Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Bohdalová, se svým slušným komediálním talentem, Hanzlík, jehož pomalý král je komicky roztomilý, klasicky pohádkový motiv (v tomto případě boje proti závisti, což je na české polistopadové poměry sedí) a hmmm... pár malých roliček, které do výsledného dojmu moc nepromluví. To jsou klady tohohle zástupce novodobé pohádkové tradice. Tohle ještě zkousnu, nad Troškovými díly to má přece jenom o třídu navrch. 50% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě ta pohádka nebavila. Zelenka je poctivý řemeslník, ale neodkáže svým dílům dodat něco navíc, osobitější a zajímavější rukopis, jaký měl třeba Ludvík Ráža. Tehdy šlo o nejdražší posametovou produkci pohádky, tak se kolem ní dělalo velké haló (jako později kolem Lotranda a Zubejdy), ale celkově je pohádka skutečně velmi průměrná a ignoruje jak předlohu, již vlastně znásilňuje, tak vlastně i elementární logiku. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která nemá potřebné kouzlo vlivem inklinace k televiznímu formátu. Rovněž kostýmy mohly být zpracovány méně lacině. Vyzdvihl bych herecké výkony, hlavně Blažek a Hanzlík to táhnou, ale Bohdalová ve stěžejní roli Závisti otravně přehrávala. Občas přijde ke slovu dobrý nápad, jako třeba nápadité zpracování abstraktních pojmů Rozum, Štěstí nebo Závist do lidských postav. Na pohádku docela dost nápadů, ale ne všechny byly úplně stoprocentně využity ve prospěch filmu, hlavně z toho viním průměrnou televizní režii. Při častých televizních reprízách se tahle pohádka mírně zprotiví, a tak je nejlepší ji vidět jen jednou a uchovat si tak naději, že její sledování nebyl promarněný čas a dalo se u ní příjemně pobavit. 60% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Zosobnený Rozum (s veľkým R) je dosť hlúpy, keď vezme rozum (s malým r) najmúdrejšiemu kráľovi len preto, aby ho v rámci pokusu dal nejakému zubatému prostáčikovi a zapríčiní tak chaos v celom kráľovstve. A ten chudák mal napokon aj tak viac šťastia ako rozumu - veď stretol v lese princeznú a tá sa do neho na mieste zabuchla. Ani napriek zaujímavým peripetiám, peknému vizuálu a schopným hercom ma potom už NESMRTELNÁ TETA neprestala srať. Jedine vtedy by som to odpustil, keby hlavný Honza, či ako sa to volal, zostal aj napriek získanej chytrosti počas celého deja slintajúci a šabľozubý... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jej, tohle se nepovedlo… Hadi, laciné triky, kostrbatý scénář a co se zasloužilé umělkyně týče, nemůžu se rozhodnout, jestli je děsivější její vizuál nebo pitvoření. Ono s těmi kostýmy je to vůbec na pováženou. Eduard Cupák jako Čas(načaj) předvádí, jak Gandalf bílý v Česku šílí a outfit Libušky Šafránkové je holé neŠtěstí. Vypadá chudinka jako ozdoba z vánočního stromečku, která hodně, ale hodně dlouho ležela na dně krabice. Pošahaný král Jaromíra Hanzlíka má být zřejmě nositelem humoru, bohužel však budí dojem, že skutečně mozku pozbyl, a to mi moc vtipné nepřipadá. O momentálně neretardovaném chasníkovi a princezně netřeba mluvit, oba jsou nezajímaví, nehezcí a nezáživní, navíc je obtížné je od sebe rozeznat, neboť mají oba dlouhé blond lokýnky. Tetka možná, ale takhle pohádka nesmrtelná nebude. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • V knize "Rozmarná léta českého filmu" je zárodek filmu popsán takto: "'Celé to vzniklo tak, že mi zavolali mně naprosto neznámí lidé z Bontonu, konkrétně pan Kozák, že si mě vytipovali jako člověka, který má zkušenosti s filmem pro děti a že by ode mě chtěli pohádku,' vzpomíná režisér Zdeněk Zelenka. 'Pozvali is mě a řekli mi takové opravdu skromné zadání: Chtěli bychom něco jako Tři oříšky pro Popelku, aby to byl divácký film, aby to nestálo moc peněz a aby to byla komedie.' Následující historka je už poměrně známá. Termín odevzdání námětu se blížl, Zdeněk Zelenka pořád neměl nic v ruce a vtom mu volá Jiřina Bohdalová. 'Co děláš?' ptala se ho. 'Ale, já jsem takovej vůl, podepsal jsem, že jedné firmě napíšu námět na pohádku, vůbec nevím, jestli na ní mají peníze, ale já teď ten scénář taky nemám,' rozčiloval se Zelenka. 'A co v tom hraju?' zeptala se s kouzlem soubě vlastním Jiřina Bohdalová. 'Vždyť ti říkám, že ještě vůbec nevím, o čem to bude,' cholericky prskal Zelenka. 'Tak to bude prd, a ne pohádka, když v tom nehraju,' řekla Bohdalová a zavěsila. Zasadila tím do hlavy Zdeňka Zelenky semínko, které začalo klíčit. 'Že bych něco pro tu Bohdalku,' brumlal si pod vousy, přečetl si krátkou pohádku Karla Jaromíra Erbena 'Rozum a Štěstí' a fantazie mu začala pracovat." (NIRO)
  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)
  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)

Reklama

Reklama