Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Biografie (5)

Sven Nykvist (kameraman / herec / režisér)

08.03.2016

Sven Vilhelm Nykvist se narodil 3. prosince 1922 v malém jihošvédském městě Moheda do rodiny křesťanských misionářů. Nykvist neprožíval příliš harmonické dětství, rodiče trávili řadu let na misiích v Africe. Oporou mu v té době byli zejména prarodiče. Po trvalém návratu rodičů zpět do vlasti se rodina přestěhovala do malé… (více)

Bernard Herrmann (skladatel / herec)

29.02.2012

Bernard Hermann – synonymum úspěšného a respektovaného skladatele filmové i klasické hudby, jehož tvorba je neutichající inspirací i v současnosti. Držitel Oscara a dalších čtyřech nominací pevně spojený s režisérem Alfredem Hitchcockem.Narodil se do židovské rodiny ruských emigrantů s vřelým vztahem k hudbě. Otec ho již od… (více)

Alberto Iglesias (skladatel / herec)

29.01.2011

Zřejmě neznámější španělský skladatel filmové hudby. S jeho tvorbou se divák/posluchač setkává především ve filmech pod režijní taktovkou Pedro Almodóvara, ale též v několika kritiky oceňovaných snímcích např. LUCÍA Y EL SEXO (2001) nebo THE CONSTANT GARDENER (2005), za který si vysloužil první nominaci na Oscara. Jeho tvorba… (více)

Nino Rota (skladatel / herec)

29.01.2011

Nino Rota byl italský hudební skladatel, kterého má filmový divák spjatého především s hudbou k mafiánské trilogii KMOTR, za kterou získal Oscara (KMOTR, 1972) a následně nominaci (KMOTR II, 1974).Rota se narodil do hudební rodiny v severoitalském Milanu. Hudbu studoval již od dětství pod vedením Illdebranda Pizzettiho, později… (více)

Eva Dahlbeck (herečka)

12.02.2010

Byla jednou znejpopulárnějších hereček 40 - 60tých let na poli švédské kinematografie. Přestože její osobu v pozdějších letech zastínila Liv Ullman, zůstane vždy v paměti jako dvorní herečka v počátcích tvůrčí činnosti režiséra Ingmara Bergmana.Eva Dahlbeck se narodila v malé vesnici Saltsjö-Duvnäs, nedaleko svého milovaného… (více)

Reklama