIVOT JDE DÁL (La vie continue, 1981) nebo v komedii TAKHLE TO DĚLÁME V MOSKVĚ (Twist again à Moscou, 1986), mezitím se přehrála i do úloh matek mladých hrdinů (KAŠLEM NA TO… MILUJEM SE – On s’en fout… nous on s’aime, 1982). Její zatím poslední vstup před kameru je spojen s televizním historickým filmem s českou účastí DREYFUSOVA AFÉRA (L’affaire Dreyfus, 1995), od té doby se Colette Castel zdržuje v soukromí. Jejím bývalým manželem je populární rozhlasový moderátor José Artur (*1927), jejich dcera Sophie Artur (*1959) je dnes vytíženou herečkou ve filmu, televizi i divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama