Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Obsahy (17)

Morden

Morden (2009) (seriál)

Šestidílná švédská detektivní minisérie volně navazující na seriál Graven z roku 2004. Zvláštní vyšetřovací skupina pod vedením Cege Ljunga (Kjell Bergqvist) se po letech opět dává dohromady, aby znovu otevřela případ hromadné vraždy členů jedné rodiny, uzavřený před 25 lety. Vyrážejí na odlehlý ostrov, kde se starý zločin odehrál a kde byly nyní nalezeny pozůstatky osoby, která byla původně považována za pachatele. Vyšetřovatelé musejí proniknout do uzavřené komunity obyvatel ostrova a také zjistit, jak starý zločin souvisí s tamní uzavřenou vojenskou základnou.

Graven

Graven (2004) (seriál)

Osmidílná švédská detektivní minisérie. Děj začíná, když amatérští archeologové objeví v odlehlých lesích hrob obsahující pozůstatky tří dospělých a dvou dětí, kteří byli zřejmě zavražděni. Případ je svěřen kriminalistovi Cege Ljungovi (Kjell Bergqvist), který sestaví zvláštní vyšetřovací tým skládající se s psychologa Claese (Göran Ragnerstam), patoložky Niny (Cecilia Nilsson), vyšetřovatelky Fanny (Annika Hallin) a forenzního technika Thea (Jens Hultén). Pátrání musí překonat řadu překážek daných nejen obtížností neobvyklého případu, ale i nutností sladit vztahy ve vyšetřovacím týmu složeném ze svérázných solitérů.

Cardinal

Cardinal (2017) (seriál)

Minisérie podle úspěšné řady detektivních románů kanadského autora Gilese Blunta. Hrdinou je detektiv John Cardinal (Billy Campbell), který se po kariéře u torontské kriminálky nedávno vrátil do svého rodiště, města Alguonqin Bay v severním Ontariu. Příběh začíná, když je objeveno tělo dívky, jejíž zmizení Cardinal před časem vyšetřoval. Po nálezu dalšího zavražděného teenagera je Cardinalovi zřejmé, že pátrá po sériovém vrahovi. S obtížným a dramatickým vyšetřováním mu pomáhá nová kolegyně, policistka Lisa Delorme (Karine Vanasse), která má však zároveň za úkol tajně prověřit údajné Cardinalovo spojení s organizovaným zločinem.

O.J.: Made in America

O.J.: Made in America (2016) (seriál)

Rozsáhlý dokument, který sleduje životní příběh O.J. Simpsona od počátků jeho sportovní kariéry ve 2. polovině 60. let až do současnosti, kdy si bývalá mediální hvězda odpykává trest vězení za loupež spáchanou v roce 2007. Vše je podáno v kontextu vývoje americké společnosti a zejména rasové otázky v USA od 40. let do současnosti. Hlavní pozornost je věnována podmínkám života černošské komunity v losangeleské aglomeraci a dramatickým událostem, které přineslo hnutí za občanská práva v 60. letech a také nepokojům v roce 1992. Vedle toho dokument reflektuje i taková témata jako byla např. proměna reklamního a mediálního trhu v USA (vznik černých celebrit a jejich pronikání do „bílého" byznysu). Příběh Simpsonova fenomenálního vzestupu a následného tragického pádu je tak analyzován jako výsledek střetů společenských a ideových proudů, které hýbaly Amerikou minulých 50 let.

Crime Wave

Crime Wave (1954)

Film noir sledující policejní pátrání po třech uprchlých vězních, kteří při přepadení benzínové pumpy zastřelili policistu. Před policejním zátahem, který následuje, hledá jeden z lupičů úkryt u známého, propuštěného vězně Steva Laceyho (Gene Nelson). Ten se ale snaží vrátit k poctivému životu a vpád zločineckých kumpánů, kteří jej nutí ke spoluúčasti na plánované velké bankovní loupeži, ohrožuje jak jeho nové životní plány, tak milovanou manželku (Phyllis Kirk). Drsný detektiv Sims (Sterling Hayden) je mezitím lupičům na stopě a chce zmařit jejich úmysly. K tomu mu má posloužit právě Lacey, který se tak dostává do nezáviděníhodné situace.

Macao

Macao (1952)

Film noir odehrávající se v exotickém prostředí Macaa, kam přijíždějí tři Američané: zpěvačka Julie Benson (Jane Russell), bývalý voják Nick Cochran (Robert Mitchum) a obchodník Trumble (William Bendix). O trojici se začne zajímat šéf místního podsvětí Vincent Halloran (Brad Dexter), který se od zkorumpované místní policie dozví, že jeden z nově příchozích je tajným agentem newyorské policie. Do nebezpečné hry plné podezírání a falešných stop se zaplete také Halloranova zhrzená milenka Margie (Gloria Grahame).

