Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Dokumentární

Poslední recenze (124)

plakát

San feng zhen wu lin (1968) 

Tchaj-wanský počin s téměř neznámými herci a herečkami se dostal na světlo světa díky tchajwanskému ministerstvu kultury, které se rozhodlo zrestaurovat tento zapomenutý film a dost možná jeden z prvních wuxia na Tchaj-wanu. Děj se dá predikovat už z názvu - 3 sestry se jdou pomstít vrahům svých rodičů. Jedné noci vtrhne banda zlodějů do domu místního soudce. Tyto zloděje on dříve odsoudil k pobytu v žaláři a jim se podařilo uprchnout a teď se chtějí pomstít. Soudce má tři dcery, které v chaosu, který v domě propukne, rozdělí osud na 15 let, kdy je každá z nich vychovávana na jiné místě. Při hledání vrahů se postupně sejdou a společnými silami se budou snažit dokonat pomstu, aby jejich rodiče mohli odpočívat v pokoji. Vcelku jednoduchý děj a na tu dobu i dobré bojové sekvence kazí dlouhé pasáže, kdy se nic neděje. Jedna ze sester se například potlouká po ulici a vy tak 1,5 minuty sledujete, jak chodí a kouká po okolních obchodech. Mezi jednotlivými výpady mečem jsou opět minutové pasáže, kdy soupeři na sebe koukají a obíhají okolo sebe či couvají a trvá skoro věčnost než aspoň švihnou svým ostřím. Činí to tak film poměrně nudným, ale lze to možná připsat na vrub roku výroby. Minimálně si zaslouží pochválit kamera, která není úplně statická a v některých soubojových pasážích osvěžuje film. Vlastně, když nad tím přemýšlím, souboje jako takové si nevedou zas tak špatně v kontextu konce 60. let, ale je pravdou, že přeci jen paralelně v hongkongském Shaw Brothers dokázali se souboji daleko lépe pracovat. V tomto samém roce totiž od SB studia vychází Golden Swallow, která přinesla slávu Pei-Pei Cheng (společně s o 2 roky starším filmem Come Drink with Me) a v porovnání s Vengeance of the Phoenix Sisters se jedná o nesoumeřitelná díla. Pokud dokážete toto akceptovat, čeká na vás i tak poměrně slušný film, který je zvláště pak unikátní obsazením 3 hlavních hrdinek - žen šermířek, což do té doby nebylo pravidlem, ale závan amatérismu nejde ignorovat. Proto v rámci zachování rovnováhy ve vesmíru jsou 3* naprosto adekvátním hodnocením, které určitě neurazí (asi za každou sestru jedna hvězda). Zvláště pak proto, že se jedná o prvotinu režiséra Chen Hung-Mina, který v pozdějších letech natočil i lepší snímky jako Kung-fu Inferno, Ma Su Chen či The Swift Shaolin Boxer. Ani jedné z hlavních hrdinek tento film nepřinesl dlouhou slavu a všechny vesměs ukončily své kariéry na počátku 70. let.

plakát

Qi xia wu yi (1967) 

Zajímavý film s nádechem detektivky. I přesto, že jako divák přesně víte, co se jak stalo, kdo co ukradl, či kdo koho zabil, celkem s napětím sledujete, jak se hlavní protagonista "King Cat" v podání Changa Yi s rozpletením klubka zločinu vypořádá. Hraje tu mnoho hvězd a mladý Chang Yi s nimi zdárně drží krok, ale do charismatického a nebojácného bojovníka mu ještě cosi chybí, ale již za pár let bude kralovat filmovému plátnu. Speciálně bych rád zmínil Kiu Chonga, který svoji postavu ztvárnil nejvěrohodněji ze všech a jeho výkon mě nadchnul (možná až moc silné slovo, spíše zaujal). Souboje jsou zde poněkud krátké a není jich ani mnoho a například souboj s hlavním zločincem trvá neuměrně krátce, ale i tak si film udržuje poměrně slušnou úroveň v rámci wu xia žánru svým napětím, inovacemi a dobrými nápady a postupným odhalováním zločinu. Některé postavy (mluvím hlavně o pěti členech Myšího gangu) mají dokonce nástin jakési plastičnosti a nejsou čistě černobílé a ploché, avšak žádná sláva to není. Je ovšem nutné aspoň pokus o toto vyzdvihnout, poněvadž normou to není. Lze najít mnoho nedostatků - nejpatrnější jsou scény odehrávájící se v noci, kdy se očividně natáčelo přes den, ale ve střižně se hodil na záběr tmavý filtr a byla noc. Lze to ale připsat na vrub nejen roku výroby, ale zjevně nízkému rozpočtu, kdy drtivá většina scén jsou klasicky natočeny v ateliérech a pouhé minimum "venku". Tím ale nechci ubírat filmu na kvalitě, kterou si drží. I když ze začátku to vypadalo na 3*, druhá polovina filmu má natolik dobré tempo, že King Cat si vybojoval solidní čtyři hvězdy. Zároveň mě to navedlo na režiséra snímku Cheng-Hung Hsua, jehož pár filmů jsem již viděl a hodnotil poměrně vysoko, avšak jeho jméno doposud unikalo mé pozornosti. Je potřeba tento prohřešek napravit.

