Reklama

Reklama

Mussolini, první fašista

(TV film)
  • Česko Benito Mussolini (více)
Francie, 2021, 2x52 min (Alternativní 52 min)

Hrají:

Benito Mussolini (a.z.)

Obsahy(1)

Ztělesňoval spojenectví Itálie a nacistického Německa, ale kdo zná skutečný příběh duceho a jeho prostřednictvím také italského fašismu? Proč se tento muž, kterému byly rasové záležitosti dlouho lhostejné, stal italským alter egem vůdce, a jaké místo zaujímá v hierarchii tyranů? 100 let po Mussoliniho nástupu k moci zkoumá tento dokument díky oficiálním archivům, amatérským záběrům a svědectvím těch, kteří žili v Mussoliniho režimu - bývalých příznivců či obětí - mechanismy fašistické moci, kult násilí a státní politické represe, jež zavedly Itálii do katastrofy. (Viasat)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Popis fašistického režimu v Itálii , důvodů jeho podpory a mechanismus ovládání občanů. "Kdyby se Musolini nepaktoval s Hitlerem, mohl vládnout hodně dlouho" říká v druhém dílu pamětník. Musolini je jak říká o mužích psycholog Jeroným Klimeš prototyp evolučního typu Ivan z Mrazíka  hrdě kráčející světem stylem vole uhni. O takové mají ženy zájem. "Sice mě bude mlátit, bude mi nevěrnej, ale mým dětem se nic nestane". Problém je, že Ivanů je chronický nedostatek a ženy musí vzít zavděk obyčejnými muži. Těmi pohrdají. Ivan se Může změnit jen skrze hlubokou osobní krizi , což u Musoliniho ke konci války mohlo proběhnout.  https://dokumenty.tv/mussolini-prvni-fasista-komplet-1-2-dokument/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komplexná politická kariéra Duceho v dvojdielnom dokumente, nie je však vyčerpávajúca a už vôbec nie je životopisom. Prekvapili niektoré veľmi staré archívne zábery vrátane Pochodu na Rím a tiež svedectvá tých, ktorí boli s ním a ktorí ho aj po desiatkach rokov stále podporujú. Otvorene sa pred kamerou hlásia k fašizmu, to bolo šokujúce. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokument nám představuje italského duceho od počátku jeho kariéry až do konce. To je celkem důležité, protože u všech diktátorů je nejzajímavější právě to, jak se z nich tyrani stali. Co je k tomu vedlo? Kde se formovaly jejich životní názory, jaké situace a životní eskapády je nasměřovaly k děsivým kariérám. Benito Mussolini byl dokonce v prvopočátku vzorem nacismu v Německu a Hitlerovi samotnému. A netrvalo to zase tak dlouho, než se role dokonale obrátily. Dvojdílný pořad se opírá o velké množství dokumentárních archivních materiálů a o italském vůdci se tak člověk dozví zase něco víc, než je mu vštěpováno ve škole. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velice dobré shrnutí jeho života a politické činnosti : 5 * a 83 %. Objevem pro mě bylo, že až do r.1938, do vydání antisemitských zákonů, bylo členy Národní fašistické strany v Itálii 10.000 italských židů. Věděl jsem, že ve 20.letech působili v Mussoliniho vládách hospodářští odborníci židovského původu, ale takováhle míra zapojení mnohých Italů - židů mě dost překvapila ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasický francouzský dokument věcně líčí skutečnou tvář italského fašistického diktátora a válečného zločince. V dnešní zmatené době je přepotřebný pořad. Je dobře, že se na něm podílela i Česká televize. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama