Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Hudební
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (18)

Zlatá Lýra

Zlatá Lýra (2016) (TV film)

"Mám rozprávkový dom", první vítězná skladba Bratislavské lýry v podání Karla Gotta, odstartovala v roce 1966 třicetiletou éru festivalu.

Evropský architekt Bohuslav Fuchs

Evropský architekt Bohuslav Fuchs (2015)

Tvůrci dokumentu spolupracovali s řadou institucí, například s Obcí architektů, památkáři, vysokými školami, muzei nebo Českými centry v několika evropských městech a New Yorku. Pořad podpořila Nadace české architektury, Národní památkový ústav, Jihomoravský kraj a Statutární město Brno.

Slovácká suita

Slovácká suita (2015)

"Slovácká suita" skladatele Vítězslava Nováka, která je jakýmsi obrazem svátečního dne na slovácké vsi na přelomu 19. a 20. století, neinspiruje filmaře poprvé. Už dříve ji v brněnském studiu Československé televize natočil režisér Kuba Jureček pod stejným názvem Slovanská suita (1967). Novákova kompozice přibližuje tři základní momenty života zdejších lidí - křesťanskou víru, lásku a přirozenou muzikálnost.

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015)

"Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby."

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015)

Nejlepší poklonu skládá Zemanovi další režisér Terry Gilliam: „Budu se muset na jeho filmy podívat znovu, abych zjistil, co všechno jsem od něj vlastně ukradl. Mám pocit, že od něj čerpám neustále."

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015)

Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015.

Elia Cmíral: part 1

Elia Cmíral: part 1 (2014)

Porota XI. ročníku mezinárodního filmového festivalu o umění Arts&film v Telči udělila Prix Jury hudebnímu dokumentu mapujícímu životní osudy českého emigranta a hudebního skladatele Elii Cmírala.

Elia Cmíral: part 1

Elia Cmíral: part 1 (2014)

"Elia mě zaujal. Především opravdovostí přístupu ke kreaci, otevřeností, houževnatostí a těžko definovatelným šarmem," uvedl po návratu z natáčení v USA scenárista a režisér Petr Kaňka. Hudební kariéru skladatele sledovali tvůrci filmu prostřednictvím výpovědí amerických filmových producentů. „Podařilo se nám natočit rozhovory klíčových osobností, které stály za úspěchem Cmírala v Hollywoodu," uvádí dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Například skladatele filmové hudby Christophera Younga, filmového producenta Franka Mancuso mladšího či hudebního producenta Michaela Sandovala."

Hvězdy za železnou oponou

Hvězdy za železnou oponou (2014)

Film vznikl ve spolupráci se ZÚ Vídeň, Českou televizí a Kulturním klubem Čechů a Slováků v Rakousku.

Hvězdy za železnou oponou

Hvězdy za železnou oponou (2014)

Dokument byl v předpremiéře promítán při příležitosti 25. výročí Sametové revoluce v českých centrech, například v Berlíně, Bratislavě, Budapešti, Kyjevě či ve Vídni. Dokument také inspiroval k výstavě, která se v roce 2014 uskutečnila v Muzeu a archivu populární hudby v Praze.

Elia Cmíral: part 1

Elia Cmíral: part 1 (2014)

V rozhovoru Elia Cmíral řekl:"Já byl trošku šokovanej, protože nejsem ani v důchodu, ani nejsem mrtvej, aby se o mně točil dokument. Jsem uprostřed kariéry. Právě jsem dodělal celovečerní film, teď v Čechách píšu hudbu k druhé řadě Expozitury (od r. 2008). Před sebou mám další dva filmy. Jsem ve středním věku a jako skladatel jsem v plné síle. Ale dělat o mně dokument? To mi přijde... no zvláštní. Jako dělat dokument o někom, kdo už třeba prostě není. Shrnutí života. Já mám ale spoustu věcí před sebou, chci ještě hodně říct a dokázat. Kaňkovi jsem řekl, že to budu dělat jenom pod podmínkou, že za názvem dokumentu bude uvedeno ''Part 1', 'část jedna', to jsme tak trochu žertovali." (Zdroj: kinobox.cz)

Hvězdy za železnou oponou

Hvězdy za železnou oponou (2014)

Koncertům v předlistopadovém období se věnovala také výstava v pražském Popmuseu, která probíhala od září 2014 a která byla motivována právě vznikem tohoto filmu. Na vernisáži hovořili i scenárista Martin Polák a režisér Pavel Jirásek.

Elia Cmíral: part 1

Elia Cmíral: part 1 (2014)

Životní osudy českého emigranta, hudebního skladatele Elii Cmírala, mapuje dokument Petra Kaňky natočený v brněnském studiu České televize. Film o umělci, který svoji hudební kariéru spojil s filmovou tvorbou, soutěžil v roce 2014 na 51. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. (Zdroj: parlamentnilisty.cz)

Hvězdy za železnou oponou

Hvězdy za železnou oponou (2014)

"Dnes, kdy můžeme jít prakticky na jakýkoliv koncert světové hudební hvězdy jak přímo v České republice, tak kdekoliv na světě, si už ani neuvědomujeme, že tomu tak dříve nebylo. Z vlastní zkušenosti - i když až od sedmdesátých let – vím, že pro nás každý takový koncert zejména v normalizačních časech, byl značnou podporou v přesvědčení, že svoboda a demokracie skutečně existují, a že jednou přijde čas, kdy se navrátí i k nám. A tento pocit bych se chtěl pokusit filmem přenést i na generace, které to nezažily," uvedl režisér Pavel Jirásek.

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015)

K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)

Elia Cmíral: part 1

Elia Cmíral: part 1 (2014)

Pětidenní nabitý americký program začal trochu nešťastně, když kvůli kontrole techniky filmaři nestihli letadlo z New Yorku do L.A. "Sprintovali jsme docela mladistvě, a to neříkám jako nejstarší člen týmu z ješitnosti," smál se režisér Petr Kaňka. Na letišti je čekala už zavřená brána. "Přišli jsme pozdě o pět minut. Viděli jsme, jak se letadlo odděluje od nástupní části a pomalu začíná rolovat," vypráví Kaňka a zároveň dodává, že po zaplacení letenek na pozdější let stihli nejen dorazit včas, ale i natočit vše potřebné. (Zdroj: ceskatelevize.cz)

Reklama