Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Biografie (32)

Richard S. Castellano (herec / producent)

25.03.2024

Richard Salvatore Castellano byl americký herec s italskými kořeny. I přesto, že si zahrál pouze v několika filmech, si udržel posmrtnou popularitu díky svému zevnějšku, který byl pro diváky lehce zapamatovatelný. Narodil se v New Yorkském Bronxu. Jeho rodiče byli taliánští přistěhovalci ze Sicílie, konkrétně z obce… (více)

Genadij Rumlena (herec)

27.02.2024

Genadij Rumlena je český divadelní herec a člen Divadla Járy Cimrmana od roku 1976. Než se prosadil na jevišti, pracoval jako soustružník, skladník a průvodčí. Poté pracoval v DJC jako jevištní technik a postupně se skrz menší, okrajové role propracoval k stálému hraní v divadle. Mezi jeho role patří pilot vzducholodě Bohuslav… (více)

George Macready (herec)

26.02.2024

„Padouchy hraji čistě akademickým způsobem. V jádru jsem neškodný a laskavý člověk.“George Peabody Macready Jr. byl americký herec, jak filmový a televizní, tak divadelní. Jeho výrazný hlas, uhlazený vzhled a ostré rysy v obličeji z něj dělaly perfektního představitele záporných mužů. Postavy, které ztvárňoval, byly často… (více)

John Marley (herec)

22.02.2024

John Marley byl americký herec. Narodil se do rodiny ruských Židů a herectví se začal věnovat už na střední škole. Během 2. světové války sloužil v United States Army Signal Corps (USASC), armádní pobočce, která se zabývá informacemi a komunikací. Po válce získal role v divadelních hrách a zároveň ve filmech jako Polibek smrti,… (více)

Anselmo Duarte (režisér / scenárista / herec)

13.02.2024

Anselmo Duarte Bento byl brazilský režisér, scenárista a herec. Vyrostl v Sao Paulu jako jedno ze sedmi dětí a po dokončení studia ekonomie se přestěhoval do Ria de Janeira. Tam počátkem 40. let rapidně změnil kariéru, začal se objevovat v rozhlasu a současně pracoval jako novinář a reportér. V roce 1947 debutoval ve filmu… (více)

Manuel de Blas (herec)

12.02.2024

Manuel de Blas Muñoz je španělský filmový, televizní a divadelní herec. Chvíli žil v Cordobě a poté se přestěhoval do Madridu. Tam studoval politologii a v průběhu studia se přihlásil na hereckou školu. V roce 1961 si zahrál ve svém prvním filmu Rosa de Lima. Poté se objevil v pár dalších filmech, jako Los oficios de Cándido… (více)

Wayne Morris (herec)

07.02.2024

Bert DeWayne Morris Jr. byl americký herec a válečný hrdina. Narodil se v Los Angeles, kde i vyrostl. Na univerzitě se věnoval sportu a stal se obráncem univerzitního fotbalového týmu. Hereckou zkušenost nabyl už v mládí díky práci v Pasadena Playhouse. Poprvé se objevil ve filmech jako China Clipper, Brother Rat, The Return of… (více)

Margaret Wycherly (herečka)

07.02.2024

Margaret De Wolfe Wycherly byla anglická divadelní a filmová herečka. V 19 letech se provdala za Bayarda Veillera, amerického scenáristu. Nejvíce se proslavila divadelními rolemi na Broadwayi a celkově byla hlavně divadelní herečkou. Už ve dvacátých letech se ale objevila v pár filmech, například The Fight nebo The Thirteenth… (více)

George O'Brien (herec)

06.02.2024

George O'Brien byl americký herec, hvězda němých filmů a rodák z kalifornského San Francisca. Narodil se jako prvorozený syn sanfranciského policejního šéfa v roce 1899. Na vysoké škole se stal šampiónem v boxu v lehké váze. V osmnácti letech narukoval do amerického námořnictva a v 1. světové válce sloužil jako stíhač ponorek a… (více)

Sylvia Sidney (herečka)

06.02.2024

Sylvia Sidney byla svého času jednou z nejlépe placených hollywoodských hereček. Narodila se jako Sophia Kosow a měla částečně židovský, ruský a rumunský původ. Když jí bylo pět let, její rodiče se rozvedli a vychovávala ji matka a nevlastní otec, po němž dostala i příjmení. O herectví se zajímala od raného věku, studovala… (více)

