Reklama

Reklama

Boris Masník

Boris Masník

nar. 11.04.1951 (73 let)
Praha, Československo

Biografie

Boris Masník je uznávaným výtvarníkem, VFX a SFX supervizorem, a v neposlední řadě specialistou v oblasti filmového triku. Patří mezi nejlepší odborníky v Česku a často se také podílí na projektech zahraničních.

Vystudoval vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor filmová a televizní grafika. V roce 1977 nastoupil do trikového studia Barrandov. První film, na kterém se odborně podílel, bylo Tajemství ocelového města. Později přirozeně přibývaly filmy další, především šlo o tvorbu pro děti. Například pohádky S čerty nejsou žerty nebo O zatoulané princezně. Patrně nejznámější spolupráce vedl s režiséry Jindřichem Polákem, Václavem Vorlíčkem a Zdeňkem Troškou. Za vizuální efekty k filmu Z pekla štěstí získal cenu Alfréda Radoka na MFF v Karlových Varech v roce 1999.

V průběhu let Boris Masník spolupracoval na projektech všeho druhu. S novým miléniem zároveň zaznamenal pomalu mizející výskyt scénických triků a klasických principů a jeho práce se tedy zaměřila převážně na digitální postprodukci a trikovou supervizi. Kontinuálně šlo opět o návrhy a supervizi pohádkových nebo fantasy projektů, přibyly však i filmy naprosto seriozní a historické – jako například Colette, Hořící keř či Milada, kde na rozdíl od pohádek nebo filmů nesmí být poznat, že jde o jakoukoliv úpravu reality. Ve jmenovaných filmech šlo tedy nejčastěji o digitální dokreslovačky, retuše nežádoucích prvků, či o duplikaci komparzu nebo objektů.

Boris Masník od roku 1998 pracuje v pražské UPP. Můžeme jej občas zahlédnout jako respondenta v některém dokumentárním filmu, anebo jej například zastihnout jako pedagoga na píseckých školách FAMO a SVOŠF, kde řadu let společně s kolegou Jiřím Šimůnkem vyučuje předmět Obrazová postprodukce a trik v AVD.

PanZahadnyCZ

Herec

Host

Pořady
2022

Seriálové návraty

Reklama

Reklama