Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Král dostane od žluté Amnesie a stříbrného Alzheimera dárek, přičemž dojde k hodně pitomému handlu, tak hloupému, že to odstartuje rozklad jednoho celého království. Závist, jeden ze smrtelných hříchů, je celou společností prolezlá jako červotoč. Ať se na mě tvůrci nezlobí, ale zápletka je rozehraná jako prohrané buly. Jedinými sympaťáky je tady kolokvium rádců, které ve jménu blaha řeší hlupósis dementósis definitivum svých tvůrců....a pak že je štěstí rozumná věc! ()

Adalbert 

všechny recenze uživatele

Devadesátková klasika, která již dnes neodmyslitelně patří na seznam štědrodenních pohádek, mě v dětství vždy svým způsobem děsila. Jiřina Bohdalová je jako Závist přesvědčivá a některé scény z jejího "doupěte" mohou na dětského diváka působit až hororovým dojmem. Zajímavý je koncept dvou nadpřirozených entit Rozumu a Štěstí, jejichž spor se však paradoxně odehrává v lidském světě. Nejvtipnější částí je bezesporu scéna, ve které se z Pavlínky (Barbora Bobuľová) stane Závist a opačně. Celkově vzato se jedná o lehce nadprůměrnou pohádku. ()

Reklama

Mo. 

všechny recenze uživatele

"Jo, jo, to se mi ulevilo..." když to celé skončilo. Hlavní hrdina mi vyloženě vadil, princezna byla strašně prkenná a křečovitá snaha o "profesionální českou pohádku" sálala z každého záběru. Jiřina Bohdalová však ztvárnila jednu z nejlepších (a nejinteligentněji vymyšlených) záporných postav v historii českých pohádek a i některé další postavy jsou herecky i scénáristicky na solidní úrovni (třeba výborný Král Ctirad v podání Jaromíra Hanzlíka...). Stejně tak příběh vcelku neurazí. Ve výsledku je to celé takové... průměrné - s poměrně velkými výkyvy na jednu i druhou stranu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Závist je věčná! Cha cha cha…“ a Bohdalka taky! Ne teď vážně, musím uznat, že při posledním zhlédnutí se mi Nesmrtelná teta líbila o něco více než dřív. Princezna a její milý byli sice hodně jaloví, ale ostatní herci v menších rolích už tolik ne (nejvíce mě z nich pobavila Smoljakova pidirolička: „Ale…já jsem muž! Ale…já jsem opravdu muž!“), navíc je tu vcelku odzbrojující prostoduchý Hanzlíkův král („Růženka, chuděra, zastřelila sebe sama na lovu.“) a samozřejmě nad všechny ční nesmrtelná Jiřinka se svými nejenom vnitřními komentáři („Našeptávat umím, co závidět druhým.“). Vyprávění je občas trochu zmatené, ale zase protkané nějakými těmi (morálními) ponaučeními (Šaty dělaj člověka; Rozum není nic platný bez štěstí atd…) a divák se zas tolik nenudí. Hodnocení měním na lepší 3* a sám jsem zvědavý, jak na mě Nesmrtelná teta zapůsobí příště. „Pod čepicí s bambulí, hlava mě už nebolí!“ ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, v oněch časech se kvantum pohádek točilo a v mnoha z nich pobíhal jeden zlatovlasý princ, díky kterému se tolik pohádek sléválo, spájeloo, do neučité hmoty rozostřených okrajů se transformovalo, z onoho blobu vystupují tři díla, která jsou alespoň trochu rozpoznatelná, nespadající do Velkého patvaru a Nesmrtelná teta je z nich nejhorší, v mých očích před Perlovou pannou a Lněnou kytlí v prachu se ploužící. A jak to bylo dál, milé děti? Filip Blažek naštěstí oplešatěl. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)
  • V knize "Rozmarná léta českého filmu" je zárodek filmu popsán takto: "'Celé to vzniklo tak, že mi zavolali mně naprosto neznámí lidé z Bontonu, konkrétně pan Kozák, že si mě vytipovali jako člověka, který má zkušenosti s filmem pro děti a že by ode mě chtěli pohádku,' vzpomíná režisér Zdeněk Zelenka. 'Pozvali is mě a řekli mi takové opravdu skromné zadání: Chtěli bychom něco jako Tři oříšky pro Popelku, aby to byl divácký film, aby to nestálo moc peněz a aby to byla komedie.' Následující historka je už poměrně známá. Termín odevzdání námětu se blížl, Zdeněk Zelenka pořád neměl nic v ruce a vtom mu volá Jiřina Bohdalová. 'Co děláš?' ptala se ho. 'Ale, já jsem takovej vůl, podepsal jsem, že jedné firmě napíšu námět na pohádku, vůbec nevím, jestli na ní mají peníze, ale já teď ten scénář taky nemám,' rozčiloval se Zelenka. 'A co v tom hraju?' zeptala se s kouzlem soubě vlastním Jiřina Bohdalová. 'Vždyť ti říkám, že ještě vůbec nevím, o čem to bude,' cholericky prskal Zelenka. 'Tak to bude prd, a ne pohádka, když v tom nehraju,' řekla Bohdalová a zavěsila. Zasadila tím do hlavy Zdeňka Zelenky semínko, které začalo klíčit. 'Že bych něco pro tu Bohdalku,' brumlal si pod vousy, přečetl si krátkou pohádku Karla Jaromíra Erbena 'Rozum a Štěstí' a fantazie mu začala pracovat." (NIRO)

Reklama

Reklama