Peter Firth (herec)

05.02.2024

Anglický herec Peter Macintosh Firth si své první role odbyl v televizních seriálech The Flaxton Boys a Dobrodružství Černého bleska, díky nimž se již v raném věku stal relativně slavným dětským hercem. V roce 1977 hrál po boku Richarda Burtona ve filmu Equus, který mu vynesl nominaci na Oscara a Zlatý glóbus za nejlepšího… (více)

náčelník Dan George (herec)

03.02.2024

Náčelník Dan George, vlastním jménem Geswanouth Slaholt, byl kanadský herec, hudebník, básník a spisovatel. Jakožto syn kmenového náčelníka fungoval v letech 1951 až 1963 jako náčelník indiánského kmene Wantuth v rezervaci na Burrard Inlet. Anglická verze jeho jména byla původně Dan Slaholt, ale po nástupu na internátní školu… (více)

E.G. Marshall (herec)

02.02.2024

E.G. Marshall byl americký herec s norskými kořeny. Původně se prosadil na Broadwayi, ale ve 40. letech se přesunul z divadelních pódií na filmové plátno. Nejvíce se proslavil rolí chladného, analytického porotce č. 4 v konverzačním dramatu Dvanáct rozhněvaných mužů. Následovaly role ve filmech jako Nátlak, Štvanice, Tora! Tora… (více)

Frederic Forrest (herec)

01.02.2024

Frederic Fenimore Forrest Jr. byl americký herec. Jeho otec byl majitelem obchodu s nábytkem. Mladý Frederic sloužil v americké armádě a po válce navštěvoval texaskou soukromou univerzitu. Celkově byl třikrát ženatý, ale nikdy neměl žádné děti. Do širšího povědomí se dostal díky filmům Když legendy umírají, Rozhovor, Zastavení… (více)

Douglas Dick (herec)

01.02.2024

Douglas Harvey Dick byl americký herec, scenárista a později praktikující psycholog. Před filmovou kariérou pracoval jako model pro časopis Look a objevil se v několika show v New Yorku. Zároveň několik let sloužil u pobřežní hlídky Spojených států a jako letec v námořnictvu Spojených států. Debutoval ve filmu The Searching… (více)

Jan Šmíd (herec)

01.02.2024

Jan Šmíd je český herec Poprvé se objevil ve filmu Botostroj. V roce 1959 si zahrál s Janou Brejchovou ve snímku Probuzení a o rok později ztvárnil studenta Františka Havelku v legendárním dramatu Vyšší princip. Film byl obrovským úspěchem a díky této roli se mu otevřeli nové příležitosti. Hrál například ve filmech Osení,… (více)

James Donald (herec)

01.02.2024

James Donald byl skotský herec. Díky své hubené, vysoké postavě a stoickému vystupováním často ztvárňoval sympatické autoritativní postavy, zejména vojenské důstojníky a lékaře. Narodil se jako čtvrtý syn skotského ministra. Jeho matka zemřela, když mu bylo 18 měsíců. Svůj původní záměr být učitelem přehodnotil po zhlédnutí… (více)

Harry Myers (herec / režisér)

01.02.2024

Harry C. Myers byl americký filmový a divadelní herec a režisér. Mezi lety 1908 až 1938 se objevil ve 330 filmech a režíroval něco přes 50 filmů. Harry se narodil ve městě New Haven, ale v mládí se přestěhoval do Filadelfie. Tam na umělecké škole několik let studoval kresbu a design, poté však přešel k divadlu a začal se živit… (více)

Farid Shawqi (herec / scenárista / producent)

01.02.2024

Farid Shawqi Mohammad Abdou Shawqi byl egyptský filmový herec, producent a scenárista. Během své kariéry se podílel na více než 400 filmech a dodnes je citován jako jeden z největších herců Blízkého východu. Narodil se v roce 1920 v Káhiře a během 2. světové války pracoval jako státní úředník. Po válce začal dostávat malé role… (více)

Tra Giang (herečka)

31.01.2024

Tra Giang, vlastním jménem Nguyen Thi Tra Giang, je vietnamská filmová herečka. Narodila se ve středovietnamském městě Quang Ngai v tehdejší Francouzské Indočíně. Její otec byl umělec, hudebník a severovietnamský revolucionář. Na jeho radu se jako sedmnáctiletá dívka zapsala na Vietnamskou filmovou školu. Ve filmech se začala… (více)

Reklama