V pasti

V pasti (2016) (seriál)

Desetidílný kriminální seriál odehrávající se v malém islandském městečku, kde rybáři vytáhnou z moře torzo zavražděného muže. Nález vyvolá v sousedské komunitě, kde se všichni znají, vlnu strachu a podezřívání a atmosféra zhoustne ještě více, když sněhová bouře odřízne městečko od okolního světa. Nedostane se tam ani kriminalistický tým z Reykjavíku a tak tíha vyšetřování, které neustále narušují další a další nástrahy severské přírody, leží na bedrech místního policejního náčelníka a jeho dvou policistů. Postupně zjistí, že zločin souvisí s tragickými událostmi, které zasáhly městečko před několika lety, a cesta k jeho objasnění vede přes rozkrytí spletitých vztahů mezi obyvateli a odhalení tajemství z jejich minulosti.

Boj o těžkou vodu

Boj o těžkou vodu (2015) (seriál)

Šestidílná série zachycující málo známou diverzní operaci, která proběhla za druhé světové války v letech 1942–1943 v okupovaném Norsku. Skupině norských odbojářů vycvičených v Anglii se tehdy za dramatických okolností podařilo zničit zařízení na výrobu deuteria (tzv. těžké vody), potřebné pro nacistický program vývoje jaderných zbraní. Seriál sleduje nejen dramatické osudy výsadku a okolnosti „závodů" v jaderném výzkumu mezi Spojenci a Německem, ale dává prostor vylíčení složitých poměrů v norském odboji a také nelehké pozice vedení továrny Norsk Hydro, kde se výroba deuteria nacházela.

Deutschland 83

Deutschland 83 (2015) (seriál)

Špionážní drama v podobě osmidílné minisérie odehrávající se v roce 1983 v rozděleném Německu. Rozhodnutí USA rozmístit v západní Evropě jaderné rakety středního doletu Pershing II vyvolalo ve vedení Sovětského svazu ochromeném nedávnou smrtí vůdců politbyra Brežněva a Černěnka paniku. Nejistota panuje také v centrále východoněmecké špionážní služby, která se rozhodne vyslat agenta do nejvyššího velení západoněmecké armády. Tímto vyzvědačem se má stát nic netušící pohraničník Martin Rauch, který je přinucen ze dne na den opustit svůj domov, rodinu i lásku a stát se špionem, maskovaným jako nový pobočník generála Edela, styčného důstojníka Bundeswehru u NATO. Brzy zjišťuje, že jeho úkol nebude jednoduchý a že život na západě není ani negativním obrazem světlých socialistických zítřků, jak mu tvrdila východní propaganda, ani bezstarostným rájem konzumu a lhostejné svobody, jak se mu zpočátku zdálo.

Hickey & Boggs

Hickey & Boggs (1972)

Frank Boggs (Robert Culp) je alkoholická troska s chromou nohou, která tráví většinu času ve strip barech, Al Hickey (Bill Cosby) se sice snaží zachovávat dekorum, ale jeho život je rovněž v troskách. Jejich společnou detektivní kancelář zachrání před bankrotem klient, který chce, aby našli zmizelou ženu. Pátrání umožní oběma ztroskotancům nalézt zbytky jejich dřívější profesionality a důstojnosti, ukáže se ale, že ve skutečnosti jde o nalezení peněz z dávné loupeže a že hledané ženě je na stopě také skupina profesionálních zabijáků.

Městečko Fortitude

Městečko Fortitude (2015) (seriál)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl).

Raintree County

Raintree County (1957)

Americký velkofilm (ve své době nejdražší projekt studia MGM) inspirovaný stejnojmenným románem R. Lockridge, který prostřednictvím životních osudů učitele a básníka Johna Shawnessyho, žijícího ve fiktivním Raintree County v Indianě, líčí proměny americké společnosti v průběhu 19. století. Film sleduje osudy hlavního hrdiny v letech 1859 – 1865. John Shawnessy (Montgomery Clift) prožije vášnivý románek s jižanskou kráskou Susannou Drakeovou (Elizabeth Taylor – za svůj výkon nominována na Oscara), která je v Raintree County na návštěvě. Když se po čase dozví, že s ním čeká dítě, opustí svou dávnou lásku a odejde do New Orleansu, kde se se Susannou ožení. Teprve po svatbě se však dovídá o tragické minulosti manželčiny rodiny poznamenané dědičným šílenstvím a také o tom, že mu Susanna o svém těhotenství lhala.  Manželé se spolu vracejí do Raintree County, kde John pracuje jako učitel, a když se jim nakonec narodí syn, zdá se, že nic nebrání jejich šťastnému životu. Vypuknutí občanské války je však otřesem, který u Susanny vyvolá první záchvaty dědičné duševní choroby. Když nakonec s dítětem uprchne zpět na jih k rodině do Atlanty, John se rozhodne vstoupit do armády Unie a pokusit se je ve válkou zmítané zemi najít.