plakát

The Fearless Duo (1979) 

Toto se silně nepovedlo. Nerad hodnotím nízko filmy, kde hraje můj oblíbenec Jang Lee Hwang, ale bohužel zde není zbytí. Koneckonců Hwang se tu objeví pouze ve dvou scénách a pak až v závěrečném duelu, kde předvede pár svých dechberoucích kousků. Jen je škoda, že byl tak trochu upozaděn a nemohl toho předvést víc. Scénář je prostý a osekaný na nezbytné minimum, avšak okořeněn o pár "vtipných" scén, u kterých jsem si naopak říkal: "Na co se to proboha koukám?". Ať už se jedná o moment, kdy je hrdina análně znásilněn duchem jakéhosi bojovníka či v závěrečně scéně, kdy se při souboji pomočí. Co se týče ženského osazenstva, tak postavy dvou sester - hlavní protagonistky filmu, které touží po pomstě - mě nijak nezaujaly a spíš mě otravovaly (což může být způsobeno i nepříliš dobrým anglickým dabingem). V čem film naopak exceluje, tak to jsou bojové scény, které mají výbornou choreografii a nevypadají jako grotesktní zrychlené tanečky, jak bývá u těchto nízkonákladových filmů zvykem.  Právě díky soubojům si film udržuje dobré tempo a čistě na nich bych hodnotil výše, ale zpackaný děj a nevyužitý potenciál v podobě Hwanga mě nutí dát poměrné špatné hodnocení.

Poslední hodnocení (1 040)

Neuvěřitelný zmenšující se muž (1957)

19.05.2024

San feng zhen wu lin (1968)

19.05.2024

Spojenec (2006)

19.05.2024

Raz, dva, tři (1961)

19.05.2024

Jasné nebezpečí (1994)

19.05.2024

Yong zhe wu ju (1981)

19.05.2024

Ninja commando (1982)

19.05.2024

Bo za (1980)

19.05.2024

Xue yu (1977)

19.05.2024

Reklama

Poslední deníček (9)

Asian Challenge

1. týden: Filmy z arabského poloostrova (1. únor- 7. únor)

Černá vdova (3*)

2. týden: Týden s krimi 90. Let (8. únor- 14. únor)

 Andělská síla (4*)

Gao yang yi sheng

3. týden: Týden s filmy „Girls With Guns" (15. únor- 21. únor)
Meng xing xue wei ting (2*)

4. týden: Týden s komediemi (22. únor- 28. únor)

From Vegas to Macau (3*)

 5. týden: Týden s nejlepšími vietnamskými filmy dle tohoto seznamu (29. únor- 6. březen)

Cyclo (3*)

6. týden: Týden s filmy z Malajsie (7. březen- 13. březen)

Evolusi: KL Drift II (2*)

7. týden: Týden s kaiju (14. březen- 20. březen)

Gojira no gyakushu (3*)

8. týden: Týden s filmy od ''Five Venoms'' (21. březen- 27. březen)

The Legend of the fox

Magnificent Acrobats

House of traps (4*)

9. týden: Týden s Wu Xia snímky (28. březen- 3. duben)

Jade Raksha (4*)

Bells of Death

Golden Swallow

10. týden: Týden s filmy od režiséra Johna Woo (4. duben- 10. duben)

Hard Boiled (5*)

11. týden: Jakýkoliv film vzniklý po roce 2005 (11. duben- 17. duben)

Welkeom tu Dongmakgol (4*)

12. týden: Týden v Číně a HK (18. duben- 24. duben)

Ching yi sam

Msta v Hong Kongu (2*)

13. týden: Týden s filmy Stephena Chowa (25- duben- 1. květen)

Bůh kuchyně (4*)

14. týden: Týden se sci-fi z Japonska, dle tohoto seznamu (2. květen- 8. květen)

Batoru rowaiaru (5*)

15. týden: Týden s filmy o ninjích (9. květen- 15. květen)

Ninja in the Killing Fields (3*)

16. týden: Týden s válečnými filmy (16. květen- 22. květen)

Genghis Khan (3*)

17. týden: Týden s filmy od Akira Kurosawy (23. květen- 29. květen)

Sedm samurajů (5*)

18. týden: Týden s historickými filmy (30. Květen- 5. červen)

Burning Of The Imperial Palace

19. týden: Týden s indickými filmy (6. červen- 12. červen)

Ek Main Aur Ekk Tu (3*)

20. týden: Týden s romantickými filmy z Jižní Koreje (13. červen- 19. červen)

Yeopgijeogin geunyeo (4*)

21. týden: Týden s mongolskými filmy (20. červen- 26. červen)

Mongol - Čingischán (3*)

22. týden: Týden s asijskými horrory (27. červen- 3. červenec)

Geung si sin sang (5*)

23. týden: Libovolně zvolené téma (4. červenec- 10. červenec)

Mr. Vampire 2