Reklama

Reklama

Stefania D'Amario

Stefania D'Amario

Biografie

Italská herečka Stefania D'Amario, celým jménem Maria Stefania D'Amario, prožila svou krátkou filmovou kariéru na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Premiérově se objevuje na filmovém plátně roku 1976, v krimi snímku I RAGAZZI DELLA ROMA VIOLENTA jako Wanda. Posledním snímkem kde Stefania hrála, bylo historické drama ROMA L´ANTICA CHIAVE DEI SENSI v roce 1984. V rozmezí tohoto období ztvárnila celkem dvanáct rolí zejména ve filmu italském. Objevila se ale také ve filmech americké produkce jako v roce 1978 v dobrodružném snímku CYCLONE (jako letuška Linda) nebo roku 1982 v dramatu MONSIGNOR.

V roce 1976 hrála Stefania v klasickém nazisploitationu LE DEPORTATEDELLA SEZIONE SPECIALE SS, ve kterém nechybí mučení, týrání i lesbický sex. Zde hrála výraznější roli Angely Modeny. Lesbický sex je také hlavním tématem filmu z prostředí ženského kláštera INTERNO DI UN CONVENTO (1978).

Stefania ztvárnila sice jen dvanáct rolí, ale nejednalo se o pouhé „štěky". Vždy patřila ve filmu k výrazným osobám a hrála i role hlavní jako například její Antonella v krimi snímku LA BANDA VALLANZASCA (1977). Další hlavní role přišla v giallo snímku LA SORELLA DI URSULA (1978), jednalo se o roli Dagmar Beyne (Daggie).

Horor ZOMBI 2, který vyšel i u nás, je celkem povedenou „řezničinou" Lucia Fulciho. Tento zombie horor byl natočen roku 1979 a Stefania zde hrála v roli Paoly, zdravotní sestry doktora Menarda (Richard Johnson), který se snaží přijít na důvod ožívání mrtvol. V dalším zombie hororu hrála Stefania o rok později. Jednalo se o Lenziho snímek INCUBO SULLA CITTE CONTAMINATA (VELKÝ ÚTOK ZOMBIES) a zde měla roli Jessicy Murchison. Ještě roku 1980 hrála v povedené komedii s Enricem Montesanem a Edwige Fenech ILLADRONE. Zde hrála Stefania manželku římského boháče.

Roku 1982 dostává Stefania roli přítelkyně Giady Gerini v dramatu IDENTIFICAZIONE DI UNA DONNA (PÁTRÁNÍ PO JEDNÉ ŽENĚ). Již zmiňovaný poslední film, ve kterém Stefania hrála v roli Římanky, byl snímek ROMA L´ANTICA CHIAVE DEI SENSI. Na tomto filmu se Stefania podílela nejen jako herečka, ale také jako kostýmní návrhářka. V tomto oboru spolupracovala také u natáčení erotické komedie se Serenou Grandi MIRANDA (1985). Film oceněný devíti Oscary ANGLICKÝ PACIENT (1996) je posledním snímkem s účastí Stefanie. Zde spolupracovala ve výtvarném oddělení.

O současném životě, ale i o soukromí z období její kariéry, dnes nejsou dostupné téměř žádné informace.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herečka

Reklama

Reklama