Lonelyhearts

Lonelyhearts (1958)

Filmová adaptace stejnojmenné divadelní hry H. Teichmanna napsané na motivy známého románu N. Westa „Miss Lonelyhearts" (česky vyšlo jako „Přítelkyně osamělých srdcí"), která zachycuje deziluzi a odcizení doby velké hospodářské krize. Hlavním hrdinou je mladý muž Adam White (Montgomery Clift), který díky náhodnému seznámení s manželkou šéfredaktora (Robert Ryan) získává vytoužené zaměstnání v novinách. Jeho úkolem je psát pod ženským pseudonymem „Miss Lonelyhearts" sloupek rad čtenářům, kteří se novinám svěřují se svými starostmi, což jej tíží a deprimuje. Na popud cynického šéfredaktora se setká s jednou z pravidelných pisatelek a jejich životy se dramaticky protnou.

Boogie Woogie

Boogie Woogie (2009)

Moderní variace na wildeovskou komedii mravů nás zavádí mezi uměleckou smetánku současného Londýna. Vypočítaví galeristé, snobští mecenáši, podivínští sběratelé, pozérští umělci a vlezlí kritici se vzájemně podvádějí, využívají a obelhávají, přičemž o opravdové umění (reprezentované slavným Mondrianovým obrazem Boogie Woogie, o jehož možný prodej se zde licituje) jde v těchto nekončících intrikách až na posledním místě.

Going Straight

Going Straight (1978) (seriál)

Britský televizní seriál vysílaný v roce 1978. Jedná se o pokračování seriálu Porridge, ve kterém sledujeme osudy nyní již propuštěných vězňů Fletchera (Ronnie Barker) a Godbera (Richard Beckinsale) na svobodě.  „Fletch" začíná pod dohledem probačního úředníka pracovat jako noční vrátný a snaží se vyhýbat svodům svých bývalých kumpánů (jednoho z nich si zahrál i Nigel Hawthorne známý ze seriálu Yes Minister). Goldber se zatím zamiluje do Fletcherovy dcery Ingrid a jejich svatbou první série skládající se z šesti epizod končí. Seriál byl velmi populární a v roce 1979 získal cenu BAFTA. Další pokračování však nevznikla, protože Richard Beckinsale v březnu 1979 náhle zemřel. V roce 2004 se v anketě BBC o nejlepší britský sitcom umístil spolu se seriálem Porridge na 7. místě.

The Vicar of Dibley

The Vicar of Dibley (1994) (seriál)

Britský televizní seriál vysílaný v letech 1994 – 2000 (následovala ještě řada speciálních vánočních epizod). Hlavní postavou je vikářka Geraldine Grangerová (Dawn French), která přichází do vesničky Dibley nahradit zesnulého duchovního. Farní výbor, tvořený rázovitými figurkami místních obyvatel (prostořeký farmář Owen, naivní Alice, senilní varhanice Letitia, „No, No, No, No Brain" Jim, homosexuální tajemník Frank), je skutečností, že nový vikář je žena, poněkud zaskočen a jeho předseda, místní politik David Horton, je rozhodnut se jí co nejdříve zbavit. To se mu sice nepodaří, snaží se jí ale výkon kněžského úřadu co nejvíce znepříjemňovat. Farníci, včetně jeho syna Huga, si ale novou vikářku, které má značně liberální názory, záhy oblíbí. Seriál byl populární také tím, že se v něm pravidelně objevovaly britské i mezinárodní celebrity (Kylie Minoque, Sean Bean, Terry Wogan, Johnny Depp, Madonna). V roce 2004 se v anketě BBC o nejlepší britský sitcom umístil na 3. místě.

The Good Life

The Good Life (1975) (seriál)

Britský televizní seriál, vysílaný v letech 1975 - 1978 sleduje manželskou dvojici Toma a Barbaru Goodovy (Richard Briers a Felicity Kendall), kteří se na prahu čtyřicítky rozhodnou zásadně změnit způsob života. Tom odejde z postu manažera a spolu se ženou začnou ve svém předměstském domku žít ekologicky a soběstačně. Jejich střídavě úspěšné pokusy s pěstováním vlastní zeleniny, výrobou oděvů, chovem domácích zvířat, výrobou vlastní elektřiny, zužitkováváním zvířecích a lidských výkalů k produkci metanu apod. vedou k řadě komických situací. Vděčnými postavami jsou i jejich přátelé Margo a Jerry (Paul Eddington a Penelope Keith, známí z pozdějších seriálů Jistě, pane ministře, resp. To the Manor Born) reprezentující tradiční středostavovský životní styl, se kterým se Goodovi rozhodli rozejít.  V roce 2004 se v anketě BBC o nejlepší britský sitcom umístil na 9. místě.

Reklama