Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Chce se mi spát. Chce se mi spát. Chce se mi spát. Chce se mi spát. Chce se mi spát! Spát se mi chce. Co se mi chce? Spát. Spát se mi co? Chce. Komu se chce spát? Mně ne. Já neusnu a neusnu. S největší pravděpodobností nejpůvabnější adaptace klasické Soli nad zlato. Vtipné, ironické, příjemné, zábavné. A navíc s několika řádky veršů Jaroslava Seiferta. Napoprvé, opakovaně, stále. Pohádka s nezapomenutelnými dialogy, exkluzivním hereckým obsazením i nasazením. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Každý rok na Vánoce propadám sentimentu, usedám k televizi, dojídám zbytek bramborového salátu, přikusuji cukroví a koukám na krále Já prvního a jeho věrného nohsleda Atakdále, jak již po tolikáté přiměřeně vrazí další vejce do svého neustále kynoucího těsta. Sním o dětství, zarývám nehty do svojí malé židličky se žlutým puntíkem a odmítám opustit škamna prvního stupně základní školy. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aneb jak uchopit klasickou pohádku a stvořit klasickou komedii:) No jistě, že to byla především pohádka, ale to přece není to hlavní. Hlavní totiž jsou excelentní výkony pánů Wericha a Buriana. A ohledně princů - když se kdysi (tuším, že v Hovorech H) kdosi žertem tázal pana Horníčka jak to, že zrovna on mohl hrát Sličného Prince, Mistr odpověděl - "A proč ne, když Kopecký hrál chytrýho?" ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 - Moje nejoblíbenější pohádka. A to myslím opravdu nejoblíbenější. Každý rok na Štědrý den si ji moc rád připomenu, nejčastěji při balení vánočních dárků. Ať je to TV Nova, Prima nebo ČT1, vždycky to 24.12. na nějaké televizi vysílají. Takže se z toho pro mě stává takový vánoční rituál. Jako si lidé zpívají u stromečku koledy, tak já si dám Wericha s Burianem :-) Nemám co vytknout, snad jen dodám, že barva a vyčištění obrazu filmu krásně prospělo. Přesně za rok očekávám další shlédnutí. 95% // Další projekce: 24.12.2016, 23.12.2017, 23.12.2018 ()

ripo 

všechny recenze uživatele

V poměrně krátké době po úspěšném uvedení filmu „Pyšná princezna" — přichází na plátna našich kin další film režiséra Bořivoje Zemana, natočený podle jedné z národních pohádek nazvaný „Byl jednou jeden král..." — Filmové dílo nechce být doslovným přepisem klasické pohádky, kterou naši mladí i staří diváci znají ze sbírky Bořeny Němcové jako „Sůl nad zlato". Autoři vycházeli z jejího fabulačniho základu a sledovali i hlavní myšlenkovou a morální náplň předlohy. V mnohém pak volili svobodný přístup k látce. Při srovnání pohádky Boženy Němcové a filmu „Byl jednou jeden král" — vidíme některé rozdíly. V pohádce královská dcera byla přinucena říci otci pravdu do očí a je za to vyhnána ze země. Nazpět se vrací teprve po smrti krále, plačíc nad jeho skonem. Ve filmu „Byl jednou jeden král" je nejmladší králova dcerka Maruška už docela jiná. Stojí na svém pevně a protože je přesvědčena o tom, že má pravdu, dovede se vzepřít i svému otci. Nevzdá se a nepovolí, dokud král nepřizná, že chybil a nejen před ní, ale před celým národem. Lid je ve filmu větší autoritou, větší silou, než je tomu v pohádce Boženy Němcové (postavy rybáře, zahrad nika a dudáka konfrontované s princem Krásným, Chrabrým a Chytrým, vdova-podruhyně). — Vedle těchto nových rysů, kterými autoři scénáře obohatili ideové poslání filmu, liší se jejich dílo od pohádkově předlohy Boženy Němcové ještě v jednom. Film „Byl jednou jeden král" — je veselejší, radostnější a ve svém úhrnu optimističtější. Filmový přehled 5/1955 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • U Vlasty Buriana (rádce Atakdále) bylo známo, že těžko snášel konkurenci. Výjimku v tomto tvořil právě Jan Werich (král Já I.), kterého Burian uznával a velice ho jeden čas trápila vážná Werichova nemoc. (Nach)
  • Miloš Kopecký (princ chytrý) a Lubomír Lipský (princ chrabrý) si zahráli ještě v jenom filmu Jana WerichaTři veteráni z roku 1983. V obou filmech ztvárnili stejné role. Zatímco zde hráli nešikovné prince, ve Třech veteránech hráli kouzelné skřítky, kteří veteránům obstarávají dary a pomoc. Oba filmy pojí právě Jan Werich. Zatímco zde byl jedním ze scenáristů a zahrál si hlavní roli, ve Třech veteránech je autorem námětu. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama