Reklama

Reklama

Sophie Agacinski

Sophie Agacinski

nar. 15.12.1943 (80 let)
Poligny, Francie

Biografie

Francouzská herečka Sophie Agacinski hrála na přelomu 60. a 70. let dvacátého století velké role v několika filmech, dnes ale patří spíše již k zapomenutým kráskám té doby, později se však uplatnila jako scénáristka a známá je také jako švagrová politika Lionela Jospina. Narodila se v malém městečku Poligny nedaleko švýcarských hranic, kde její otec, polský přistěhovalec Henri Agacinski, pracoval jako důlní inženýr.

V polovině šedesátých let zúročila Sophie Agacinski své půvaby, když byla oslovena pro hlavní roli v padesátidílném seriálu SAMA V PAŘÍŽI (Seule à Paris, 1965); tady hrála mladou venkovskou dívku Cécile, která odchází pracovat do Paříže. Seriál ji zviditelnil a přišly další nabídky, nejen z televize, ale i od filmu. Jejím debutem byla komedie LES MALABARS SONT AU PARFUM (1966), v níž se poprvé setkala s populární dvojicí Roger Pierre – Jean-Marc Thibault. S nimi se setkala i v dalších dnes již málo známých komediích (FAITES DONC PLAISIR AUX AMIS, 1969; DES VACANCES EN OR, 1970), po boku oblíbeného představitele tajných agentů Rogera Hanina si vyzkoušela i kriminální žánr (LE SOLITAIRE PASSE À L’ATTAQUE, 1966). Zmíněný Jean-Marc Thibault (*1923) byl od poloviny šedesátých let jejím životním partnerem, jejich syn Alexandre Thibault (*1968) je dnes vytíženým televizním hercem.

Mezitím hrála znovu v televizních seriálech, od roku 1966 se příležitostně objevovala i v divadle, například v režii J. M. Thibaulta hrála v Théâtre Firmin Gémier v Molièrově hře Lékařem proti své vůli (1973). Tehdy již klesal význam jejích filmových rolí, u nás jsme ji mohli vidět jako jednu z obyvatelek domu v Giraultově komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973), objevila se také jako novinářka ve filmu JULIETTE A JULIETTE (Juliette et Juliette, 1974). S dvojicí Pierre –Thibault hrála naposledy ve filmu GROSS PARIS (1974), tehdy nacházela uplatnění hlavně v televizi, její filmografii uzavírá menší role psychoanalytičky v komedii KRÁL BLBŮ (Le roi des cons, 1981) s Francisem Perrinem v hlavní roli.

Teprve v roce 1983 uzavřela s Thibaultem manželství, v této době se uplatnila jako scénáristka, později na pozici režisérky natočila i jeden dokument. Její sestra Sylviane Agacinski (*1945) vystudovala filozofii, později se prosadila jako spisovatelka a od roku 1994 je manželkou významného francouzského politika Lionela Jospina (*1937), který byl v letech 1997-2002 předsedou vlády.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Tvůrkyně

Reklama

Reklama