Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jej, tohle se nepovedlo… Hadi, laciné triky, kostrbatý scénář a co se zasloužilé umělkyně týče, nemůžu se rozhodnout, jestli je děsivější její vizuál nebo pitvoření. Ono s těmi kostýmy je to vůbec na pováženou. Eduard Cupák jako Čas(načaj) předvádí, jak Gandalf bílý v Česku šílí a outfit Libušky Šafránkové je holé neŠtěstí. Vypadá chudinka jako ozdoba z vánočního stromečku, která hodně, ale hodně dlouho ležela na dně krabice. Pošahaný král Jaromíra Hanzlíka má být zřejmě nositelem humoru, bohužel však budí dojem, že skutečně mozku pozbyl, a to mi moc vtipné nepřipadá. O momentálně neretardovaném chasníkovi a princezně netřeba mluvit, oba jsou nezajímaví, nehezcí a nezáživní, navíc je obtížné je od sebe rozeznat, neboť mají oba dlouhé blond lokýnky. Tetka možná, ale takhle pohádka nesmrtelná nebude. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Tu pohádku jsem nikdy nemusel. I když si odmyslím averzi vůči "lookingu" (vesměs všechny čerstvě porevoluční pohádky mají takový zrnitý, "právě jsem se probudil a protírám si oči" vzhled), tak je to slabota. Celý film Závist machruje, jak je věčná, jenže zatímco Rozum spoléhá na lidskou chytrost, ona svoje tvrzení nenechá na lidech posedlých závistí, ale sama si k tomu dopomáhá čarováním a to dosti extrémním - promění se v hada a vezme Matějovi hlas, mění vzhled lidí atd. , což celý příběh hrozně sráží, protože tímhle způsobem může zvítězit kterákoliv lidská vlastnost. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pro dětského diváka na hraně pochopitelnosti. Být to jen o fous delší nebo překombinovanější, tak se už u toho děti ztrácí. Na druhou stranu, zatímco klasické filmové pohádky dnešní děti neudrží, takhle spolehlivě ano. Dospělého diváka pak potěší řadou povedených fórků. Příjemná je i výpravnost celé pohádky. K rozhodným negativům naopak patří nepříjemná sošnost a ideálnost obou hlavních protagonistů... Celkový dojem: 65% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte co? Já měl Nesmrtelnou tetu fakt hrozně rád, ale co jsem jí viděl posledně a pokaždý si stihl všimnout Bohdalový, vzpomněl jsem si na ty posraný fotky, kde Bohdalová stála po boku nejdřív Havlovi, pak Klausovi a nakonec Schwarzenbergovi a i Zemanovi. A výsledek? Vysloužila si nějakej ten zasranej řád, co herci dostávaj za zásluhy k podpoře kultury tomuto státu. Je mi z Bohdalový na blití a proto dávám o stupeň nižší známku, pohádka si to bohužel nezaslouží, Bohdalová jo. Kdybych ji viděl po boku Husáka, asi bych se neudržel a poslal tuhle pohádku do odpadu, naštěstí se to nestalo a tak tahle pohádka zůstala ušetřena. Uvidíme na jak dlouho. ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

jak si tady pročítám komentáře ostatních, tak se až divím jak rozdílné mohou být názory na tak specifický žánr jako je pohádka..neříkám, že Nesmrtelná teta je kdovíjaký filmový trhák, ale když se kouknete na studiové "lehce" trapné pohádky z dob komunistických a na ty nejnovější, tak si myslím, že v nich až takový rozdíl není..Nesmrtelná teta postrádá jakousi trapnost, přehrávanost a zbytečnou poučnost zmíněných pohádek, a proto si myslím, že stojí i za lepší ohodnocení než 2*..a to i díky výkonu Jiřiny Bohdalové samozřejmě.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)

Reklama

Reklama