Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Válečný
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (4)

Nebeští jezdci

Nebeští jezdci (1968)

Přestavbu Li-2 na „Wellington“ potom mnozí okomentovali: „Je to unikátní výtvor, dopravní letoun zkonstruovaný v USA, postavený v Sovětském svazu, konvertovaný v Československu, aby představoval britský bombardér... a vybavený německými kulomety!“

Nebeští jezdci

Nebeští jezdci (1968)

Ve filmu je jako Wellington použit přestavěný Lisunov Li-2 (sovětská licence známého C-47 Dakota) sériového čísla 23442209. Ve vojenském letectvu sloužil od listopadu 1952 do srpna 1966. Nová přední část i zadní část ze střelištěm byla z duralového plechu, trup byl z laťové konstrukce potažené plátnem, letadlo dostalo nové zasklení kabiny, i nástavby směrovky, kýlovky a motorových gondol. Ve střelištích byly použity německé kulomety MG 17. Jelikož přestavbou získal líčko na objemu, v trupu se udělalo vybrání, je viditelné i ve filmu (např. při nouzovém přistání v čase 54:42).

Nebeští jezdci

Nebeští jezdci (1968)

Ve filmu jsou použity letecké záběry z filmu Target for Tonight (1941). Zejména letové záběry Wellingtonu OJ-F (P2517). Zajímavostí je, že v Nebeských jezdcích má stroj OJ-F sériové číslo P2469.

Target for Tonight

Target for Tonight (1941)

Kapitán S/Ldr Dixon letounu byl známý pilot Percy Pickard. Sloužil i u 311. československé bombardovací perutě jako instruktor létání. K Čechoslovákům si vytvořil velmi vřelý vztah. Na rameni nosil nášivku „Czechoslovakia“. Udivoval pak Brity svou brilantní angličtinou i s přízvukem. Zahynul při známé operaci Jericho, nálet na věznici gestapa v Amiens 18. února 1944.

Reklama