Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (135)

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Nemuselo to byť tak zlé, nebyť zlého obsadenia a katastrofálnych hereckých výkonov, ktorým "kraľuje" Martina Zábranská.. Snáď v iných filmoch hrá lepšie, pretože tu tak ťažko prehráva, že po tomto výkone si hovorím, že to by som rovno herca mohol robiť aj ja.. princovia takisto neexcelujú.. a práve kvôli tomu je to celé akési málo sympatické, čo je u rozprávok dosť problém.. škoda.. ďalšia z roprávok, ktoré upadnú do zabudnutia... ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jakž takž pohádka, celkem zajímavě pojatá, jsou tu rovnou dva romantické příběhy, takže alespoň trochu oživení.. A kamera a lokace super, není to až tak předvídatelné - ze začátku. Nikdo nepřehrává, atmosféra místy strašidelná, záporáci hezky drsní, takže to vlastně není vůbec špatné - ale spíš pro větší děti...60% ()

Reklama

Petike 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa to nie je zle spracované, len to potrebovalo ešte niečo doplniť a hlbšie prepracovať. Oceňujem vkusnú hudbu od Ľubice Čekovskej (mala podobný náboj ako v Sokoliarovi Tomášovi a vlastnú identitu). Pauhofová a Dobrý pobavili ako dvaja záporáci, ale hlavné obsadenie "klaďasov" ešte potrebovalo trochu dôrazu. Igonda a Palonder all right, ale novší sa mohli do postáv ešte trochu hlbšie ponoriť. Okrem slovenského znenia som videl aj dabing do ukrajinčiny a nemám k nemu výhrady, príjemne prekvapil. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Ona to mohla být i fajn pohádka, protože výprava, lokace, celkově vizuál je hezký, ale to by tam musela být aspoň nějaká akce. V podstatě se tam skoro nic neděje a celkově ten děj nějak hapruje, např. celá motivace nové vlády je taková: "o co jim vlastně jde?" Záporák v podání Karla Dobrého je nechtěně srandovní, to jeho přehrávání z něj dělá karikaturu, hlavně tedy to jeho neustálé ultrahysterické řvaní. Škoda, stačilo si víc pohrát se scénářem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jedna zázračná jeskyně skýtá ve svých útrobách bohatství - dostatek soli a drahých rubínů. Zatímco soli si každý může odnést co hrdlo ráčí, rubíny jsou prokleté a kletba stihne toho člověka, který z ní rubíny vynese. Osudy bratrské dvojice princů a dvou rychtářových dcer se zanedlouho spolu vzájemně protnou, protože princové spolu navzájem zápolí o trůn po smrti jejich královského otce, až se jim to vymstí, stejně tak jedna ze sester doplatí na svoji projevenou touhu po rubínech. Proměněna ve vlčici čeká na zlomení kletby. Do celé hry o trůn vstupuje zlá a hamižná macecha princů (Táňa Pauhofová), která utvořila spojenectví se zlým zbrojnošem (Karel Dobrý), načež jejich společný cíl představuje mamon v podobě zapovězených rubínů. Koprodukční pohádka slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské v sobě nese nemálo originálních prvků. A vizuálně vypadá mnohem lépe než většina současné (ko)produkce filmových pohádek. Kamera si libuje v úchvatných zasněžených i letních scenériích Sulovských skal. A množství dalších česko-slovenských lokací vypadá na kameře maximálně dobře. Herecké obsazení je poměrně neokoukané. Prince představují Ondřej Kraus a Dominick Benedikt, sestry ztvárnily Martina Zábranská a Petra Dubayová. Démonicky se projevoval Karel Dobrý. A většina hereckého osazenstva se uvedla dobře. Triková složka nedostala prostor. Diváci si neužijí žádné extra triky. Vlčice nevyhlíží digitálně, zvířecí přeměna zpět na člověka se smrskne jen na formu odrazu stínu na stěně jeskyně. V lese neběhají roztodivní skřeti, nezjevují se víly, nežvatlají zde polodementní čerti nebo vodníci. Vypadá to celé po trikové stránce dost minimalisticky. Dabing, respektive předabování zahraničních herců do češtiny, to vždy představuje svízel. A ani tentokrát divák nezůstane ušetřen technickým nedokonalostem dabingu. Režisérka tentokráte vsadila především na výpravnost, čarokrásné scenérie, vypravěčskou originalitu a hereckou neokoukanost. A celkem jí tahle sázka vyšla. 7/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení pohádky bylo třikrát přerušené, jednou se štáb vracel ze slovenských Kysúc a dvakrát z hradu Pernštejn. Důvodem byl covid-19, který se u štábu objevil navzdory předcházejícímu testování všech členů štábu, herců i komparzistů. (SONY_)
  • Vchod a východ z jeskyně se natáčel na Súľove, interiér představuje jeskyně Domica. Poslední záběry filmu se natáčely v jeskyni Driny, protože Domicu postihly rozsáhlé záplavy, které neumožnily v ní absolvovat potřebné natáčecí dny. Natáčení probíhalo i v proslulé Demänovské jeskyni. (SONY_)
  • Natáčelo se i v osadě Stankovany – Podšíp. (tomas_j)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama