Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Zajímavosti k filmům (16)

Rapl - Křížová cesta

Rapl - Křížová cesta (2016) (epizoda)

Téměř celé dva díly mohli diváci jen těžko spatřit služební čísla policistů – byla buď moc daleko nebo viditelná jen částečně. Teprve v 57. minutě tohoto dílu je dobře vidět, že policisté mají na přířezech na hrudi jen pětimístná čísla. Mají je v obou sériích seriálu, ačkoli PČR používá výhradně čísla šestimístná.

Rapl - Bludný kořen

Rapl - Bludný kořen (2016) (epizoda)

Je zřejmé, že filmaři s auty u železničního přejezdu koncem 51. minuty neriskovali a jedoucí vlak do scény prolnuli v postprodukci. Za Kunešovým (Hynek Čermák) autem se na přejezdu táhne světelná mlha a světla z vlaku nesvítí skrz kabinu (byly by vidět siluety osob uvnitř). Dále světlo z reflektorů Gregorova (Jan Dolanský) auta postupně „dojíždí“ do záběru až ve chvíli, kdy auto už zastavilo před přejezdem.

Mrchožrouti

Mrchožrouti (1984)

V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg.

Zločiny Velké Prahy - Zmizelá

Zločiny Velké Prahy - Zmizelá (2021) (epizoda)

Ve 49. minutě přichází pekař Štangl (Marek Taclík) se zdravýma rukama, má zástěru uvázanou uprostřed a je mu malá, tak kličku tvoří jen nepatrný cancour. V 50. minutě má v detailním záběru pekař jizvu na hřbetě levé ruky a v dalším detailním záběru na ruce má zástěru zavázanou na straně velikou kličkou.

Time Trax - A Stranger in Time

Time Trax - A Stranger in Time (1993) (epizoda)

Ve 4. minutě dostává Lambert (Dale Midkiff) Nobelovu cenu, na dokumentu je však dvakrát napsáno: „Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur,“ nesmysl vytvořený z částí Ciceronova latinského textu a používaný jako vzor pro typografy.

Nebuďte policajta

Nebuďte policajta (1988)

Ve 39. minutě policajt vidí v dalekohledu na hřbitově Staedlera (Féodor Atkine), co jde uctít modly komunismu, židovskobolševický zmetky, jak je u hrobu Éluarda. Paul Éluard se ve skutečnosti jmenoval Grindel, stejně jako vrchní komisař ve filmu. Jeho náhrobek je nízká deska s useknutými rohy, nikoli vysoká s křížem jako ve filmu.

Diagnosa X

Diagnosa X (1933)

Ve 47. minutě jsou vidět Emauzy ještě s původními pseudogotickými věžemi, které byly o 12 let později vybombardovány USAAF vinou navigačního omylu.

Malý pitaval z velkého města - Včelař

Malý pitaval z velkého města - Včelař (1982) (epizoda)

Ve 36. minutě na záběru zevnitř sledovacího vozidla značky Škoda chybí pravý stěrač. Vzápětí na dalších záběrech zvenku jsou stěrače oba.

Letecké katastrofy - Když dojde palivo

Letecké katastrofy - Když dojde palivo (2003) (epizoda)

Airbus letí směrem na východ, ve filmu předkem zleva doprava. Měsíc je zobrazen za letadlem, tedy na severu, ač ho na severní polokouli můžeme vidět jen při pohledu na jih. Navíc 23. 8. 2001 byl v noci ve fázi D – dorůstajícího srpku a nikoli ve fázi C (couvající), jak ho chybně ukazuje dokument.

Zločiny Velké Prahy - Lepší život

Zločiny Velké Prahy - Lepší život (2021) (epizoda)

Budíkova (Jaroslav Plesl) jízda tramvají ve 23. minutě je historicky popletená. Počáteční velký celek ukazuje vůz č. 412 (vyrobený v roce 1920) jako linku 20. Také v záběrech interiéru za průvodčím je č. 412. Ovšem následující detail čela tramvaje ukazuje o pět let dříve vyrobený vůz č. 351, dokonce s novodobou cedulí: „Vyhlídková jízda Prahou.“ Děj se odehrává v roce 1922, ale linka 20 jezdila v Praze až od roku 1926. Navíc nikdy nejezdila na Pankrác jako v epizodě, ale do Vršovic, a to až do roku 1961 (měnila se pouze její trasa na druhém konci počínaje tehdejším Parlamentem). Trasa na Pankrác v roce 1922 ani neexistovala, tramvaje až do roku 1925 končily v Nuslích na Riegrově náměstí (přejmenovaném později po komunistických lumpech bří Synků), kromě toho trasa nikdy nevedla rovně mezi zelení.

Pátrání v čase

Pátrání v čase (1987) (TV film)

Na ovladači času (32. a 38. minuta) je nahoře prvních 6 písmen azbuky (ruské abecedy) a 8. písmeno „Ж“ (ž). Je vynecháno 7. písmeno „Ё“ (jo).

Stačí stisknout

Stačí stisknout (1989) (TV film)

Komedie nechtěně ukazuje počítačovou zaostalost ČSSR v roce 1989, kdy na vědeckém pracovišti namísto profesionálního PC stojí počítač Amstrad 6128, navíc vědec (Viktor Preis) píše na psacím stroji místo na vedle stojícím počítači.

Rama Dama

Rama Dama (1990)

Scéna, kde Kati (Dana Vávrová) rodí (s dramatickými prostřihy na osvobozování americkou armádou), není hraná. Dana Vávrová v ní skutečně porodila svoji druhou dceru Theresu.

Loď duchů

Loď duchů (2002)

Ve 42. minutě vytáhne Epps (Julianna Margulies) z kapsy zlatou cihlu a následně ji položí na pult, držíc ji shora jen prsty. Bankovní cihla je hladká a (při hustotě zlata přes 19 kg/dm3) váží víc než 12 kilogramů, nemohl by ji tedy takto držet.

Poslední královna

Poslední královna (1974) (TV film)

Eliška nebyla poslední českou královnou – tou byla Zita Bourbonsko-Parmská. Ovšem pravda se v hluboké normalizaci nenosila.

Reklama