Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Obsahy (9)

Beyrouth ya Beyrouth

Beyrouth ya Beyrouth (1975)

Režisérský debut Márúna Bagdádího se s odstupem času ukázal být takřka prorockým dílem. Film byl natočen a promítán těsně před vypuknutím občanské války v Libanonu, která zemi decimovala dalších 15 let. Tužby a cíle hlavních hrdinů, pocházejících z různých sociálních vrstev a prostředí, narážejí na neschopnost a nemožnost vzájemné komunikace a ukazují tak hlubokou propast mezi jednotlivými složkami společnosti. Film je jak příběhem o nemožné lásce, tak příběhem země na pokraji války.

A co teď?

A co teď? (2011)

V jedné zapadlé libanonské vesnici spolu odjakživa žijí vedle sebe křesťané a muslimové. Každá místní žena oplakává blízkého muže padlého ve válce, bratra, syna, manžela. Když jednoho dne v zemi vypukne náboženský konflikt, snaží se ženy se vším důvtipem a všemi prostředky zatajit skutečné dění v okolí před svými muži a zabránit tak rozšíření dalšího nesmyslného násilí. Jejich spojenci se stávají také místní kněz a imám. Po několika tragických událostech, ke kterým ve vsi dojde, se však drobné šarvátky začínají vyostřovat. Odvážné a důvtipné ženy, spojené přátelstvím a odhodláním, mají jediný cíl: rozptýlit pozornost mužů od zloby a nesnášenlivosti a předejít ztrátě těch, kteří jim zůstali. Kam až jsou schopny zajít?

Otrokem

Otrokem (2010)

Autor fiktivního dokumentu Death of a President (2006) Gabriel Radge natočil nový celovečerní snímek podle skutečných životních zkušeností Mende Nazerové, bojovnice za lidská práva. Příběh se odvíjí od okamžiku, kdy je dvanáctiletá dívka Malia po přepadení své vesnice v súdánských Núbijských horách provládní arabskou milicí unesena a v hlavním městě Chartúmu prodána do otroctví. Odtržena od rodiny a své země je zde pak držena jako otrokyně v rodině súdánského diplomata, dokud není poslána k jeho příbuzným do Londýna, kde je nadále vystavena špatnému zacházení ze strany svých "majitelů". Zoufalá mladá žena se nakonec náhodně setkává s jedním krajanem, s jehož pomocí se snaží uprchnout a znovu se shledat se svým otcem, který ji po celou dobu nepřestal hledat. Film poukazuje na fakt, že podobný osud v Londýně denně prožívá na 5 000 lidí, kteří zde údajně žijí jako novodobí otroci.

Arab Labor

Arab Labor (2006) (seriál)

Úspěšný izrealský sitcom vypráví s humorem a nadsázkou příběh palestinského novináře a izraelského občana Amdžada, snažícího se o prestižní postavení v práci a začlenění do společnosti svých židovských kolegů a sousedů. Ve svém snažení se však musí potýkat s každodenními prohlídkami při cestě autem do novinové redakce, stejně jako s vlastním všedním rodinným životem v palestinské čtvrti Jeruzaléma.

Sigarah wa kas

Sigarah wa kas (1955)

Bývalá břišní tanečnice Hodda (Samia Gamal) se vzdává své dráhy kvůli mladému doktorovi (Nábil Al-Alfi). Žijí šťastně až do doby, kdy doktora začne svádět jeho nová, krásná sestřička Iolanda (Dalida). Hodda manžela podezírá, tropí scény, oddává se pití a kouření, zlozvykům, kterých se už s přerušením kariéry vzdala. Kvůli své bláznivé žárlivosti tak ničí vlastní život a rodinu... Klasický muzikál zlaté černobílé éry egyptského filmu.

Rubbish

Rubbish (2007)

Krátká filmová komedie o třech mladých sousedech a o tom, jak se nevyplácí pohodlnost a neochota třídit odpad...

Yu Ming Is Ainm Dom

Yu Ming Is Ainm Dom (2003)

Tento krátkometrážní snímek vypráví příběh mladého Číňana jménem Yu Ming, který se jednoho dne rozhodne změnit svůj jednotvárný život a odcestovat do Evropy. Náhodně si vybere Irsko, a protože z knih zjistí, že úředním jazykem je irská gaelština, začíná se jazyku učit. Po příletu do Dublinu však zjistí, že mu nikdo nerozumí… Snímek až satiricky poukazuje na stav, ve kterém se dnes nachází irský národní jazyk.

Idiot

Idiot (2003) (seriál)

Kníže Myškin přijíždí ze švýcarského sanatoria, kde se léčil z epilepsie, do Petrohradu za svou vzdálenou příbuznou, manželkou generála Jepančina. Ve vlaku se seznamuje s Parfjonem Rogožinem, který mu vypráví o své vášnivé lásce k Nastasje Filippovně, petrohradské krásce, kdysi vydržované milionářem Tockým. V Petrohradě je kníže navzdory své dobromyslnosti a čisté povaze většinou petrohradské vysoké společnosti považován za idiota. Ocitá se ve víru intrik, dědí velký majetek, seznamuje se s Nastasjou Filippovnou, zároveň s ním však navazuje důvěrný vztah i Aglaja, nejmladší Jepančinova dcera... Tento desetidílný seriál natočil v roce 2003 podle románu F. M. Dostojevského režisér Vladimir Bortko jako zatím nejnákladnější televizní projekt v Rusku.

Šestý den

Šestý den (1986)

Káhira 1947. Epidemie cholery zachvacuje celé město. Krásná pradlena Saddiqa žije v malém příbytku se svým chromým manželem a vnukem Hassanem. Sní o svém pohádkovém princi a horlivě navštěvuje biograf. Jednoho dne přivede Hassan domů Okku, svůdného předvaděče opic, který v obětavé matce brzy objevuje citlivou ženu. Hassan je však stižen zákeřnou nemocí a Saddiqa ze sebe vydá vše, aby svého vnuka zachránila... První a poslední osudová role světově proslulé zpěvačky Dalidy.

Reklama