Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, v oněch časech se kvantum pohádek točilo a v mnoha z nich pobíhal jeden zlatovlasý princ, díky kterému se tolik pohádek sléválo, spájeloo, do neučité hmoty rozostřených okrajů se transformovalo, z onoho blobu vystupují tři díla, která jsou alespoň trochu rozpoznatelná, nespadající do Velkého patvaru a Nesmrtelná teta je z nich nejhorší, v mých očích před Perlovou pannou a Lněnou kytlí v prachu se ploužící. A jak to bylo dál, milé děti? Filip Blažek naštěstí oplešatěl. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších českých pohádek. V dětství jsem se na to mohl koukat pořád, bral jsem to ale spíš jako horor, než pohádku :-) Je v ní perféktní atmosféra, je napínavá, vtipná a hlavně strašidelná. Určitě doporučuji, už jen kvůli vynikajícímu hereckému výkonu skvělé Jiřiny Bohdalové . . . ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka na mě vždy působila depresivně. Bylo to těmi scénami s Bohdalkou. Někdy to bylo vážně až hororové a v mladším věku jsem si to celkem bral, takže pro mě spíš drama než pohádka. Líbilo se mi, jak Bohdalka přesvědčila krále, že má na všechno říkat pravý opak, co řekne ona. 55% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová zahrála mrchu Závist výborně a Hanzlík si podle mě Lva také zasloužil. První film, kde se objevil Filip Blažek s tou svojí lví hřívou (a na docela dlouho se zaškatulkoval do rolí pohádkových hrdinů). Jedna z mála pohádek, kterou si s rodinou nenecháme v televizi nikdy ujít, už pro ty hlášky. "A teď zvýším daně desetkrát!!!" ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

No, nevím - moc tady to hodnocení nechápu. Jistěže se nedá "nesmrtelná teta" srovnávat s pohádkami zlatého období 70. a 80. let, ale po revoluci (s výjimkou snad princezny ze mlejna) je to podle mě absolutně nejlepší pohádka, která byla natočena. Jiřina Bohdalová tady opravdu zachrála skvěle. Moc hezká Soukupova hudba dotváří příjemnou atmosféru. V dějově výpravné fázi tam jsou jistě chybičky, ale i tak je příběh dle mého názoru dobře zpracovaný. Nesmrtelná teta je prostě pohádka, na kterou se pokaždé moc rád podívám. "ENJOY IT !!!" ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)

Reklama

Reklama