Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Pro mě z těch novějších jedna z nejpěknějších a nejoblíbenějších pohádek :). Souhlasím s Tosimem - Nesmrtelná teta + Anděl páně, ostatní nenadchly a tudíž celkem zapadly. ..."To bude mít silného protivníka. Závist má tisíc podob." ..."Matěji, vždyť nic neumíš. Takoví stávají se ve světě králem." "Hlupozis dementozis definitivum." "Ono bude lepší, když si budou závidět sami mezi sebou a na nás dva zapomenou."(jak nadčasové) ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

jak si tady pročítám komentáře ostatních, tak se až divím jak rozdílné mohou být názory na tak specifický žánr jako je pohádka..neříkám, že Nesmrtelná teta je kdovíjaký filmový trhák, ale když se kouknete na studiové "lehce" trapné pohádky z dob komunistických a na ty nejnovější, tak si myslím, že v nich až takový rozdíl není..Nesmrtelná teta postrádá jakousi trapnost, přehrávanost a zbytečnou poučnost zmíněných pohádek, a proto si myslím, že stojí i za lepší ohodnocení než 2*..a to i díky výkonu Jiřiny Bohdalové samozřejmě.. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jak já tuhle hnusnou babu vždycky nesnášel. Pryč jsou doby dobrých scénářů, barvitých zápletek a vtipných scén. Zbyly jen potemnělé, debilní, nudné blafy, které otravují jak svojí stupiditou, tak i naprosto šílenými efekty a papundeklovým okolím. Že jsou komunisti pryč samozřejmě vítám, ale pohádky nám mohli nechat. 30% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle pokus o natočení velkolepé pohádky vyšel hodně rozpačitě a navíc stojí a padá s hereckým výkonem Jiřiny Bohdalové. Taková pohádka prostě nemůže fungovat, i když netvrdím, že je to pohádka vyloženě špatná. Námět je to zajímavý, kostýmy jsou povedené, ale zpracování působí prázdně a místy i trošku násilně. Škoda, i kvůli evidentně vysokému rozpočtu. Ale stále je to porevoluční pohádkový nadprůměr. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka s výborným scénářem, kde se pořád něco děje. Až do konce to může skončit špatně a všichni herci drží pohádku krásně nad vodou. Jiřina Bohdalová je ale v tomhle směru prostě jedinečná a role jí dokonale sedla. Ona pohádce vládne, ale stejně Závisti nepřejete, aby vyhrála. A ona nevyhraje... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Když Štěstí (Libuše Šafránková) sešle se slovy: „Aby se líbil,“ kouzlo, kterým Matějovi (Filip Blažek) odčaruje velké zuby, výrazné pihy mu zůstanou. Když se ale ráno probudí, pihy už najednou nemá. (jlumos)
  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)
  • Pohádka stála tehdy 45 milionů korun což na tehdejší dobu bylo nejvíc v Českém filmu. (cariada)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno